Trst slavi Srpsku Novu godinu u znak poštovanja prema Srbima: Gradonačelnik se zahvalio na svemu što je naš narod uradio za taj grad

Ovu odluku je donela opštinska vlast Trsta i gradonačelnik Roberto Dipjaca nakon razgovora sa portparolom Srpske verske zajednice, ocem Raškom Radovićem

  • 5

Odluka gradonačelnika i opštinske vlasti Trsta da produže proslavu i obeležavanje Božića i novogodišnjih praznika doneta je u znak pažnje prema srpskoj zajednici koja živi u ovom gradu.

Umesto da se skinu 7. januara kao i svake godine do sada, dekoracije glavnih gradskih trgova i ulica u Trstu ove godine će ostati do 15. januara. Ovu odluku je donela opštinska vlast i gradonačelnik Trsta, Roberto Dipjaca, u znak pažnje i poštovanja prema Srpskoj zajednici koja se nalazi u ovom gradu, a koja po julijanskom kalendaru Božić slavi 7. januara a Novu godinu 14. januara.

Ovu odluku je donela opštinska vlast Trasta i gradonačelnik Roberto Dipjaca posle razgovora sa portparolom Srpske verske zajednice, ocem Raškom Radovićem, javio je tpknews.com.

Ulična dekoracija će ostati do 15. januara; Foto: Printskrin Facebook/Roberto Dipiazza

Na ovu donetu odluku otac Raško je rekao:

- Veoma smo zadovoljni odlukom tršćanske opštinske vlasti, a posebno odlukom gradonačelnika. To pokazuje da Trst održava svoju predivnu fizionomiju multireligijskog, multietničkog i multikulturalnog grada - rekao je otac Raško.

On je dodao da mnogi znaju dobre radnike i zanatlije koji predstavljaju Srbe u Trstu. Svi doprinose razvoju grada.

- Mi smo solidna zajednica koja ne stvara probleme. Kao religiozna kongregacija obrazujemo naše suvereniste da žive u prijateljstvu sa svojim komšijama uprkos kulturnim i verskim razlikama. Na kraju krajeva, zadatak nas hrišćana je da u svakom čoveku pronađemo ono što je dobro. Stoga se ovom prilikom zahvaljujem gradonačelniku. Njegov gest pokazuje da je Trst grad istinskog suživota - zaključio je otac Raško.

Gradonačelnik zahvalan Srbima; Foto: Printskrin Facebook/Roberto Dipiazza

Prvi čovek Trsta je ovom prilikom objavio video na svom profilu na Fejsbuku u kom je čestitao Božić Srpskoj pravoslavnoj zajednici u Trstu:

- Želim srećan Božić Srpskoj pravoslavnoj zajednici u Trstu, i zahvaljujem im se jer decenijama žive i rade u Trstu doprinoseći društvenom, kulturnom i ekonomskom rastu grada. Zbog toga odlučio sam da od ove godine božićne i novogodišnje dekoracije u Trstu, umesto da budu uklonjene kao i uvek, nakon katoličkog Bogojavljenja, nastavljaju da ulepšavaju glavne gradske trgove i ulice i za Pravoslavni Božić koji se slavi 7. januara i za Srpsku pravoslavnu Novu godinu 14. januara. Srećan Božić i srećnu Srpsku Novu godinu želim svim Srbima -  rekao je gradonačelnik Trsta Roberto Dipjaca.

Pogledajte video u kom se gradonačelnik obraća ovim povodom:

(Telegraf.rs/TPKnews.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA