≫ 

Dobili smo najbogatiju ženu na svetu: Razvod bez predbračnog ugovora koštaće Bezosa 70 milijardi dolara (FOTO)

Podela imovine će svakako biti komplikovana, jer, kako se navodi u zajedničkoj izjavi, planiraju da nastave sa zajedničkim ulaganjima

  • 13

Izvršni direktor i osnivač Amazona Džef Bezos i njegova supruga Mekenzi Bezos juče su na Tviteru objavili da se razvode nakon 25 godina braka. Bračni par poseduje bogatstvo vredno 137 milijardi dolara, a najveće pitanje jeste da li par poseduje predbračni ugovor, odnosno kako će podeliti svoju imovinu nakon razvoda.

Prema navodima portala TMZ Bezosovi ne poseduju predbračni ugovor, što znači da će u tom slučaju bogatstvo od oko 140 milijardi dolara podeliti na ravne časti. Tako će Mekenzi (48) nakon razvoda biti teška oko 70 milijardi dolara.

U ovom trenutku niko još uvek sa sigurnošću ne zna kako će se stvari dalje odvijati, ali postoje brojne spekulacije. Moguće je da su nakon ogromnog uspeha sa "Amazonom" postigli određeni sporazum, ali javnost sa time nije upoznata, pa za sada može samo da se nagađa.

Najveći deo bogatstva potiče od Bezosovog vlasničkog udela u "Amazonu" koji iznosi 16 odsto, a romanopisac Mekenzi Bezos, nosilac američke nagrade za knjigu godine (2006), bila je jedan od prvih zaposlenih pri samom osnivanju "Amazona".

Foto: Tanjug/AP

Podela imovine će svakako biti komplikovana, jer, kako se navodi u zajedničkoj izjavi, planiraju da nastave sa zajedničkim ulaganjima.

- Osećamo se neverovatno srećnima što smo pronašli jedno drugo i duboko smo zahvalni za svaku godinu braka - pišu oni, dodajući: "Imali smo tako srećan zajednički život kao bračni par i takođe vidimo predivnu budućnost, kao roditelji, prijatelji, partneri u poduhvatima i projektima"...

Navode i da, iako postoji mogućnost drugačijeg raspleta, oni ostaju porodica, kao i dragi prijatelji.

Podela imovine će biti komplikovana Foto: Profimedia

ŠTA JE PREDBRAČNI UGOVOR?

Danas je normalno da parovi koji raspolažu ogromnim materijalnim bogatstvom potpišu predbračni ugovor i na taj način zaštite svoju imovinu. Međutim, dešava se da ako takvog ugovora nema, da onda u toku braka postignu sporazum, ako shvate da bi mogao da nastane problem oko podele njihove imovine.

Predbračni ugovor je zakonski obavezujući, a pokriva sve situacije oko finansijskih pitanja i budućnosti imovine u slučaju razvoda. Ugovor koji se potpiše u braku, funkcioniše po sličnom principu.

Ovo je veoma efikasan način da se dokumentuju svi elementi zarade i imovine tokom braka, u slučaju eventualnog razvoda u budućnosti.

Ako su Džef i Mekenzi Bezos ipak potpisali predbračni ugovor dok su živeli u Njujorku, onda su možda već tada odvojili pitanja imovine koja je stečena u braku, ali i one koju je svaki partner posedovao pre braka.

AKO JE POTPIS STAVLJEN U SIJETLU, ONDA SVEJEDNO DELE IMOVINU

Ako je predbračni ugovor potpisan dok su živeli u Sijetlu onda su odredili podelu imovine koja je stečena u braku, a tu spada i zarada od "Amazona".

S obzirom na to da Bezosi žive u Vašingtonu, tamo zakon nalaže da se sva sredstva stečena tokom braka dele na pola, osim ukoliko nije napravljen predbračni ugovor. Mnogi stručnjaci ističu da je Vašington najlogičnije mesto za razvod braka.

Niko ne zna da li par ima predbračni ugovor Foto: Guliver/Getty Images for Amazon Studios

AKCIJE U "AMAZONU"

Kako Bezos poseduje 16 odsto akcija u "Amazonu", ako bi morao da na pola deli imovinu sa svojom suprugom, to bi značilo da bi ona mogla da dobije 8 odsto akcija. To bi je učinilo jednim od najvećih deoničara u ovoj kompaniji. Pojedini mediji prenose da bi moglo da se desi da ona dobije i više akcije od Bezosa.

Mekenzi bi mogla da odabere i da je Bezos isplati u novcu, što bi onda značilo da on mora da proda deo svojih deonica. Ona bi i sama mogla da proda deonice koje dobije nakon razvoda, ali stručnjaci ističu da će ih verovatno zadržati i tako imati veliki uticaj u kompaniji.

Ipak, postoji i mogućnost da bi Mekenzi mogla da završi i sa manjim udelom u "Amazonu". Džef bi na sudu da predstavi da je sadašnji uspeh "Amazona" i velika vrednost akcija, rezultat njegovog rada koji nema veze sa Mekenzi. Ako se to desi i ako sudija to potvrdi, ona bi mogla da dobiji i znantno manju sumu posle razvoda.

Za proces razvoda i podelu imovine je bitno i emicionalno stanje dve strane koje ulaze u čitavu priču. Mnogi ističu da će dosta zavisiti i od toga kako se njih dvoje osećaju i kako gledaju jedno na drugo.

Mnogi američki pravnici veruju da će se par dogovori o svemu van suda.

Mekenzi bi mogla da dobije veliki broj akcija u "Amazonu" Foto: Profimedia/INSTAR Images

IZUZETNO BOGATI, A SKROMNI

Zanimljivo je da je Džef svu svoju imovinu sam zaradio, te da u detinjstvu nije imao gotovo ništa, piše Dailymail. Džef je u aprilu, govoreći na događaju u Berlinu, priznao da mu je Mekenzi bila velika podrška kada je osnivao "Amazon", te da je ona u prvoj godini vodila računovodstvo za kompaniju.

Uskoro bivši supružnici, upoznali su se u Njujorku, tokom poslovnog intervjua, a nakon samo tri meseca od prvog sastanka verili su se, a kasnije i venčali 1993. godine i to samo godinu dana pre osnivanja "Amazona" 1994. godine u jednoj garaži. Njih dvoje su roditelji četvoro dece - tri sina i ćerke koju su usvojili.

Par poseduje nekoliko kuća Foto: Google Street View

Uprkos neverovatnom bogatstvu koje su stekli u godinama braka, Bezosovi su živeli veoma skromno, te je poznata i priča da su 1999. godine, u Sijetlu, živeli u jednoj spavaćoj sobi.

Danas, par ima najmanje pet kuća širom zemlje, a jedna od njih prostire se na čak 20.600 kvadratnih metara zemlje i ima pet spavaćih soba i pet kupatila.

Iako imaju dosta, veoma su skromni Foto: Profimedia/AKM-GSI

Bezosi pored pet raskošnih vila na ekskluzivnim lokacijama, poseduju i zemljišne posede u Teksasu, a od 2016. godine i bivši Muzej tekstila u Vašingtonu, izgrađen 1912. godine i koji se prostire na 27.000 kvadratnih metara. U njegovu imovinu spadaju i ugledne novine "Vašington post", koje je Džef otkupio u avgustu 2013. godine.

Bezosi su već nekoliko godina unazad veliki deo svojih prihoda donirali u dobrotvorne svrhe, te su na različite načine nastojali da doprinesu društvu i pomognu onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Doniraju novac i u dobrotvorne svrhe Foto: Tanjug/AP

VIDEO: Kad prave ljubavi ginu... Ostaju u prošloj godini

(Telegraf.rs/Dejli Mejl/Biznis Insajder)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • luksuz

    10. januar 2019 | 18:30

    Gledati ovu facu 25 godina, trebala je dobiti jos vise para!

  • E to ti je brak

    10. januar 2019 | 19:27

    Gradis nesto ceo zivot i dodje zena i uzme ti sve. Ne zaboravite ljudi brak nije izmislio muskarac, vec zena. Zato se ja nikada necu zeniti. Ako me voli ostace samno do kraja zivota, a ako hoce da ide nek ide.

  • DARKO 100%

    10. januar 2019 | 16:54

    Mnoge stvari znam, ali sam se uvek divio ljudima koji mogu da naprave tolike svote novce da ti se zavrti u glavi od iznosa bogastva to je jedino sto neznam kako naci put do bogastva da ti se zavrti u glavi,neznam meni je to enigma koju ne mogu da resim😯

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA