≫ 

Izrael otvorio auto-put koji deli zid visok 8 metara: Dve trake odvojili za Palestince koji nemaju dozvolu za ulazak u Jerusalim (FOTO)

Dok je autoput naišao na osude palestinskih zvaničnika i organizacije ljudskih prava, iz Izraelskog ministarstva saobraćaja i Izraelske vlade kažu da ovaj autoput osim bezbednosne mere pruža rešenje za svo novo stanovništvo

  • 0

Izrael je otvorio autoput na Zapadnoj obali sa zidom na sredini, prvi te vrste, kako bi se odvojio izraelski od palestinskog saobraćaja.

To je naišlo na osude palestinskih zvaničnika.

Izraelsko Ministarstvo saobraćaja reklo je da put, uključujući bezbednosne mere, pruža "rešenje za svo stanovništvo, izraelsko i palestinsko".

Foto: Tanjug/AP

Danas inaugurisana pet kilometara duga Ruta 4370 podeljena je betonskim zidom na kome je žičana ograda.

Dve trake puta povezuju jevrejsko naselje Geva Binjamin sa severnim delom Jeruslima, kvartom Francusko brdo, i namenjene su izraelskim vozilima i Palestincima koji imaju dozvole za ulazak u Jerusalim, navode izraelski mediji.

Dve druge trake se odvajaju i vode istočno i južno od Jerusalima bez pristupa samom gradu i namenjene su vozilima Palestinaca koji nemaju dozvole za ulazak u Jerusalim.

Postoje i drugi podeljeni putevi na Zapadnoj obali ali nijedan nema ovakvu barijeru visoku osam metara.

Otvaranje puta izazvalo je osude organizacija za ljudska prava, Palestinske uprave i Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO).

- Ovo je izraelski primer aparthejda i rasističkog odvajanja koje je nekada postojalo u Južnoj Africi. Svaki Izraelac koji veruje u demokratiju trebalo bi da se stidi novog puta - rekao je član Izvršnog komiteta PLO Ahmed Maždalani.

Foto: Tanjug/AP

Izraelski zvaničinci su rekli da je ruta namenjena olakšanju zastoja o saobraćaju na kontrolnom punktu na ulazu u severni Jerusalim i da jača vezu između područja jevrejskog naselja i tog grada.

Ministar javne bezbednosti Izraela Gilad Erdan izjavio je da je put "primer sposobnosti da se stvori podeljeni život između dva naroda", a da se vodi računa o bezbednosnim izazovima.

Zvaničnici Palestinske uprave i organizacije za ljudska prava su rekli da put ističe diskriminaciju protiv Palestinaca. Izgradnja puta je počela još 2005. godine, ali je godinama ostao nezavršen, navodi AP.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim i Zapadnu obalu u ratu 1967. godine. Palestinci nameravaju da na tim teritorijama osnuju svoju nezavisnu državu.

Oni i veći deo međunarodne zajednice smatraju jevrejska naselja nelegalnim i preprekom miru. Protivnici širenja jevrejskih naselja strahuju da će ako put bude završen Izrael nastaviti da gradi domove za jevrejske naseljenike istočno od Jerusalima u području poznatom pod nazivom E1.

Palestinci već dugo brinu da će se izgradnjom u tom području Zapadna obala podeliti i da će buduća država biti nepovezana.

Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA