≫ 

Četiri kandidata za generalnog sekretara Saveta Evrope: U najužem izboru i Hrvatica koja je nedavno udarila po Srbiji (FOTO)

Novi generalni sekretar biće izabran u junu

  • 1

Za mesto novog generalnog sekretara Saveta Evrope, koji će biti izabran u junu, stigle su četiri kandidature, a među njima su i nekadašnja ministarka spoljnih poslova Grčke Dora Bakojani i aktuelna šefica hrvatske diplomatije Marija Pejčinović-Burić.

Kako se navodi u saopštenju organizacije koja okuplja 47 država, navodi se da su među kandidatima i belgijski ministar spoljnih poslova Didije Rejnders, kao i bivši ministar spoljnih poslova Litvanije Andrijus Kubilius.

Aktuelna šefica hrvatske diplomatije Marija Pejčinović-Burić; Foto: Printskrin HRT

Odbor ministara Saveta Evrope će tokom marta obaviti razgovor sa svakim kandidatom pojedinačno i potom odlučiti o konačnoj listi kandidata koje će predložiti Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope će izabrati novog generalnog sekretara u junu.

Mandat novog generalnog sekretara Saveta Evrope počinje 1. oktobra.

Da podsetimo, šefica hrvatske diplomatije Marija Pejčinović Burić je nedavno izjavila da sve dok se Srbija ne suoči sa svojom ulogom u ratovima devedesetih, ne mogu se očekivati znatniji pomaci u međusobnim odnosima Srbije i Hrvatske, a povodom izjava ministara spoljnih poslova i odbrane Srbije Ivice Dačića i Aleksandra Vulina.

- Žalosno je da se nastavljaju tendenciozne i zlonamerne izjave visokih srpskih zvaničnika - o Hrvatskoj, rekla je Pejčinović Burić u Dnevniku HRT-a i ocenila da to nije put prema dobrosusedskim odnosima.

- Radi se o dva čoveka koji dolaze iz najužeg okruženja Slobodana Miloševića (...) i dok takvi ljudi sede u srpskoj vladi, teško je očekivati da će prestati ovakve zlonamerne izjave prema Hrvatskoj, ali i drugim državama - navela je Pejčinović Burićeva.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Retro

    11. januar 2019 | 13:23

    Ni jedan od njih nije nešto posebno nama naklonjen, da ne kažem neku težu reč.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA