≫ 

Hoće li makedonsko pitanje srušiti grčku vladu: Sutra počinje rasprava o poverenju, a evo koliko Ciprasu fali glasova da ostvari cilj

Odluka Kamenosa da napusti četvorogodišnju koaliciju sa Ciprasom usledila je nakon što je parlament u Skoplju u petak izglasalo ustavne promene koje su preimenovale zemlju u Severnu Makedoniju i otvorile put za priključenju NATO i EU

  • 0

Premijer Grčke Aleksis Cipras suočava se sa postupkom za izglasavanje poverenja vladi nakon što se njegov manji koalicioni partner i ministar odbrane Grčke Panos Kamenos povlači iz vlade zbog neslaganja oko Prespanskog sporazuma, prenosi Fajnenšel Tajms.

Cipras će se u parlamentu suočiti sa glasanjem o poverenju vladi ove nedelje.

Povlačenje iz vlade male desničarske nacionalističke stranke Nezavisnih Grka očekivano je nakon što je lider te stranke Panos Kamenos izjavio da se protivi sporazumu sa Makedonijom.

Foto: Wikimedia / dupontaignan

Odluka Kamenosa da napusti četvorogodišnju koaliciju sa Ciprasom usledila je nakon što je parlament u Skoplju u petak izglasalo ustavne promene koje su preimenovale zemlju u Severnu Makedoniju i otvorile put za priključenju NATO i EU.

Od sticanja nezavisnosti Makedonije u 1991. godini Grčka je blokirala zemlju na međunarodnom nivou, tvrdeći da njeno ime pretpostavlja teritorijalne pretenzije ka susednoj grčkoj pokrajini Makedoniji.

Makedonski premijer Zoran Zaev i grčki premijer Aleksis Cipras proglasili su rešavanje ovog spora prioritetnim u proteklih 12 meseci.

Foto: AP/Tanjug

Međutim nacionalisti u obe zemlje su se usprotivili tom sporazumu koji još uvek nije ratifikovan u grčkom parlamentu.

- Pitanje Makedonije je takvo da ne mogu da izbegnem da se ne povučem sa funkcije u kabinetu - rekao je Kamenos nakon sastanka sa Ciprasom.

Kamenos je takođe dodao da neće podržati grčku vladu tokom glasanja o poverenju jer to bi značilo, kako on navodi, podržavanje i Prespanskog sporazuma.

Potpisivanje Prespanskog sporazuma Foto: AP/Tanjug

Cipras je izjavio da je prihvatio ostavku Kamenosa i da će prihvatiti ostale zahteve članova vladinog kabineta iz redova Nezavisnih Grka.

Grčki premijer se suočava sa izazovnim zadatkom da obezbedi dovoljno glasova za SIRIZA da dobije glasanje o poverenju. Ciprasova stranka ima 146 od 300 mesta u parlamentu i računa na podršku male stranke iz levog centra POTAMI, kao i na "disidente" iz Nezavisnih Grka za ratifikaciju Prespanskog sporazuma.

Nejasno je koliko će, od ukupno sedam poslanika iz redova Nezavisnih Grka, glasati protiv predloga o poverenju. Na sastanku stranke iz prošlog petka samo dva poslanika su podržali stav lidera stranke Panosa Kamenosa, prenose grčki mediji.

Portparol grčkog parlamenta je rekao da će debata o poverenje vladi početi u utorak i da će se završiti u četvrtak činom glasanja.

Cipras će se u parlamentu suočiti sa glasanjem o poverenju vladi ove nedelje Foto: Tanjug/AP

Ako vlada „preživi“, očekuje se da će Cipras odmah staviti na glasanje ratifikaciju Prespasnog sporazuma.

VIDEO: Grci ne žele da prihvate dogovoreno ime za Makedoniju

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA