1

Svetu je rečeno da su 12 dečaka iz pećine na Tajlandu plivali ka slobodi, ali to je laž? Bili su drogirani i vezani lisicama (FOTO) (VIDEO)

Spasioci su morali odmah da deluju, a jedini način koji je preostao bio je najrizičniji od svih - izlazak napolje ronjenjem

Tajland, pećina, pronađena deca
Foto: Tanjug/AP

Bila je to najveća vest na planeti - dvojica britanskih ronilaca pronašla su 12 nestalih dečaka i njihovog trenera u pećini na Tajlandu, žive i zdrave, nakon što su deset dana bili zarobljeni duboko ispod zemlje. Za izvlačenje zarobljenih dečaka i mladog trenera bila je potrebna nadljudska snaga, ali i određeni lekovi i hrabrost svih uključenih u misiji.

Istraživački novinar Lijam Kokren u svojoj knjizi opisao je čudesno spasavanje koje je pratio ceo svet.

Nakon što su locirani u mračnoj i podzemnoj pećini, duh dečaka i trenera odjednom je skočio. Više nisu bili sami, imali su hrani i medicinsku pomoć. Razmatrale su se opcije za njihovo spasavanje. Čekanje da se podzemne vode povuku bio je plan koji je ozbiljno razmatran, ali je vreme bilo protiv njega. Nivoi kiseonika su brzo opadali u zatvorenom prostoru pećine.

Dečaci su bili srećni kada su ih spasioci pronađeni Foto: Tanjug/AP

Velike kiše očekivale su se narednih dana, a one bi bile smrtna kazna. Pećina bi se napunila besnim bujičnim vodama i niko ne bi mogao ni da uđe ni da izađe.

Morali su odmah da deluju, a jedini način koji je preostao bio je najrizičniji od svih - izlazak napolje ronjenjem.

- Ako sada ronimo, neki bi mogli da nastradaju, ali ako ne zaronimo, svi će umreti i samo ćemo izvući 13 tela - rekao je jedan od stručnjaka.

Da bi smirili živce, roditeljima je rečeno da se dečaci uče kako da rone, a mediji su preneli da će svaki od njih biti vezan za vazdušno crevo i plivati sa jednim spasiocem ispred sebe i sa drugim iza. To nije istina.

Oni koji su bili u poplavljenim tunelima znali su da ne postoji način na koji bi dete, koje nikada ranije nije ronilo, moglo da prođe kroz blatnjav i podmukao deo pećine.

Jedina nada bile je da ih uspavaju, stave im maske sa kiseonikom i da ih iskusni ronioci izvedu iz pećine. Od presudnog značaja bilo je da maske budu čvrste postavljene, inače bi se udavili. Postojao je i problem sa njihovom veličinom, iako je nabavljeno na desetine maski, većina je bila za odrasle. Samo četiri su bile pogodne za decu, a postojala je sumnja da ni one nisu bile dobre za najsitnije klince.

Spasavanje su nazvali misijom veka Foto: Tanjug/AP

Australijski specijalisti su pozvani kako bi dečacima dali sedativ. Dr Ričard Haris, anesteziolog, poznat kao dr Hari i njegov prijatelj i partner za ronjenje Kreg Kalen, veterinar u penziji. Dr Hari je prihvatio delikatan zadatak da uspava dečake, a dr Kalen je mogao da ih proveri dok su pod vodom.

Dok su dolazili, obojica su bila svesna ogromnih rizika i zamolili su tajlandsku vladu za diplomatski imunitet. Postojala je realna mogućnost da će neki, a možda i svi, umreti i nisu želeli da oni budu krivci za to.

Počele su ozbiljne pripreme, a da bi plan bio potpuno uspešan, spasioci su vežbali u lokalnom zatvorenom bazenu. Vežbali su na mladićima koji su bili istih veličina kao dečaci u pećini. Stavljali su maske na njih, potapali ih licem prema dole a ronioci su ih držali ispod i prolazili kroz vodu. Mladićima je rečeno da budu mirni, kao što će uskoro biti uspavani dečaci.

Vežba je bila uspešna i podigla je raspoloženje kod spasioca, ali spasavanje u tamnim poplavljenim tunelima sa nultom vidljivošću bila je potpuno druga stvar.

Za dr Harija vitalno pitanje bilo je koji koktel lekova dati dečacima koji bi ih držao u nesvesti i bili sigurni tri sata koliko je potrebno da se svaki od njih iznese na površinu.

Dečaci su 10 dana bili zarobljeni u pećini Foto: Tanjug/AP

Odlučio se za kombinaciju tri leka. Prvo im je dao tabletu anti-anksioznog leka Ksanaks kako bi ih oslobodio straha. Onda im je ubrizgao ketamin u mišiće nogu - po pet miligrama po kilogramu težine - da bi ih uspavao.

Ketamin deluje brzo, ali daje samo sat vremena, pa su ronioci morali da "dopune doze" dajući dečacima prethodno napunjen špric.

Poslednji lek, antropin, koji je smanjio pljuvačku u ustima dečaka od koje bi mogli da se utope, takođe se ubrizgao u njihove noge.

Dr Hari nije verovao da će ovo uspeti, a kasnije je priznao da je davao "nula šanse za uspeh". U međuvremenu je dečacima rečeno šta ih čeka. Oni nisu plakali, jednostavno su pristali na sve, samo da izađu na slobodu.

Dečacima je rečeno da na papiru napišu nešto svojim roditeljima, jer u slučaju da plan ne uspe, da mogu da im predaju njihove poslednje reči.

Došao je dan misije, a spasioci nisu znali da li će na kraju ispasti heroji ili će završiti sa telima mrtve dece.

Prva fotografija iz bolnice Foto: Tanjug/ AP

Dr Hari je deo sedativ, onda bi jedan od četiri ronioca odveo dečaka bez svesti i prebacio ga kroz poplavljene delove pećine. Pomoćni ronioci su bili smešteni u komorama između šahtova (prolaza u pećini koji su bili napunjeni vodom), koji su obavljali medicinske i druge provere, dali dečaku još leka a onda ga preneli preko suvih delova.

Nakon davanja sedativa, dečaci su vezani oko zglobova kako u slučaju da se probude, ne bi skinuli maske i ugrozili i svoje i živote spasilaca. Nakon što su prvog dečaka izneli iz pećine živog i zdravog, spasioci su odahnuli. Plan uspeva. Dečak je spavao sve vreme, a spasioci su mogli da nastave sa planom.

U misiji koju je pratio ceo svet, svi su živi i zdravi izvedeni na slobodu. U vremenu kada su vesti pune nasilja, zlobe i pakosti, spasavanje dečaka iz pećine na Tajlandu vratila je veru ljudima. Svi su bili ujedinjeni u nadi. Svi su bili uz dečake i njihovog trenera i svi su na kraju izašli kao pobednici.

Video: Pronađena deca koja su nestala u pećini

Video: Prvi snimak tajlandske dece u bolnici

(Telegraf.rs)

Tagovi: dečaci, fudbaleri, pećina, ronioci, spasavanje, Tajland

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (1)
Poređaj komentare:
  • P
    plavi safir

    Realno, jedini pravi način da se spasu. Mislim da drugačije ne bi ni uspeli. Odrasli ljudi pa se plaše i paniče a tu je trebalo dugo roniti. U svakom slučaju, sreća i iskustvo kao i velika doza hrabrosti i želje da se uspe je učinila svoje! Svaka čast svima koji su učestvovali u tome i hvala im i u moje ime!

Živeli su nasred pučine, sada im preti smrtna kazna: Par u bekstvu nakon što je napravio plutajuću kuću (VIDEO)

Hrabra majka naterala provalnika da trči za njom kako bi spasila decu: Na kraju je sustigao i izbo 20 puta (VIDEO)

Kremlj se sprema za samit Putina i Kima: Otkriveno o čemu će dvojica lidera razgovarati, ali i gde će se sastati

Panika u Japanu: Druga erupcija vulkana Aso za 7 dana, građani upozoreni da se drže podalje

Nova drama zbog Notr Dama: 3 velika elementa prete da se sruše svakog trenutka (TELEGRAFIKA)

Tramp nije bio u dosluhu sa Rusima: Šta je sve otkrio Milerov izveštaj o američkom predsedniku?

Premijer i vlada Malija podneli ostavke nakon ubistva 160 stočara

Haos u Severnoj Irskoj: Novinarka poginula u terorističkom napadu grupe "nova IRA", na policiju bacani molotovljevi kokteli (FOTO)

Planirao da spali katedralu u Njujorku, pa da avionom pobegne iz zemlje: Otkriven plan profesora koji je uneo pometnju u SAD

Notr Dam nije moguće obnoviti? Francuski arhitekta otkrio problem koji su napravili graditelji katedrale pre više od 8 vekova (VIDEO)

Tinejdžeri spalili devojku jer je prijavila nastavnika za seksualno uznemiravanje: Posuli su je kerozinom i zapalili

Grobar se upleo u narko biznis: Među spomenicima pronađen kilogram kokaina

Varnica izazvala stravičan požar u Notr Damu: Istražitelji još ne smeju da kroče u ruševine, ali jasno je da su instalacije glavni "krivac" za katastrofu

Kartel Sunca vlada Venecuelom, a njegovi članovi su političari i vojska? Trguju drogom, sarađuju sa pobunjenicima, a jedan incident iz 2013. pamti ceo svet (FOTO) (VIDEO)

Finska postaje užasna zemlja: Broj silovanja dece i zlostavljanja se povećao za trećinu!

Klinke krale hotdogove na pumpi, a kada je muškarac pokušao da ih spreči nastao je pakao (VIDEO)

"Igra je završena, nema zavere sa Rusima": Oglasio se Tramp i još jednom kao inspiraciju iskoristio popularnu seriju (FOTO)

Ronilac je pomagao da se spasu dečaci iz pećine na Tajlandu, a onda se i sam izgubio u jednoj: Pronašli su ga posle 24 sata i evo šta je prvo zatražio (FOTO)

Bivši čuvar u zatvoru pokušao da ubije svoju ženu: Izbo je nožem 23 puta i gušio je, a fotografije njenih povreda su šokirale sve (UZNEMIRUJUĆI FOTO)

Posle Trampa, Kim se sastaje i sa Putinom: Do sastanka će doći u Moskvi i to vrlo ubrzo

Studenti raspalili roštilj, izazvali veliki požar, pa kažnjeni sa 13,5 miliona evra: "Mi smo žrtveni jarčevi"

Majka monstrum ostavila sina i ćerku bez hrane 9 dana: Dok se provodila sa ljubavnikom, deca su jela tapete i izmet (VIDEO)

Detalji stravične nesreće u Portugaliji: Turisti krenuli na večeru, kada je autobus skliznuo s puta. To mesto poznato kao "crna tačka"

Uhapšen predsednički kandidat iz Gvatemale: Planirao je da ubije političke rivale i sarađivao je sa krijumčarima droge (VIDEO)

Boing posle tragedija juri sertifikat za "737 max": Gotov poslednji letački test, ostaju prizemljeni širom sveta do ponovnog dobijanja dozvole

Muškarac s kanisterima punim benzina i upaljačima ušao u katedralu: Panika u Njujorku od novog Notr Dama

Ko je uhapšeni Ugo Karvahal, jedan od vođa Kartela Sunca? Bio je blizak Čavezu i Maduru, optužuju ga za trgovinu drogom, a 2014. je zbog njega zamalo izbio haos (FOTO) (VIDEO)

Snažan zemljotres potresa Tajvan: Tresu se zgrade, ceo metro zaustavljen!

Novi test Severne Koreje: Kim lično posmatrao lansiranje taktički navođenog oružja, priča se da može da pogodi Amerikance

Panika u "boingu 737": Vatra buktala iz motora, uplašeni putnici skakali na krilo da se spasu (VIDEO)

Asanža su dve žene u Švedskoj optužile za silovanje, ali on tvrdi da je nevin: Sada bi istraga mogla ponovo da se pokrene, a evo šta se navodno desilo tih kobnih noći

Prvi video nakon jezive nesreće u Portugaliji: Ljudi bespomoćno gledaju u leševe i zdrobljeni autobus, od njega je ostala samo olupina

29 ljudi poginulo u autobuskoj nesreći u Portugaliji: Strahuje se da broj mrtvih nije konačan (FOTO) (VIDEO)

Četvoro ljudi povređeno na Akropolju u udaru groma

Preminuo bivši predsednik Perua koji se upucao nekoliko trenutaka pre hapšenja (VIDEO)

Glumica šokirala javnost: "Ostala sam u braku s mužem nakon što su ga uhvatili s dečjom pornografijom" (FOTO)

Banda povezana sa El Čapovim kartelom brutalno ubila čoveka: Odrubili mu glavu testerom, pa je ostavili ispred zgrade vlade

Prvi detalji o uzroku požara u Notr Damu: Da li je zbog ovoga izgorela katedrala?

Bivši predsednik Perua pucao u sebe kada je policija došla da ga uhapsi zbog mita (VIDEO)

Avion nemačke vlade napravio pometnju na aerodromu u Berlinu: Blokirao pistu, krilima dodirnuo zemlju prilikom sletanja (FOTO) (VIDEO)

Svrgnuti predsednik Sudana pod strogim nadzorom u samici: Uganda mu daje azil?

Trenuci koji su bili presudni za spasavanje Notr Dama: Dok je vatra gutala katedralu, imali su 66 minuta da iznesu blago

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima