Rumunija predstavila program predsedavanja EU: Balkan će biti jedan od prioriteta

Slogan rumunskog predsedništva glasi "Kohezija, zajednička evropska vrednost"

  • 0

Rumunska premijerka Vjorika Dančila predstavila je u utorak pred Evropskim parlamentom prioritete predsedništva Rumunije Evropskom unijom.

- Prva etapa će biti intenzivna i zato računam na vašu pomoć kako bi se usvojilo što više mera i odgovorilo na izazove - rekla je Dančila.

Foto: Tanjug/AP

Hina navodi da je Rumunija preuzela vođstvo EU u veoma važnom periodu u kom će se odlučiti budućnost bloka - događa se Bregzit, usvaja novi budžet, zakazani su izbori za Evropski parlament, kao i samit u rumunskom gradu Sibijuu, gde će preostale članice EU definisati buduće obrise bloka.

- Ponovo se nalazimo u teškoj fazi izgradnje evropske priče, ali svaka takva situacija može da se vidi kao prilika za novi početak - rekla je Dančila, nekadašnja poslanica u EP, koju mnogi vide kao marionetu predsednika Socijaldemokratske stranke (PSD) Livija Dragnee, koji je zakonski onemogućen da postane premijer zbog osude za prevaru i nameštanje izbora, navodi HINA.

Slogan rumunskog predsedništva glasi "Kohezija, zajednička evropska vrednost", a program se sastoji od četiri dela: Evropa konvergencije, sigurnija Evropa, Evropa kao snažniji globalni akter i Evropa zajedničkih vrednosti.

Region Balkana bit će jedan od prioriteta rumunskog predsedavanja Većem EU, osim Bregzita i migracija, rekao je predsednik Rumunije Klaus Joanis .

- Ponovili smo zajedničku podršku politici EU koja se tiče proširenja na osnovu zasluga na zapadnom Balkanu, u skladu s kapacitetom svake zemlje pojedinačno u regionu da ispuni kriterije - rekao je Joanis nakon razgovora sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom.

Slovenski predsednik Borut Pahor i Rumunski predsednik Klaus Joanis Foto: Tanjug/AP

On je dodao da će Balkan biti jedan od prioriteta rumunskog predsedavanja.

- Izrazili smo našu podršku jedinstvenoj Uniji. Moto rumunskog predsedavanja je kohezija, što je zajednička evropska vrednost i taj pojam održava viziju Rumunije. Samit 9. maja u mestu Sibiju bit će ključni trenutak u definiranju budućih prioriteta Unije - rekao je on.

Pahor je rekao da EU mora nastaviti s procesom proširenja i ne može oduzimati nadu zemljama Balkana da će se jednog dana pridružiti evropskom projektu, prenose agencije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA