≫ 

Novi skandal na suđenju narko-bosu: Bivši predsednik jedne države tražio od El Čapa 250 miliona dolara mita, a morao da se zadovolji sa ovom sumom

Dugogodišnji Guzmanov bliski saradnik Aleks Ćifuentes rekao je na suđenju da je vlastima rekao za primanje mita još 2016. godine

  • 0

Bivši predsednik Meksika Enrike Penja Nijeto uzeo je 100 miliona dolara mita od narko-bosa El Čapa Guzmana, tvrdi svedok na suđenju u Njujorku.

Dugogodišnji Guzmanov bliski saradnik Aleks Ćifuentes rekao je na suđenju da je vlastima rekao za primanje mita još 2016. godine, prenosi BBC.

Penja Nijeto bio je predsednik Meksika od januara 2012. do novembra 2018. godine, a pre toga guverner savezne države koja uključuje prestonicu Meksiko siti.

Navodno je prvo tražio 250 miliona dolara Foto: Tanjug/AP

Prema nekim informacijama, bivši predsednik Meksika tražio je 250 miliona dolara, pre nego što su se dogovorili za 100 miliona.

Ćifuentes je izjavio da je predaja mita obavljena u Meksiko sitiju u oktobru 2012. godine i da ju je izvršio prijatelj El Čapa.

Svedok je sebe opisao kao "desna ruka El Čapa", bio je njegov sekretar i proveo je dve godine sa njim skrivajući se u meksičkim planinama, tvrde tužioci.

Uhapšen je u Meksiku 2013. godine, a kasnije je izručen SAD gde je priznao krivicu za krijumčarenje narkotika u sporazumu sa tužiocima.

El Čapu preti doživotna robija Foto: AP/Tanjug

Penja Nijeto je ranije odbacio tvrdnje o korupciji, ali za sada nije komentarisao svedočenje Ćifuentesa.

Guzmanu (61) se sudi od novembra prošle godine, a on je 2017. izručen SAD koje ga terete da je kao vođa kartela Sinaloa krijumčario kokain, heroin i druge droge u zemlju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA