Brazilski predsednik potpisao dokument i ublažio propise za posedovanje vatrenog oružja: Obezbedio sam pravo na samoodbranu (FOTO)

Izvori bliski vladi saopštili su da je ukaz odmah stupio na snagu posle potpisivanje i nije dat parlamentu na usvajanje

  • 0

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro potpisao je ukaz kojim se ublažavaju propisi za posedovanje vatrenog oružja, što je jedno od njegovih predizbornih obećanja vezano za borbu protiv kriminala.

- Kako bih obezbedio pravo na samoodbranu, ja ću kao predsednik da iskoristim ovo oružje - rekao je Bolsonaro uzimajući olovku kojom je potpisao ukaz na ceremoniji održanoj u predsedničkoj palati u Braziliji.

Izvori bliski vladi saopštili su da je ukaz odmah stupio na snagu posle potpisivanje i nije dat parlamentu na usvajanje.

Ovaj ukaz je odmah stupio na snagu Foto: Tanjug/AP

Ukazom su ublažene i pojednostavljene administrativne procedure za posedovanje oružja koji su bile uvedene 2003. godine.

Bolsonaro je rekao da je doneo odluku o novom ukazu posle referenduma 2005. godine na kojem je 64 odsto Brazilaca odbilo nacrt zakona koji je predviđao, između ostalog, i potpunu zabranu posedovanja oružja.

Novi ukaz se odnosi samo na posedovanje oružja, a ne njegovo nošenja van doma, iako je Bolsonaro rekao u nekoliko navrata da bi neki građani možda mogli da stalno nose oružje, kao što ga nose profesionalni vozači koji su na meti oružanih napadača.

Oružje u Brazilu mogu da nose vojnici, policajci i osoblje koje radi u obezbeđenju.

Predsednik je najavio borbu protiv kriminala Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA