≫ 

Stravični zemljotres pogodio Čile, ljudi trče ulicama: Stanovništvu naređena hitna evakuacija, pa je naređenje opozvano (VIDEO)

Zvaničnici su saopštili da karakteristike zemljotresa nisu takve da je on mogao da izazove cunami

  • 0

Snažan zemljotres jačine 6,7 stepeni pogodio je severnu obalu Čilea, pri čemu su poginule dve osobe od srčanog udara, a 200.000 domaćinstava ostalo bez struje.

Zemljotres se dogodio u 22.32 po lokalnom vremenu, a epicentar potresa nalazio se na 15,6 kilometara jugozapadno od grada Kokimbo na dubini od 53 kilometra, javio je Rojters.

Stariji muškarac i žena preminuli su od srčanog udara koji su, prema izveštajima policije i lokalnih medija, uzrokovani reakcijom na zemljotres.

 

Zemljotres je takođe pogodio veliku električnu centralu, ali je struja vraćena u većem delu regiona tokom noći.

Agencija navodi da je jedan od očevidaca primetio da su, usled zemljotresa, uništene starije zgrade u obalskom gradu La Serena, popularnom turističkom odredištu na obali Tihog okeana, koje se nalazi na oko 400 kilometara severno od prestonice Santjaga.

- Bilo je zaista jako... Turisti su bili veoma nervozni, ali ništa ozbiljnije se nije dogodilo - kazala je Kamila Kastiljo, recepcionarka u hotelu u tom mestu.

 

Nacionalna služba za vanredne situacije Čilea preventivno je naredila evakuaciju stanovnika u okolini Kokimba, ali je kasnije to naređenje opozvano.

Čile se nalazi u "Vatrenom prstenu" Pacifika, i poznat je po smrtonosnim zemljotresima, među kojima je i onaj iz 2010. godine, jačine 8,8 stepeni koji je izazvao cunami koji je naneo veliku štetu obalskim gradovima na jugu zemlje.

Međutim, smrtni slučajevi i ogromne štete su ograničeni zbog striktnih uslova izgradnje kojih se ta zemlja pridržava, napominje agencija

Agencija navodi da je zemljotres izazvao klizišta u planinskim predelima i naveo nadležne da počnu masovnu evakuaciju stanovništva iz obalskih područja, ali je upozorenje na opasnost od cunamija kasnije opozvano

Zvaničnici su saopštili da karakteristike zemljotresa nisu takve da je on mogao da izazove cunami.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA