≫ 

Još jedan posrnuli biskup u Vatikanu: Papa Franja godinama znao da je seksualno zlostavljao mlade bogoslove (VIDEO)

Sančeta je tek dve godine kasnije podneo ostavku

  • 8

Vatikan je u 2015. i 2017. godini dobio informaciju da je argentinski biskup Gustavo Sančeta, blizak papi Franji, pravio obnažene selfije, praktikovao "opsceno" ponašanje i da je optužen za nedolično ponašanje prema polaznicima pripremne škole za bogoslove, tvrdi njegov bivši generalni vikar Huan Hoze Mansano u intervjuu za AP.

Time je, kako navodi agencija, podrio tvrdnje Vatikana da su se optužbe za seksualno zlostavljanje protiv Sančete pojavile pre samo nekoliko meseci.

Mansano je rekao da je papa Franja prihvatio ostavku Sančete u avgustu 2017. godine, nakon što su se sveštenici u eparhiji Oran želili na njegovu autoritarnu vladavinu, i nakon što su bivši vikar, rektor škole i drugi biskupi dostavili Vatikanu izveštaje u kojima se ukazuje na navodne zloupotrebe vlasti, neprimerno ponašanje i seksualno uznemiravanje odraslih polaznika pripremne škole za bogoslove.

Masano, bivši generalni vikar Orana u vreme biskupa Sančete, rekao je da je on bio jedan od eparhijskih zvaničnika, koji su digli uzbunu 2015. godine i poslali Vatikanu "selfije" u digitalnom formatu.

U intervjuu za AP, Masano je rekao da je on bio i jedan od troje aktuelnih i bivših eparhijskih zvaničnika, koji su se i maju i junu 2017. godine po drugi put žalili ambasadi Vatikana u Buenos Ajresu "kada je situacija bila mnogo ozbiljnija, ne samo jer se postavljalo pitanje seksualnog zlostavljanja, već zato što je eparhija sve više srljala u ambis".

VIDEO: Ovi ljudi su seksualni prestupnici, a jedan je zbog silovanja bio na robiji

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nesanica

    21. januar 2019 | 09:24

    To sto se desava po crkvama u celom svetu,skandalozno je.Kakve su to bozje sluge,koje siluju i upropastavaju decu i tinejdzere.Zive kao kraljevici.Voze besne automobile,Novac im se kubicira.I tako prejedeni,u izopaceni radnjama nalaze smisao zivota.Svaka cast postenim i covekoljubivim svestenicima.Ali mnogi od njih znaju,a cute.I to je za svaku osudu.Svevisnji mahni tom toljagom..

  • Лицемер

    21. januar 2019 | 09:33

    Мушкарцу треба жена ... то је природно!

  • To

    21. januar 2019 | 22:15

    To oni rade vec 2000 godina unazad. Samo sto se u 21 vijeku to sve otkrilo. Zalosno je sto sve te zrtve ce trpjeti ogromne posljedice i bol.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA