≫ 

Tramp ponudio kompromis za okončanje blokade, a ovako su reagovale demokrate

Predsednik Tramp je rekao da želi da prekine blokadu i pruži Kongresu put napred da se ona okonča

  • 0

Američki predsednik Donald Tramp ponudio je kompromis za okončanje delimične blokade federalne vlade, koja traje više od četiri nedelje, ali su to odmah odbacile demokrate ocenivši da u predlogu nema ničeg novog.

Tramp je ponudio da produži zaštitu za mlade ljude dovedene u zemlju ilegalno kao deca, tzv. Sanjare, ako mu demokrate daju 5,7 milijardi dolara, koliko traži za izgradnju zida na granici s Meksikom.

Drugi predlog se odnosi na osobe koje imaju status privremene zaštite (TPS). Više od 300.000 ljudi iz zemalja pogođenih ratom ili katastrofama ima dozvolu da rade u SAD pod tim programom, kome se Tramp suprotstavlja. On je ponudio da produži na tri godine zaštitu i pristup dozvolama za rad i za Sanjare i za osobe koje imaju privremenu zaštitu.

Foto: Tanjug/AP

Uključio je i druge predloge, među kojima i 800 miliona dolara za hitnu humanitarnu pomoć, 2.750 više graničnih agenata i bezbednosnih zvaničnika i 75 novih timova sudija za imigraciju, što su demokrate takođe predlagale.

Tramp je u izjavi iz Bele kuće rekao da nudi "zdravorazumski kompromis koji obe strane treba spremno da prihvate".

On je rekao da želi da prekine blokadu i pruži Kongresu put napred da se ona okonča. Međutim, Tramp ne odustaje od traženja 5,7 milijardi dolara da se finansira izgradnju zida na meksičkoj granici, što je razlog za blokadu. Tramp je ponovo izneo svoje razloge za izgradnju zida i istakao da to neće biti jedna neprekidna konstrukcija već čelične barijere postavljene samo u prioritetnim oblastima, ali je zadržao zahtev za 5,7 milijardi dolara.

Demokrate su odbacile tu ideju i zatražile od Trampa da prvo ukine blokadu vlade koja pogađa 800.000 zaposlenih u saveznim službama i najduža je blokada u istoriji zemlje.

Predsednica Predstavničkog doma, demokrata Nensi Pelosi, rekla je da predsednikov predlog za okončanje 29-dnevne delimične blokade vlade predstavlja kompilaciju nekoliko ranije odbačenih inicijativa od kojih je svaka neprihvatljiva.

Foto: Tanjug/AP

Vođa demokrata u Senatu Čak Šumer rekao je da je Trampov predlog jednostavno "još uzimanja talaca", kao i da predsednik nudi jednostrane i neefikasne lekove.

Predsednik SAD Donald Tramp kritikovao je demokrate što su odbili njegov predlog za okončanje najduže blokade vlade u američkoj istoriji.

Tramp je na Tviteru rekao da je njegov plan odbijen pre nego što ga je predstavio i optužio predsednicu Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi i druge demokrate da stavljaju politiku ispred bezbednosti.

 

I američki potpredsednik Majk Pens je kritikovao demokrate, rekavši da je "razočaravajuće" što je predsednica Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi odbila Trampov predlog, prenosi Asošiejted pres.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA