≫ 

Filipini šokirali svet novim predlogom zakona: Baciće decu u pretrpane zatvore s odraslim kriminalcima

Veći broj senatora je izrazio svoju zabrinutost za ovaj zakon za koji smatraju da će više naškoditi deci

  • 1

Predlog zakona o smanjenju starosne granice za krivičnu odgovornost na 9-godišnju decu na Filipinima izazvao je talas kritika organizacija za ljudska prava i zakonodavaca, a koji upozoravaju da bi ovaj potez mogao da naškodi deci, umesto da im pomogne.

Pravosudni odbor zastupničkog doma juče je podržao predlog zakona o smanjenju starosne granice za krivičnu odgovornost s petnaest na devet godina starosti.

Senat je počeo danas da razmatra zakon.

Veliki broj senatora izrazio je svoju zabrinutost oko zakona, za koji smatraju da će više naštetiti deci nego ih zaštititi od kriminalnih grupa koje ih regrutiraju.

- Ako je naš problem da je puno dece u kriminalu, onda bismo možda trebali povećati kaznu za odrasle koji su iskoristili decu u kriminalnoj radnji - rekao je senator Džoel Vilanueva.

Senatorka Grejs Poe upozorila je da Filipini na ovaj način grade "dečji zatvor" ako izglasaju zakon.

- Bacite decu u pretrpan zatvor s odraslim kriminalcima i iz zatvora će izaći ogorčeni, a ne kao nove i obrazovane osobe - dodala je Poe.

Udruženje za ljudska prava Karapatan poručila je kako će zakon dovesti milione dece pod "veću opasnost da budu kriminalizovani i stigmatizovani za ceo život".

Šef pravosudnog odbora senata Doi Ličon branio je zakon.

- Došli smo do ovog zakona zbog alarmantnog povećanja broja kriminalaca koji koriste maloletnike za kriminalne radnje, što prenose mediji - rekao je Ličon u izjavi.

VIDEO: Ovo su hoteli u kojima niko ne spava

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    23. januar 2019 | 09:28

    Svejedno ista klasa za 3-4 godine bice isti okoreli kriminalci kao i ti stariji jer tamo sa 12 godina hladnokrvno ubiju coveka i ne trepnuvsi to nisu deca

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA