Sve više ubistava u Austriji: Među strancima koji su počinili zločine, najviše ima srpskih državljana

Poređenja radi, 2014. ubijeno je "svega" 38 osoba, a od tada broj neprestano raste

  • 4

Osećaj da se u Austriji događaju sve više ubistava ne vara, jer ga brojke dokazuju. Samo u prvih 21 dan ove godine ubijeno je pet osobe, a sve žrtve su bile žene.

U ponedeljak posle podne dogodilo se poslednje ubistvo žene, u Tulnu, gde je Makedonac ubio svoju suprugu ubodom nožem u vrat nasred ulice. Ne prolazi gotovo niti jedna nedelja sa manje od jedne žrtve ubistva, pokazuje zvanična statistika.

Prošle godine zabeležen je rekordan broj ubistva - čak 78, a među ubicama kod stranaca najviše je državljana Srbije.

Poređenja radi, 2014. ubijeno je "svega" 38 osoba, a od tada broj neprestano raste. Prethodno je, 2012. zabeležen tadašnji rekord sa 70 ubijenih lica.

Veoma je upadljivo da je među žrtvama sve više žena, prošle godine one su činile 60 odsto, a ove do sada 100 procenata.

Godine 2014. je bilo "svega" 38 ubistava u Austriji Foto-Ilustracija: AP/Tanjug, Profimedia

- Žene postaju samostalnije. One su naučile da artikulišu svoje želje, i kao takve nisu više ovisne od muškaraca, rastaju se od njih. Mnogi muškarci to ne mogu da prihvate i za njih su žene i dalje posed - analizira psihijatar Sigrun Rosmant.

U prošloj godini 41 Austrijanac počino je ubistvo, i 37 stranaca, a među strancima rang listu zemalja porekla predvode ubice iz Srbije, u koje spadaju i sa oni teritorije Kosova, čiji su građani počinili ukupno 14 ubistava.

Prema policijskim podacima, 57 odsto ubistava se događa unutar porodica, a većinu izvršavaju članovi porodice, koji žive u istom domu, najčešće bračni partneri.

To objašnjava i činjenicu da je 50 odsto ubistava počinjeno u stanu ili kući žrtve, a 17 odsto na ulici. U svega 16 odsto slučajeva žrtva i ubica pre ubistva nisu imali nikakvu vezu ili odnos.

Zbog alarmirajućih podataka, austrijske vlasti planiraju mere kako bi preokrenule taj trend kriminala.

Među žrtvama ima sve više žena Foto-ilustracija: AP/Tanjug, Profimedia/Corbis

Posebno politiku zabrinjava nasilje nad ženama, jer, pored ubistava žena, raste i broj drugih krivičnih dela nad ženama - silovanje, seksualno zlostavljanje i slično.

Vlada planira, pored uvođenja broja telefona za prijavu takvog nasilja za žene, da proširi zabranu prilaska nasilniku, ali i veće kazne.

U MEKSIKU REKORDAN BROJ UBISTAVA U SVETU

Meksiko je u 2018. godini zabeleženo 33.341 ubistvo, najveći broj od kada su se 1997. počele da se beleže statistike, objavile su vlasti. I 2017. godine je zabeleženo rekordnih 28.866 ubistava.

Broj ubistava u zemlji je bitno porastao od 2006. kada je vlada predsednika Felipea Kalderona (2006-2012) pokrenula spornu vojnu ofanzivu protiv organiziranog kriminala.

Meksiko već duži niz godina vodi borbu protiv kartela Foto: Telegraf, Tanjug/AP

Sve više ubistava je počinjeno tokom mandata Enrikea Pena Nijete (2012-2018). U decembru 2018. godine 10 posto ubistava više nego prošle godine u isto vreme.

U decembru, tokom prvog meseca mandata novog predsednika levog centra Manuela Lopeza Obradora, zabeleženo su 2.842 ubistava, blizu 10 odsto više u odnosu na decembar 2017. godine.

Tokom 2018. godine je u državi Kolima zabeležen najveći broj ubistava sa 81,09 ubistava na 100.000 stanovnika. Stručnjaci drže da se to povećanje broja zločina pripisuje nefunkcionisanju službi bezbednosti.

Vlasti su najavile osnivanje Nacionalne garde Foto: Profimedia/AFP

Vojska je paralisana u brojnim operacijama protiv trgovine drogom od straha da će biti optužena za kršenje ljudskih prava, ocenio je Raul Benitez sa Nacionalnog autonomnog univerziteta Meksika.

Tu spiralu nasilja podstiču borbe kartela i kriminalnih frakcija. Nova vlada želi da osnuje nacionalnu gardu koja će službene funkcije civilne policije staviti pod kontrolu vojske. Osnivanje nacionalne garde iziskuje ustavnu reformu.

(Telegraf.rs/Tanjug/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maverick

    22. januar 2019 | 16:17

    Jeste drzavljani Srbije,ali su šiptari!

  • Trta

    22. januar 2019 | 14:52

    Ubili smo im pretstolonaslednika, sada mozemo I druge kao I izmedu sebe. A otisli smo tamo i pravimo se tose. Ima tu nesto trulo.

  • Bgd

    22. januar 2019 | 17:17

    Uvesti zakon da bilo ko ko je osudjivan krivicno ne sme da putuje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA