≫ 

Arapske zemlje ponovo otvaraju ambasade u Siriji: Sada se lideri utrkuju ko će imate bolje odnose sa Asadom

Francuska takođe želi da se uključi u poslove obnove i pokušava ponovno da pokrene poslovanje svojih kompanija koje su pre rata imale svoja predstavništva u Siriji

  • 4

Arapske zemlje planiraju da ponovno otvore svoje ambasade u Siriji i to što pre jer se plaše da će ostati van unosnih poslova u obnovi ove ratom razrušene zemlje.

Neke manje zalivske monarhije, poput Ujedinjenih Arapskih Emirata su već otvorile svoja diplomatska predstavništva u Damasku, a druge putem posrednika vode pregovore s vladom Bašara al Asada o obnovi odnosa.

- Uprkos milijardama dolara utrošenim za njegovo svrgavanje, sirijski predsednik je preživio osam godina rata. Sada je Asad spreman za povratak među arapske zemlje, što je donedavno bilo nezamislivo - navodi AP.

Kako se navodi, arapske zemlje već znaju da je nemoguće srušiti Asada i pokušavaju da obnove veze s Damaskom, kako bi ublažile sve veći uticaj Irana, Rusije i Turske u Siriji.

Asad je uspeo da se održi na vlasti Foto: Tanjug / AP

Takođe, strahuju od gubitka prilike da dobiju svoj deo kolača u obnovi Sirije i koristi od velikih poslova u njenoj rekonstrukciji. Arapski centri, kako se navodi, veruju da će učešćem u obnovi Sirije povratiti nekadašnji uticaj u ovoj arapskoj zemlji.

Krajem prošle godine je politički sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Anvar Abdul Hadi ukazao na napore na međunarodnom i regionalnom nivou, posebno iz Iraka, Egipta, Omana, Kuvajta, Alžira, Tunisa, Sudana i Mauritanije, da se zvaničnoj vladi Sirije ponovno dodeli mesto u Arapskoj ligi.

Kada je nakon oslobođenja juga zemlje otvoren granični prelaz sa Jordanom, Sirija je ponovno postala glavni tranzitni pravac za trgovinu između Libana i Turske s Jordanom i zemalja Persijskog zaliva.

Sada svaka država želi da učestvuju u obnovi Sirije Foto: Tanjug/AP/Syrian Presidency

Početkom oktobra 2018. je Bašar al Asad saopštio da se njegova zemlja bliži kraju borbe protiv terorizma i uskoro će povratiti svoju temeljnu ulogu u arapskom svetu. Od tada su predstavnici mnogih zapadnih i arapskih zemalja započeli svoja putovanja u Siriju, kako bi pripremili teren za lakšu obnovu diplomatskih odnosa s Damaskom, naročito na poljima diplomatije, privrede i industrije, objasnio je tada sirijski predsednik.

Iako teroristi nisu potpuno poraženi na čitavoj teritoriji zemlje, u toku su uveliko poslovi na obnovi zemlje, a najveću ulogu u aktualnim radovima imaju Rusija i Iran, verovatno i Kina, iako Peking ne iznosi detalje o svojim poslovima sa Sirijom.

Francuska takođe želi da se uključi u poslove obnove i pokušava ponovno da pokrene poslovanje svojih kompanija koje su pre rata imale svoja predstavništva u Siriji.

- Ako je Bašar al asad kandidat na izborima, onda će on biti kandidat. Sirijci moraju da odluče o njegovoj budućnosti - rekao je francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drian o pitanju Asadove kandidature na predstojećim izborima.

Rusija je u velikoj meri pomogla da Asad sačuva svoju državu Foto: Tanjug/AP

Rusija i Iran su uz "neutralnu" Kinu, uvek podržavali zvaničnu vladu u Damasku, ruski ministra spoljnih poslova Sergej Lavrov je rekao da bi svi građani Sirije, uključujući izbeglice i privremeno raseljene osobe, trebalo da dobiju priliku da glasaju za budućeg lidera Sirije.

VIDEO: Eksplozija u Siriji usmrtila četiri američka vojnika

(Telegraf.rs/AP/Logicno)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vladimir

    22. januar 2019 | 16:29

    .. I za brata Asada jaceg od svih napada!

  • prije stajali iza terorizma i bez izvinjenja trze svoj dio

    23. januar 2019 | 01:58

    sto drzave koje stoje iza terorizma imaju da traze u obnovi sirije? prvo treba da plate ratnu odstetu: amerika, izrael i zapadna evropa, saudijska arabija--- a posle toga mogu da se gone odakle su i izasli

  • Geo

    22. januar 2019 | 17:06

    Prešli arapi u rusko - sirijski tabor

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA