≫ 

Tramp podržao lidera opozicije Venecuele za privremenog predsednika: Maduro optužuje Ameriku za organizovanje puča

Maduro je naglasio da će sve američke diplomate biti proterane iz Venecuele

  • 7

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro objavio je danas da su Sjedinjene Američke Države pokušale da izvedu puč u njegovoj zemlji. Tim povodom, Venecuela je odlučila da prekine diplomatske i sve političke odnose sa SAD.

Maduro je naglasio da će sve američke diplomate biti proterane i da će imati 72 sata da napuste Venecuelu.

Podsetimo, ranije danas predsednik SAD Donald Tramp prihvatio je lidera opozicije Huana Gvajda za privremenog predsednika u provokativnom potezu protiv izabrane vlade aktuelnog predsednika Madura, navodi Russia today.

Tramp je Madurovu vladu nazvao nelegitimnom i direktno odgovornom za bilo kakvu pretnju upućenu venecuelanskom narodu. Gvajdo, trenutno predsednik Narodne skupštine, položio je, u međuvremenu, zakletvu kao privremeni predsednik države.

Sve se ovo dogodilo pošto je u utorak Narodna skupština Venecuele usvojila rezoluciju kojom se Nikolas Maduro optužuje za uzurpiranje vlasti, a sve njegove odluke ništavnim. Maduro je odgovorio da će Narodnu skupštinu proglasiti odgovornom za ismevanje ustava zemlje. Svoju odluku o prekidanju diplomatskih odnosa sa SAD, Maduro je saopštio sa balkona svoje rezidencije u Karakasu:

U međuvremenu, navodi Sputnik, mediji navode da bi SAD mogle da uvedu Venecueli embargo na uvoz nafte, ako Maduro odluči da preduzme drastične mere u pokušaju da odbrani vlast.

Huan Gvajdo, privremeni predsednik Venecuele, Foto: Profimedia

Kada su Trampa novinari pitali u Beloj kući da li namerava da u Venecuelu pošalje vojsku, on je ogovorio da se uopšte o tome ne razgovara, ali da su sve mogućnosti "na stolu".

Lideri Brazila, Kolumbije, Paragvaja, Perua, Kostarike, Ekvadora, Gvatemale, Čilea takođe su priznali Gvajda kao legitimnog predsednika Venecuele, navodi Sputnik. S druge strane, Evo Morales, predsednik Bolivije podržao je Madura u borbi protiv, kako se navodi, "kandži imperijalizma".

Danas su širom Venecuele održani protesti opozicije, a u nekoliko gradova došlo je do sukoba građana u radničkim naseljima sa policijom. Vlada Venecuele optužila je opoziciju da želi da izazove krvoproliće.

VIDEO: Pokušaj atentata na predsednika Venecuele, nakon eksplozije obezbeđenje skočilo na njega

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gile

    23. januar 2019 | 22:17

    Maduru je jedini spas da potrazi pomoc od Putina !

  • Cvrle

    23. januar 2019 | 22:14

    Amerika opet ostvaruje svoje interese,postavice svog coveka na vlast i uzurpirace sve naftne izvore!

  • Rambo

    23. januar 2019 | 22:10

    Jasno kao dan.Opet je Amerika umesala prste i hoce nasilnim putem i obmanjivanjem naroda da promeni vlast!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA