Uprkos ogromnim tenzijama između Trampa i Madura, jedna stvar ih vezuje: SAD su najveći i najvažniji kupac nafte u Venecueli (INFOGRAFIKA)

Sankcije za naftnu industriju Venecuele zadale bi udarac ekonomiji zemlje, ali bi takođe imale važan uticaj i za SAD

  • 4

Diplomatski odnosi između Sjedinjenih Američkih Država i Venecuele su u potpunom haosu, a ove nedelje su došli do novog minimuma, nakon dešavanja u Venecueli koji svakog časa prete da eskaliraju u građanski rat. Dok je predsednik Venecuele Nikolas Maduro naredio opoziv svih venecuelanskih diplomata iz SAD i zatvaranje ambasade u toj državi, američke vlasti su odbile da svoje diplomate povuku iz Venecuele po njegovom zahtevu. Uprkos ogromnim tenzijama između Trampove administracije i režima Madura, dve nacije još uvek su povezane ključnom vezom: naftom.

SAD su najveći i najvažniji kupac nafte u Venecueli, što čini 39 posto isporuka OPEK-ove (Organizacija zemalja izvoznica nafte) zemlje prošle godine.

I Venecuela je bila četvrti najveći izvor strane nafte koja je ušla u Ameriku u oktobru prošle godine.

Sada, ta čvrsta naftna veza nalazi se pod ogromnim pritiskom, nakon što je Bela kuća u sredu napravila dramatičan korak priznavanjem lidera opozicije Huana Guaidoa kao legitimnog predsednika južnoameričke države. Maduro je odgovorio prekidanjem odnosa sa SAD.

Foto: Telegraf

Ono što je još važnije za tržište nafte, Tramp razmišlja o preduzimanju niza akcija kako bi kaznio Madura, uključujući i moguće sankcije nafte, prenosi CNN.

Sankcije za naftnu industriju Venecuele zadale bi udarac ekonomiji zemlje, ali bi takođe imale važan uticaj i za SAD.

Gubitak barela iz Venecuele mogao bi da podigne cene sirove nafte i istisne američke rafinerije koje uzimaju na stotine hiljada barela nafte iz ove zemlje svakog dana.

- SAD će naškoditi sebi ako uvede sankcije Venecueli - rekao je Mat Smit, direktor istraživanja roba u kompaniji "Kliper data".

NAFTA JE ŽIVOTNA SNAGA PRIVREDI VENECUELE

Proizvodnja nafte u Venecueli već je pala puno zbog brzog propadanja energetske industrije. Naftne sankcije bi produbile ekonomski haos u Venecueli, koji se oslanja na izvoz nafte za 90 posto svojih proizvoda.

Drugi vodeći kupci nagfte iz Venecuele su Kina i Indija, ali Venecuela za tu isporuku ne dobija nikakav novac, već se ona vrši u zamenu za plaćanje ogromnog duga Venecuele.

Maduro ne planira da se povuče Foto: Tanjug/AP

- Sankcije bi prekinule životnu snagu ekonomije u ovoj zemlji - slažu se stručnjaci.

Zemlja se već suočava sa humanitarnom katastrofom. Prema podacima MMF-a, bdp Venecuele je pao za 37 posto između 2012. i 2017. godine, a predviđa se da će inflacija dostići zapanjujućih 10 miliona posto u 2019. godini.

DA LI ĆE TRAMP ZAUZETI ČVRST STAV?

Tržišta nafte su do sada imala tihu reakciju na haos u Venecule, verovatno zbog toga što je veoma neizvesno šta će se dalje desiti. Strahujući od nafte od 100 dolara, Tramp je zauzeo blaži stav nego što se očekivalo kada su u pitanju sankcije Iranu. Taj blagi pristup ostavio je naftno tržište prenatrpano, dovodeći do toga da se cene spuste.

- Na tržištvu postoji velika sumnja da će Tramp "povući okidač" za sankcije na naftu koje su usmerene na Venecuelu - rekao je Džo Mekmonigle, bivši zvaničnik ministrarstva energetike pod predsednikom Džordžom V. Bušom.

On veruje da će Tramp "vrlo verovatno uvesti sankcije" i upozorava da sankcije povećavaju rizik od izbijanja veće krize, kao što je građanski rat ili prekid snabdevanja državne naftne kompanije Venecuele.

- To bi dovelo do haosa u zemlji - ističe on.

Tramp razmišlja o uvođenju sankcija Foto: Tanjug/AP

AMERIČKE RAFINERIJE SE OSLANJAJU NA SIROVE NAFTE U VENECUELI

Iako je američka proizvodnja nafte skočila do rekordnih visina, Amerika nije dovoljna sama sebi. Rafinerije na obali Meksičnog zaliva ne mogu da rade samo na američkoj nafti od škriljaca. Za proizvodnju benzina, mlaznog goriva i drugih proizvoda, rafinerijama treba zdrava doza teške nafte, pa se one oslanjaju da jeftinu naftu iz Venecuele.

Iako je proizvodnja nafte u Venecueli naglo pala, zemlja je u oktobru prošle godine u SAD isporučila 506.000 barela dnevno. Jedine zemlje koje su slale više nafte u SAD bile su Kanada, Saudijska Arabija i Meksiko.

Američke sankcije protiv Venecuele mogle bi da povećaju troškove sirove teške nafte, što bi dovelo do nazadovanja američkih rafinerija, upozoravaju stručnjaci. SAD će morati da nađu tešku naftu negde drugde.

NEMA BRZOG OPORAVKA ČAK I AKO SE MADURO POVUČE

Venecuela se oslanja na američke proizvode kako bi zadržala naftnu industriju na površini. Nafta u Venecueli je toliko teška da mora da se meša sa tečnom mešavinom ugljovodonika koja se koristi za razblaživanje, kako bi mogla da se transportuje.

Američke sankcije bi mogle da blokiraju prodaju američkih sredstava za razređivanje Venecueli, iako bi ona mogla da nađe zamenu negde drugde, ali bi verovatno bila skuplja.

Iako se Maduro povuče, zemlju čeka dug period oporavka Foto: Tanjug/AP

Nejasno je da li će spoljni pritisak na Madura dovesti do njegovog gubitka moći. Visoki vojni lideri u Venecueli su i dalje na njegovj strani, a dobio je podršku i od Turske, Rusije i Kine.

Stručnjaci ističu da bi se venecuelanska proizvodnja nafte mogla odložiti na duže vreme čak i ako se Madurov režim sruši.

Povratak Venecuele biće izuzetno težak i zbog dubine ekonomske i humanitarne katastrofe u zemlji.

Video: Cela Venecuela na nogama, bukte protesti i slavlje u isto vreme

(Telegraf.rs/A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ngolo kante

    25. januar 2019 | 12:19

    Kupac, a ovako će imati džabe naftu i radnu snagu, nešto otprilike kao kod nas.

  • Roko

    25. januar 2019 | 14:00

    Hoce da uniste Madura kao sto su i nas,zlikovci ameri!!!!

  • Lepi

    25. januar 2019 | 14:09

    Tramp pronasao partnera za DZ.Nece da moza.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA