≫ 

Makedonija menja ime: Grčki parlament burno uz viku i prepirke poslanika, posle 38 sati zasedanja, podržao Prespanski sporazum

Najzad okončan spor koji traje skoro 30 godina

  • 11

Grčki parlament podržao je sprovođenje Prespanskog sporazuma, javlja Bi-Bi-Si (BBC).

Kako prenosi agencija ANA, 153 poslanika izjasnila su se "za" sporazum kojim se menja ime Makedonije dok 146 je glasalo "protiv" a jedan je bio "uzdržan".

Ovim je okončan 27-godišnji spor o imenu Makedonije, a Grčka, zauzvrat, neće sprečavati ulazak te države u NATO alijansu.

Predsednik parlamenta Nikos Vucis je pozdravio glasanje parlamenta kao istorijsko i istakao je da je sednica trajala više od 38 sati i biće zapamćena kao jedna od najdužih sednica u Grčkoj istoriji.

Grčki premijer  Aleksis Cipras je pozdravio ratifikaciju Prespanskog sporazuma i izjavio je da Severna Makedonija koja je rođena danas biće prijateljska zemlja i saveznik Grčke u njenim naporima za bezbednost, stabilnost i razvoj u regionu.

Bivši ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas je pozdravio ishod glasanja grčkog Parlamenta o Prespanskom sporazumu i napisao je na Tviteru da je to " Pobeda za politiku mira".

I makedonski premijer Zoran Zaev je čestitao Ciprasu za ratifikaciju sporazuma preko svog Tvitera.

VIDEO: Nemiri u Atini zbog promene imena Makedonije

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grobari

    25. januar 2019 | 16:26

    Makedonija je Grčka ,Kosovo je Srbija!

  • SasaS

    25. januar 2019 | 18:31

    Zapadna Albanija, kakva crna Makedonija.

  • Duka

    25. januar 2019 | 14:52

    I kako je sada po vama rešen nesporazum ako je pola države za, a druga polovina nije. To je samo odlaganje konflikta dok opozicija ne dođe na vlast i ponovo sukobi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA