≫ 

Nosili su marame sa prugama, nalik uniformama iz logora smrti: Bivši zatvorenici Aušvica položili cveće na Zidu Smrti (FOTO)

Od 1,1 milion žrtava Aušvica, najveći deo su činili Jevreji, a među ostalima su bili Poljaci, Romi i Sovjeti

  • 4

Preživeli bivši zatvorenici nekadašnjeg logora smrti Aušvic, na jugu Poljske, danas su, na Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, 27. januar, postavili cveće na Zid smrti.

Preživeli zatvorici su došli sa svojim porodicama Foto: Tanjug/AP

AP prenosi da su preživeli nosili marame s prugama, nalik uniformama iz logora smrti, a da su neki od njih nosili i slovo "P", simbol kojim su Nemci obeležavali Poljake.

Položili su cveće kod Zida smrti Foto: Tanjug/AP

Početkom Drugog svetskog rata, većina zatvorenika ovog logora bili su Poljaci, koje su tu smestile okupatorske nemačke snage. Kasnije je Aušvic pretvoren u logor u kojem su masovno ubijani Jevreji, Romi i drugi.

Nosili su kape i marame na pruge, koje liče na njihove nekadašnje zatvoreničke uniforme Foto: Tanjug/AP

Zvanična ceremonija obeležavanja 74. godišnjice sovjetskog oslobađanja Aušvica, trebalo bi da bude održana kasnije, tokom dana na mestu gde se nalaze ostaci nekadašnjih gasnih komora.

Od 1,1 milion žrtava Aušvica, najveći deo su činili Jevreji, a među ostalima su bili Poljaci, Romi i Sovjeti.

Ovo je bio veoma emotivan dan za sve njih Foto: Tanjug/AP

POVEĆAN BROJ ANTISEMTISKIH NAPADA

Izraelski ministar za dijasporu Naftali Benet osudio je danas povećan broj antisemitskih napada u svetu ocenjujući da Izrael treba da pomogne milionima Jevreja u dijaspori koji su sve više suočeni sa zločinima antisemitizma.

U godišnjem izveštaju tog ministarstva o antisemitizmu u svetu navodi se da je broj napada na Jevreje najviše porastao u Francuskoj i Velikoj Britaniji.

Foto: Tanjug/AP

Prema tom izveštaju izdatom danas, na Medjunarodni dan sećanja na žrtve holokausta, navodi se da je 13 Jevreja ubijeno 2018. godine u tri antisemitska napada, što je rekordni broj od napada na jevrejsku zajednicu u Argentini 90-ih godina.

Antisemitski napadi se povećavaju Foto: Tanjug/AP

Pored pucnjave u sinagogi u Pitsburgu u SAD, gde je u oktobru poginulo 11 osoba, u izveštaju se pominje slučaj Mirej Knol, Jevrejke od 80 godina koja je u martu ubijena u Parizu, kao i ubistvo jednog jevrejskog studenta u Kaliforniji, kojeg je upucao jedan neonacista.

Ponovo je sve više napada na pripadnike jevrejske zajednice Foto: Tanjug/AP

POLJSKI NACIONALISTI U AUŠVICU PROTESTUJU PROTIV VLADE

Desničarski poljski aktivista Pjotr Ribak i ostali nacionalisti danas se okupljaju ispred zgrade nekadašnjeg nacističkog logora smrti Aušvic u Poljskoj, na protestu protiv vlade te zemlje, javlja američka agencija AP.

Poljski desničari protestuju Foto: Tanjug/AP

Osim Ribaka, protestu će prisustvovati oko 45 osoba koje će nositi zastave Poljske u nadi da će ući na posed memorijalnog mesta Holokausta i staviti venac obeležavajući 74. godišnjicu oslobađanja tog nacističkog logora smrti koji su 27. januara 1945. godine oslobodile sovjetske trupe.

Foto: Tanjug/AP

Ribak optužuje poljsku vladu da na Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, čuva samo sećanje na Jevreje, a ne na Poljake koji su takođe ubijeni, navodi američka agencija i dodaje da ta optužba nije tačna i da je obeležavanje Aušvica inkluzivno i sveobuhvatno i da odaje počast svim žrtvama logora.

Foto: Tanjug/AP

Ovo se događa usred buđenja desničarskih ekstremista u Poljskoj, napominje AP.

Foto: Tanjug/AP

Ovo nije prvi put da poljski nacionalisti pokušavaju da poremete Dan sećanja na žrtve holokausta, pošto su na prošlu godišnjicu predstavnici Udruženja poljskih porodica žrtava nemačkih koncentracionih logora, u trenutku molitve kraj Spomenika žrtvama Aušvica, mimo protokola izneli veliku poljsku zastavu i sprečili tako da bivši logoraši, glavni gosti svečane komemoracije, vide molitvu i dešavanja kraj spomenika.

(Telegraf.rs/Tanjug/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Linz

    27. januar 2019 | 18:45

    Smrt novom fasizmu, sloboda narodu.

  • Cika Velja

    27. januar 2019 | 23:09

    Jel vide Hrvati sta uradise njihovi istomisljenici? A ni to valjda nije po njima istina?!

  • Dule

    28. januar 2019 | 15:32

    I posle svega Nemačka opet vodi glavnu reč u jevropi, znači da nacisti nikada nisu ni nestajali. To je nedopustivo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA