Maduro je upozorio vojsku da Amerika sprema invaziju na Venecuelu, a iz SAD su mu odmah poslali jedno upozorenje

Opozicioni lider u Venecueli Huan Guaido ponovo je danas pozvao vojsku da okrene leđa vladi aktuelnom šefu države Nikolasu Maduru

  • 5

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro optužio je danas Sjedinjene Američke Države da planiraju invaziju na tu zemlju.

- Američka administracija je usvojila plan o invaziji na Venecuelu uz pomoć trojanskih konja i akvista desničarskih snaga koji su izdajnici - rekao je Maduro u obraćanju vojsci koje je prenošeno preko Tvitera.

Maduro je takođe rekao da američke vlasti nastavljaju sa pokušajima državnog udara u Venecueli, prenosi Tas s.

- Imperija (SAD) je odlučila da izvde puč uz pomoć pete kolone na našoj teritoriji - rekao je on.

Maduro strahuje da će Amerika napasti Venecuelu Foto: Tanjug/AP

U Venecueli je predsednik skupštine i opozicioni lider Huan Guaido proglasio sebe za privremenog predsednika 23. januara, što je Maduro odmah okarakterisao kao puč u organizaciji Vašingtona.

U međuvremenu su SAD, Kanada, Argentina, Brazil, Čile, Kolumbija, Ekvador i Paragvaj i neke zemlje EU priznale Guaida, dok Rusija, Bolivija, Iran, Kuba, Nikaragva, El Salvador i Turska podržavaju Madura.

GUAIDO POZVAO VOJSKU DA NAPUSTI MADURA

Opozicioni lider u Venecueli Huan Guaido ponovo je danas pozvao vojsku da okrene leđa vladi aktuelnom šefu države Nikolasu Maduru.

Guaido je nakon mise održane u znak sećanje na više od 20 građana koji su ubijeni u antivladinim protestima, ispred crkve rekao da će nastaviti sa planovima da uspostavi prelaznu vladu u Venecueli koju bi predvodio on sam i članovi narodne skupštine.

Huan Guaido se proglasio za privremenog predsednika Venecuele Foto: Tanjug/AP

Pristalice opozicije ranije danas su posetili kasarne širom zemlje gde su vojnicima predali kopije zakona o amnestiji koji je usvojila narodna skupština.

Neki komandanti vojske su pocepali letke, ali nije bilo nasilja, prenosi AP.

Sa druge strane, Maduro je obišao dve vojne baze zapadno od Karakasa gde je pozvao vojnike da ostanu lojalni njegovoj vladi.

BOLTON UPOZORAVA: U SLUČAJU NASILJA SLEDI "ZNAČAJAN ODGOVOR"

Na Madurovo obraćanje bojsci reagovao je savetnik za nacionalnu bezbednost americkog predsednika Donalda Trampa, Džon Bolton. On je upozorio danas vladu venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura da bi bilo kakvo nasilje ili zastrašivanje diplomatskog osoblja SAD, opozicionog lidera Huana Guaida, koji se proglasio za privremenog predsednika, ili parlamenta naišlo na "značajan odgovor".

Bolton tvrdi i da je "dobro poznata" kubanska podrška i kontrola nad bezbednosnim i paravojnim snagama Madura; Foto: Tanjug/AP

"Bilo kakvo nasilje ili zastrašivanje američkog diplomatskog osoblja, demokratskog lidera Venecuele, Huana Guaida, ili same Narodne skupštine predstavljalo bi težak napad na vladavinu prava i naišlo bi na značajan odgovor", naveo je Bolton na svom nalogu na Tviteru.

On tvrdi i da je "dobro poznata" kubanska podrška i kontrola nad bezbednosnim i paravojnim snagama Madura.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    27. januar 2019 | 22:31

    JEDNOM RECJU KO IMA NAFTU NAJE.O JE OD KAUBOJA!!!

  • NS

    27. januar 2019 | 23:03

    Evo pravog primera kako se rusi vlast koja ne odgovara mocnicima. Iz ovoga primera pouku treba da izvuku svi narodi sveta, a posebno narod malih zemalja. Ne sme se dozvoliti da placenici mocnika ruse izabrane predstavnike naroda. Sa takvima se ostro treba obracunati.

  • Red briggade

    27. januar 2019 | 22:39

    Amerikance treba popisati kad god stigne bilo ko...šljam iseljenički i otpadnički.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA