≫ 

Prva katolička crkva je otvorena na Kubi posle 60 godina: Izgradnja je koštala skoro 100.000 dolara, a novac je došao iz SAD (FOTO)

Fidel Kastro je doživljavao katoličku crkvu kao posebnu pretnju svojoj zamisli Kube kao ateističke države

  • 3

Kako javlja CNN, u subotu na Kubi je otvorena prva rimokatolička crkva izgrađena od razdoblja kubanske revolucije 1959. godine.

- Sada kada je dovršena, čini mi se kao da smo ugledali svetlo dana - rekao je sveštenik Sirilo Kastro koji je nadzirao izgradnju crkve.

- Znali smo da će se to dogoditi jednog dana - dodao je on.

Odmah nakon što je Fidel Kastro došao na vlast 1959. godine, krenuo je u rušenje institucionalne religije.

Katoličku crkvu je doživljavao kao posebno opasnu pretnju svojoj zamisli Kube kao ateističke države.

Tokom revolucije, zatvorene su sve religijske škole, a sveštenici su poslani u kampove za prevaspitanje.

Ali, nakon raspada Sovetskog Saveza 1991. godine, Fidel Kastro pokušao je ublažiti izolaciju pod kojom se našla Kuba pozvavši u goste papu Jovana Pavla II.

Fidel Kastro i papa Jovan Pavle II Foto: Tanjug/AP

Božić je nakon toga ponovno proglašen praznikom na Kubi, a religiozne osobe rekle su kako se više ne plaše da otvoreno govore o svojoj veri.

To da je komunistička vlast dopustila izgradnju katoličke crkve, predstavlja novu prekretnicu u razvoju odnosa između države i organizirane religije.

Godine 2014. kubanski predsednik Raul Kastro javno se zahvalio papa Franji za pomoć pri tajnim pregovorima koji su doveli do obnove diplomatskih odnosa sa Sjedinjenim Državama.

Bivši kubanski predsednik Raul Kastro i Papa Franja 2014. godine Foto: AP/Tanjug

Ubrzo nakon toga počela je gradnja crkve u gradu Sandinu.

Katolička crkva Sent Lorens u gradu Tampi, koji nakon Majamija ima najveću zajednicu Kubanaca na Floridi, prikupila je gotovo 100.000 dolara za izgradnju nove crkve.

- U Sjedinjenim Državama, sa 90.000 dolara ne možete učiniti ništa. Ali, na Kubi možete s tim novcem izgraditi crkvu - rekao je sveštenik Ramon Hernandez koji je napustio Kubu i preselio se u Tampu 1980-ih, ali se sada vratio na Kubu kako bi prisustvovao otvaranju nove crkve.

Kad je CNN 2015. godine posetio Sandino, katolici su držali misu u preuređenoj garaži u kojoj se moglo smestiti samo nekoliko desetina ljudi i u kojoj nije bilo ni ventilatora.

U subotu, neposredno pre početka prve mise, u crkvu su stigli radnici kako bi uveli internet vezu.

Printskrin: google.maps

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miloš

    29. januar 2019 | 07:17

    Čim je prvih100000$, ući će i ono što ne treba.

  • Jeretik

    29. januar 2019 | 10:48

    Po ovome se jasno vidi zasto je Vatikan najmocnija svetska banka . Vernici moraju sami da uloze sto hiljada ,jer Vatikan , za koga je tih sto hiljada sica , nece ni toliko da se istrosi ,a kada " fabrika " proradi punim kapacitetom ,zaradice od " dividendi " sto miliona .S verom u dolar .

  • Лицемер

    29. januar 2019 | 10:42

    Браво ... и нама је католичка црква много тога доброг донела. Проклети били

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA