"Globalno zagrevanje je skupa prevara": Tramp se više od 100 puta sprdao sa ovim problemom, a sada moli da se Amerika oslobodi sibirske hladnoće

Tramp je o klimatskim promenama tvitnuo više od 100 puta u proteklih nekoliko godina

  • 4

Predsednik SAD Donald Tramp je dugogodišnji protivnik u preduzimanju bilo kakvih akcija u vezi sa klimatskim promenama, a on je čak taj fenomen optužio za "prevaru" koju je stvorila Kina zbog njegove odluke o povlačenju iz Pariskog sporazuma. Postoji puno razloga zbog kojih Tramp ne želi da se uhvati u koštac sa ovim globalnim problemom, ali jedno je sigurno: predsednik ne razume nauku koja stoji iza njega.

Tramp je u ponedeljak ponovio šalu na Tviteru, koju često pravi tokom zimskih vremenskih uslova, a ovoga puta spomenuo je rekordni, polarni vrtlog koji donosi sibirsku hladnoću na srednjem zapadu SAD.

- Na prelepom srednjem zapadu ledene temperature dostižu minus 60 stepeni, najhladnije ikad zabeležene. Ljudi ne mogu da izdrže napolju ni par minuta. Šta se zaboga desilo sa tim globalnim zagrevanjem? Molim te vrati se brzo, trebaš nam - napisao je on na Tviteru.

Problem sa Trampovom analizom jeste taj što klima i vreme nisu iste stvari, prenosi Tajm.

Vreme se odnosi na atmosferske uslove na određenom mestu i u određeno vreme. U ovom trenutku, vreme na srednjem zapadu je hladno, sa veliki snežnim olujama.

Klima se odnosi na dugoročne atmosfersje obrasce u određenoj oblasti. Može da donese -60 stepeni na zapadu ove sedmice, ali se dugoročno očekuje da će prosečna temperatura porasti, kao i učestalost dana sa ekstremno visokim temperaturama. Nacionalna procena klime, značajan izveštaj objavljen prošle godine nakon saranje između više od deset federalnih agencija, pokazuje da su ti trendovi "veži za srednji zapad nego za bilo koji drugi region SAD".

Građanima savetovano da ne izlaze bez preke potrebe Foto: Tanjug/AP

Globalno zagrevanje je svetski fenomen koji se odnosi na nagli porast površinske temperature Zemlje. Taj porast temperature neće nužno biti jednak širom sveta.

Ove razlike objašnjavaju zašto se mnogi naučnici i naučne organizacije poputa NASA pozivaju na "klimatske promene" umesto na "globalno zagrevanje".

Svet se svakako zagreva, ali ta fraza ne odražava u potpunosti promene uzrokovane višim temperaturama, što može rezultirati ekstremnijim vremenskim događajima različitih vrsta u svim godišnjim dobima.

Tajm podseća da ništa od ovoga ne bi trebalo da bude novost za Trampa. Vladini naučnici su prepoznali opasnost od emisije gasova staklene bašte još od administracije Lindona B. Džonsona.

Tokom Trampovog mandata, savezne agencije su više puta istakle koliko je ovo hitno, uključujući i Nacionalnu procenu klime.

Led u jezeru Mičigen Foto: Tanjug/AP

Taj izveštaj, koji sadrži više od 1.000 stranica i uključuje rad više od 300 autora, pokazuje da klimatske promene već utiču na SAD i donose implikacije na sve, od poljoprivrede do mentalnog zdravlja.

- Efekti klimatskih promena ugrožavaju zdravlje i dobrobit američkog naroda i narušavaju mnoge oblasti života, pogoršavajući postojeće izazove i donose nove rizike - rekao je David Easterling, autor i naučnik izveštaja iz Nacionalne uprave za okeane i atmosferu (NOAA) u vreme njegovog objavljivanja.

Zbog toga je NOAA, na Trampov tvit o globalnom zagrevanju, odgovorila jednostavnom grafikom:

- Zimske oluje ne dokazuju da se globalno zagrevanje ne događa - napisali su u odgovoru Trampu.

TRAMP TVITNUO O KLIMATSKIM PROMENAMA VIŠE OD 100 PUTA

Ovo nije prvi put da Tramp spominje hladno vreme kako bi doveo globalno zagrevanje u pitanje. Prema Voksu, on je skepticizam u vezi sa klimatskim promenama na Tviteru objavio više od 100 puta, a neki tvitovi sežu čak u 2011. godinu.

- Prošlog vikenda pao je sneg u Njujorku, a još uvek je oktobar. Toliko o globalnom zagrevanju - napisao je on krajem 2011. godine.

- Izgleda da će SAD imati najhladniji mart od 1996. godine - globalno zagrevanje bilo ko? - tvitnuo je 2013.

- Sneg u Teksasu i Luizijani, rekordno smrzavanje u celoj zemlji i šire. Globalno zagrevanje je skupa prevara - tvit je iz 2014.

- Gde je zaboga globalno zagrevanje kada ti treba? - napisao je 2015.

Takođe, krajem prošle godine, iskoristio je proteste "žutih prsluka" u Francuskoj kako bi ukazao da je Pariski sporazum nepotreban.

- Vrlo tužan dan i noć u Parizu. Možda je vreme da se okonča smešan i izuzetno skup Pariski sporazum i vrati novac ljudima u obliku nižih poreza? SAD su jedina zemlja u kojoj su se emisije smanjile prošle godine - tvitnuo je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Taki Taki

    31. januar 2019 | 04:37

    Mnogo laprdate te NASA te statistika! Ali, da objasnite kako se polarni vortex probio do srednje Amerike i oborio temperaturi na -50C ,ne umete. Inace nikad zabelezena temperatura u tom delu zemlje. Tramp je u pravu, globalno zagrevanje je prevara da se maskira vremenski inzinjering. Ko razume shvatice.

  • 3OPAH

    31. januar 2019 | 01:59

    To njima kinezi i rusi odozgo šalje pozdrav vreme je došlo da se amerika smrzne

  • Boki

    31. januar 2019 | 09:36

    Najveća prevara u istoriji čovečanstva. Planeta je trenutno na vrhuncu toplog doba. Za 11000 godina, nastupiće ponovo ledeno doba!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA