≫ 

Ledeni talas uzima žrtve u Americi: Muškarac poginuo u sudaru s ralicom, beživotna tela pronađena u garaži i na ulici

Ekstremno zahlađenje će, kako procjenjuju američki mediji, naterati na smrzavanje 250 miliona Amerikanaca, a više od jedne trećine – oko 90 miliona, osetiće mraz i do 17 stepeni ispod nule

  • 0

Najmanje osam ljudi je umrlo u polarnom vrtlogu čiji je vrhunac u sredu zahvatio deo Sjedinjenih Američkih Država, ali najniže temperature se tek očekuju.

Temperatura se u Čikagu u sredu ujutro po lokalnom vremenu spustila na -29 stepeni i tako se približila rekordnih -33 stepena iz 1985. godine. Taj bi rekord mogao pasti u četvrtak po lokalnom vremenu pa najgore zapravo tek sledi.

Foto: Tanjug/AP

Subjektivni osećaj hladnoće zbog vetra se spuštao i do -45 stepeni Celzijusa.

Nacionalna meteorološka organizacija objavila je da su temperature dostigle -33 stepena u Mineapolisu, čime je srušen rekord star više od sto godina.

Temperature koje uzimaju u obzir hladnoću vetra padale su i ispod -50 stepeni pa i niže od toga, objavila je Nacionalna meteorološka organizacija, a prenosi USA Today.

Foto: Tanjug/AP

Najmanje osam smrtnih slučajeva povezano je s vremenom, uključujući muškarca koji je poginuo u sudaru s ralicom na području Čikaga, mladi par čiji je automobil udario drugi na putu prekrivenom snegom u severnoj Indijani, te muškarca koji je smrznut pronađen u garaži u Milvokiju.

U Mičigenu je pronađeno telo muškarca ispred kuće i još jedan mrtav muškarac bez kape i rukavica. Mrtav je pronađen i student Univerizitetu u Ajovi, a zvaničnici Univerziteta veruju kako je smrt uzrokovana ekstremnim vremenskim uslovima.

Foto: Tanjug/AP

Dogodio se i niz saobraćajnih nesreća koje se povezuju s vremenom.

Otkazano je najmanje 1.300 letova, uglavnom sa aerodroma O’Hara i Midvej u Čikagu, a američka nacionalna željeznica Amtrak otkazala je sve vozove ka Čikagu i iz ovog grada, koji je, kako prenose američki mediji, “hladniji i od delova Antarktika”, jer je osećaj hladnoće zbog jakog vetra i do -45 stepeni Celzijusa.

Vlasti u Čikagu dodale su 500 kreveta u skloništima za beskućnike.

Foto: Tanjug/AP

Polarni vrtlog kreće se prema istoku SAD-a.

Filadelfija i Njujork pripremaju se za veliku hladnoću, ali tamo se ipak ne očekuju temperature kao na Srednjem zapadu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA