Kanadske diplomate na Kubi pogađa misteriozna bolest: Svi se žale na iste simptome i gubitak pamćenja

Kanadska vlada nastavlja da istražuje koji su potencijalni uzroci ove misteriozne bolesti

  • 2

Kanadska vlada potvrdila je 14. slučaj oboljenja od neobične bolesti koja u poslednje vreme hara među diplomatskim osobljem u Havani na Kubi, piše CNN.

U saopštenju vlade navedene su informacije o još jednom obolelom te je obaveštena javnost kako će se prepoloviti broj diplomatskog osoblja na Kubi. Tako će broj diplomata biti smanjen sa 16 zaposlenh na 8.

- Zdravlje i sigurnost diplomatskog osoblja i njihovih porodica su naš prioritet - navodi se u saopštenju.

- Kanadska vlada nastavlja da istražuje koji su potencijalni uzroci neobičnih zdravstvenih simptoma koje su iskusili neki kanadski diplomatski radnici i članovi njihovih porodica u Havani na Kubi. Do danas nije utvrđen razlog obolevanja.

Josefina Vidal, kubanska zvaničnica u Kanadi, kritikovala je odluku o smanjenju broja osoblja i rekla kako se radi o "neshvatljivom" potezu.

U saopštenju kanadske vlade piše kako je nakon poslednjeg potvrđenog slučaja oboljenja od te bolesti u novembru 2018. godine diplomatsko osoblje prošlo kroz dodatne medicinske preglede.

- Prema tim testovima, potvrđeno je kako službenik koji je poslednji oboleo ima iste simptome kao i prethodno oboljeli zaposlenici. Stoga obaveštavamo kako je do sada 14 kanadskih zaposlenika i članova njihovih porodica oboljelo od te bolesti.

Simptomi bolesti su vrtoglavica, zujanje u ušima i gubitak pamćenja.

Kanadska vlada saopštila je u sredu kako za sad nema dokaza da bi kanadski državljani koji putuju na Kubu mogli da obole od iste bolesti.

Američka ambasada na Kubi takođe je smanjila broj osoblja nakon što su neki službenici počeli da osećaju iste simptome misteriozne bolesti.

Američka ambasada na Kubi takođe smanjila broj zaposlenih zbog misteriozne bolesti Foto: Tanjug / AP

Naime, njome je bilo pogođeno 26 američkih diplomata i članova njihovih porodica.

Prema istraživanju objavljenom u medicinskom časopisu JAMA u martu 2018. godine, oni su prijavili probleme s pamćenjem, koncentracijom, ravnotežom, vidom, sluhom, spavanjem ili glavoboljama koje su trajale više od tri meseca.

Početkom januara ove godine, dvoje naučnika, britanski i američki, objavili su istraživanje u kojem se navodi da bi zvukovi koje proizvode kratkorepi indijski cvrčcimogli uzrokovati ovakve simptome kod ljudi, ali njihova studija još uvek nije potvrđena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    31. januar 2019 | 12:36

    DALI PROUCAVAJU AMERI NOVO ORUZJE I NA KUBI -PSIHOTRON- POSTO NAD NAMA TO RADE VEC 3 GODINE!!???!!!

  • hmmmm

    31. januar 2019 | 13:35

    Zivim u Kenjadi, imam iste simptome.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA