• 0
 ≫ 

Kineskinje organizovano išle u Ameriku da se porode: Raskrinkana organizacija koja je zarađivala milione

 ≫ 

Prilikom ovog oblika medicinskog turizma, strane državljanke putuju u inostranstvo kako bi rodile izvan svoje matične države i time omogućile svojoj deci sticanje državljanstva

  • 0

Tri osobe su uhapšene u četvrtak u Kaliforniji zbog optužbe da su vodile kompanije koje se bave nezakonitim oblikom medicinskog turizma, takozvanim "birth tourism", piše CNN.

- Radi se o prvoj krivičnoj prijavi takve vrste u američkom saveznom sudu - rekao je Tom Mrozek, potparol američkog državnog tužilaštva.

Kompanije su uslugu "birth tourism" pružale kineskim klijentima.

Naime, prilikom ovog oblika medicinskog turizma, strani državljani putuju u inostranstvo kako bi rodili izvan svoje matične države i time omogućili svojoj deci sticanja državljanstva u stranoj zemlji.

U SAD-u, državljanstvo se automatski dodeljuje osobama koje su rođene na tlu Sjedinjenih Američkih Država, za razliku od nekih drugih zemalja, poput Švajcarske ili Japana, gde se državljanstvo ne stiče u toj situaciji automatski, već samo ako je barem jedan od roditelja takođe državljanin te zemlje.

Printskrin: YouTube/Mr. Waka

Ministarstvo pravosuđa Sjedinjenih Američkih Država (DOJ) tvrdi kako su kompanije reklamirale sticanje "najatraktivnije nacionalnosti", "kvalitetniji vazduh" i manje zagađenja.

Takođe su promovisale bolje srednje škole za decu klijenata, stabilniju političku situaciju, socijalne beneficije i slično.

U optužnici se navodi kako su kompanije savetovale ženama da nose "komotnu odeću koja prikriva trudnoću" prilikom ulaska u SAD.

DOJ je javnosti predočio optužnice protiv 19 osoba. Među njima su informacije o 41-godišnjem Dongian Liju, jednom od trojice uhapšenih. DOJ tvrdi kako je Li u samo dve godine iz Kine primio 3 miliona dolara putem međunarodnih novčanih transakcija.

Druga dvojica optuženih, Majkl Vei Jue Liu (53) i Jing Dong (42) vodili su kompaniju "USA Happy Baby Inc.", koja je klijentima za ovu vrstu usluge znala naplaćivati do 100.000 američkih dolara.

U optužnici se takođe navodi da su Liu i Dong koristili 14 različitih bankovnih računa kako bi iz Kine tokom 2013. i 2014. godine primili više od 3,4 miliona dolara.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok