≫ 

Važna vest ako biste da kupite polovni automobil uvezen iz inostranstva: Nemci sklanjaju dizelaše sa ulica!

Srbija uvozi oko 160.000 polovnih vozila godišnje

  • 21

Nemački Bundestag krajem marta trebalo bi da donese odluku kojom se zabranjuje vožnja automobila na dizel pogon, zbog sve većeg problema sa izduvnim gasovima i zagađenjem. Mediji prenose da je dizel već postao nepoželjan u Nemačkoj, zbog čega desetine hiljada nemačkih vozila ciljano završava u srednjoj i istočnoj Evropi. Ako ova odluka postane obavezna na teritoriji cele države, u Srbiji bi mogao da završi veliki broj ovih dizelaša. Međutim, istovremeno to znači da će u jednom momentu, kad se "zalihe" potroše, biti nemoguće uvesti dizelaša iz Nemačke.

Špigel prenosi kako se polovnih dizelaša želi rešiti sve veći broj vlasnika u Nemačkoj, dok auto kompanije shvataju da ove automobile više neće moći da plasiraju na nemačko tržište.

To znači da će veliki broj ovih vozila završiti na području centralne i jugoistočne Evrope, gde se nalazi i naša zemlja.

U Srbiji, kao i u Hrvatskoj, Poljskoj i Češkoj, još uvek ne postoje zone zaštite životne sredine, pa kupce ne zanima da li automobil zagađuje, već "koliko troši i koliko košta".

Dizelaši će velikim delom završiti u Srbiji Foto: Shutterstock

- Još uvek vozimo nesmetano i slobodno, bez ikakvih ograničenja - kaže predsednik Saveza prodavača polovnih automobila Petr Prikril iz Češke, koji dodaje da je u prednosti 20 do 30 odsto ekonomičniji dizel.

Prema rečima Slobodana Ćurguza, vlasnika placa automobila u Beogradu, kupce u Srbiji najviše zanima da li su automobili jeftini.

- To znači da su automobili obično stariji i sa više pređenih kilometara - istakao je on.

Srbija je jedna od retkih zemalja u regionu Balkana koja još uvek dozvoljava uvoz vozila Euro3.

Na godišnjem nivou, Srbija uvozi oko 160.000 polovnih vozila. Ako dođe do još većeg uvoza u naredne dve godine, to će dovesti do još većeg zagađenja.

Prosečna starost vozila u Srbiji je 15 godina Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Na putevima Nemačke prošle godine bilo je 15 miliona dizelaša, a od toga samo 2,7 miliona ima motore sa najnovijim "evro 6" standardom, tako da nas očekuje talas jeftinih vozila sa dizel-motorima sa zapada, naveli su ranije u udruženju uvoznika.

Kako ističe nemački list, u Rumuniji se broj registrovanih dizelaša u 2018. godini povećao za više od 30.000 vozila u odnosu na 2017. U Češkoj se govori o "invaziji" dizelaša: 63 odsto uvezenih polovnih automobila dolazi iz Nemačke, a 60 odsto njih su dizelaši. U Slovačkoj je situacija još gora - 78 posto uvezenih polovnih automobila su dizelaši.

PROSEČNA STAROST VOZILA U SRBIJI 15 GODINA

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je prosečna starost automobila 15 godina, a najzastupljenije marke su "folksvagen", "opel" i "reno".

Kada je reč o vrsti goriva, dizel je ubedljivo na prvom mestu pošto je čak 54,99 odsto anketiranih odgovorilo je da vozi automobil sa dizel motorom, pokazalo je istraživanje sajta Polovni automobili.

U anketi, sprovedenoj od februara do septembra prošle godine, učestvovalo je 31.988 registrovanih korisnika sajta koji su naveli da poseduju automobil.

Najviše uvozilo nemačka vozila Foto: Milena Đorđević

Prema njihovim odgovorima, više od 40 odsto ima vozilo proizvedeno između 2001. i 2005. godine.

U analizi tržišta koju je sajt Polovni automobili uradio za 2017. godinu, takođe, 53 odsto vozača je imalo dizel polovne automobile.

Što se tiče ostalih zemalja, u Rumuniji je prosečna starost automobila 16 godina, u Češkoj i Hrvatskoj oko 14 godina, a u Poljskoj više od 13 godina. Poređenja radi, u Nemačkoj automobili u proseku imaju tek nešto više od devet godina.

VIDEO: Čime se voze Zvezdini fudbaleri?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vshgd

    1. februar 2019 | 14:53

    Nece nama biti ta dizel auta jeftinija, bice ista cifra samo ce preprodavci vise zaradjivati. Pa nismo mi sisali vesla...

  • Milorad

    1. februar 2019 | 15:16

    Dizel neće se nikad ukinuti.

  • Sibin

    1. februar 2019 | 15:28

    Pametni ljudi jer je dizel vozilo skuplje pri kupovini, skuplje je dizel gorivo od benzina,popravke su mnogo skuplje od benzinaca I najveca mana sto su zagadjivaci najveci!!!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA