Neočekivani potez Madura: Na protestima tražio održavanje vanrednih izbora

Parlamentarni izbori u Venecueli su bili predviđeni za 2020. godinu

  • 4

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro predložio je danas održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, u pokušaju da otkloni pretnju koju po njega predstavlja predsednik Nacionalne skupštine i lider opozicije Huan Gvaido, koji se proglasio za šefa države.

Maduro je, u obraćanju okupljenim priostalicama, rekao da će Ustavotvorna skupština, nad kojom vlada ima kontrolu, raspravljati o njegovom predlogu o raspisivanju prevremenih izbora za Nacionalnu skupštinu, koju kontroliše opozicija, a koju je osudio kao "buržujsku", prenosi Rojters.

Parlamentarni izbori u Venecueli su, inače, bili predviđeni za 2020. godinu.

U Karakasu se danas istovremeno održavaju skupovi i Madurovih i Gvaidovih pristalica. 

Predsednik Nacionalne skupštine i lider opozicije Huan Gvaido Foto: Tanjug/AP

Desetine hiljada Gvaidovih pristalica izašlo je na ulice istočnog dela Karakasa tražeći da se Maduro povuče sa vlasti.

Istovremeno, pristalice Madurove socijalističke vlade preplavile su danas ulice u drugom delu venecuelanske prestonice u znak obeležavanja 20 godina otkako je Madurov prethodnik Ugo Čaves pokrenuo Bolivarsku revoluciju.

Gvaido je, u obraćanju svojim pristalicama, danas rekao da će humanitarna pomoć početi da stiže u zemlju u narednih nekoliko dana, uprkos protivljenju Madura.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro počeo je prošlog meseca svoj drugi mandat, nakon izbora 2018. godine koji su dovedeni u pitanje zbog navodne izborne krađe.

VIDEO: Cela Venecuela na nogama, bukte protesti i slavlje u isto vreme

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    3. februar 2019 | 06:42

    Samo da ne zarate medjusobno. Valjda ce narod naci snage da se odupru nameri da se potcine Americi, pa onda ostalim postenjacinama sta ostane.. Ne podrzavam tu vlast ili politiku sta god, protivim se ovakvim perfidnim pokusajima da se unisti jos jedna drzava. Ovo je ludilo sto radi Amerika, pa na isti nacin mogu svojim retardiranim gradjanima da objasne da treba “pomoci” u bar 50% zemljine kugle. Proglasili su drugog coveka za predsednika, koji nije izabran od strane naroda Venecuele..sta ce raditi ljudi koji podrzavaju coveka kojeg su izabrali? Pa svaki normalan covek ce osecati da mora da brani svoju odluku, samim tim svoju zemlju. Guraju ljude u rat i sukobe, opet to prikazuju kao “pomoc potlacenima”..dokle vise ce razariti drzave koje su stotinama godina postojale pre nego sto je ta Amerika uopste i nastala..

  • fakir

    3. februar 2019 | 01:37

    ko i kod nas.

  • markan

    3. februar 2019 | 01:28

    posteno pa sta bude puno srece brko

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA