≫ 

Evropski političari "menjaju ploču": Posle mučnog Bregzita, odustaje se od Švegzita, Fregzita, Italegzita...

Nakon inicijativa "egzit buma" desničarskih stranaka širom Evrope, mnogi čelnici zbog pritiska javnosti i nepopularnosti slične politike mogli bi se više okrenuti prema proevropskoj politici

  • 2

Nakon što je stranka švedske desnice bila jedna od onih koje su podržavale Bregzit, lekcija iz Evrope i pritisak javnosti su je podstakle da promeni mišljenje.

Švedske demokrate su promovisale ideju Švegzita te su u junu prošle godine najavile da će podstaći referendum o izlasku Švedske iz Evropske unije u slučaju pobede na izborima za švedski parlament.

Nakon napetih izbora u novembru Leva koalicija predvođena socijaldemokratama ostvarila je tesnu pobedu nad strankama desnog centra, Demokrate, nacionalistička i evroskeptična stranka, osvojila je 17,6 posto glasova ostvarujući time veliki uspeh: na prošlim su izborima osvojili 12,9 posto glasova.

Događaji iz VB su ih naterali da promene mišljenje Foto: Tanjug/AP

Prema anketi Evrobarometra iz novembra 2018. godine, 83 odsto Šveđana bi glasalo za ostanak u Evropskoj uniji, dok njih 77 odsto veruje da je članstvo pozitivna stvar za Švedsku. Što je bio više nego jasan signal Demokratama da odustanu od poziva na Švegzit.

Džimi Akeson, lider Demokrata, stoga je u autorskom tekstu za dnevnik Aftonbladet naveo da odustaje od ideje referenduma i da se okreće reformi Unije iznutra kako bi države članice dobile više ovlašćenja. A sličan je stav prošle godine iznela i radikalna Leva stranka.

EGZIT BUM SE ODLAŽE

Evroskeptične stranke širom kontinenta poučene scenarijem Ujedinjenog Kraljevstva počele su da menjaju svoju retoriku. Nakon inicijativa "egzit buma" desničarskih stranaka širom Evrope, mnogi čelnici zbog pritiska javnosti i nepopularnosti slične politike mogli bi se više okrenuti prema proevropskoj politici.

Marin Le Pen, liderka francuske desne stranke Nacionalno okupljanje, bivši Nacionalni front, odlaže Fregzit nakon gubitka na predsedničkim izborima 2017. godine., krajnje desničarski Holanđanin Girt Vilders odlaže Negzit  nakon gubitka na parlamentarnim izborima.

Marin Le Pen odlaže Fregzit Foto: Tanjug/AP

Mateo Salvini, italijanski ministar unutrašnjih poslova, koji je žustro zastupao Italegzit promenio je politiku i u septembru je izjavio da ako Italija napusti EU, to će biti "kraj nade" da se Evropska unija promeni.

- Mislim da će nam istorija poveriti ulogu spasavanja evropskih vrednosti od judeo-hrišćanskih korena do prava na rad, prava na sigurnost - objasnio je Salvini u svom intervjuu za časopis Tajm.

Evroskeptici tako menjaju svoju politiku zastupajući "spas" za EU od raspada i očuvanje izvornih evropskih vrednosti i jačanje uloge suverenih država.

I Salvini je promenio ploču Foto: Tanjug/AP

- Bregzit je istorijska greška - rekla je švedska ministarka spoljnih poslova Margot Valstrom.

- Ne mogu da oprostim Ujedinjenom Kraljevstvu zbog Bregzita - izjavila je Valstrom napominjući britanskim političarima da je Bregzit stvorio "problem za sve nas".

Ministarka, članica socijaldemokratske stranke, naglasila je da će Evropa skupo platiti cenu za Bregzit, a britanski je pristup o tom pitanju "opasan" i "loše organizovan".

VIDEO: Britanija se suočava sa najvećom političkom krizom u 21. veku

(Telegraf.rs/euractiv.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PETAR 1

    11. februar 2019 | 11:54

    Gramofonske ploce vise ne koriste i gotovo ne postoje, samo betonske, a one su teske za promenu.

  • Maša

    11. februar 2019 | 15:52

    Znamo da su Italija i Madjarska predale zatev za početak procesa izstupanja iz eu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA