Maduro pisao papi: Sebe je opisao kao čoveka koji je u službi Hristove ideje, a imao je samo jedno pitanje

Maduro je sebe opisao kao čoveka koji je u službi Hristove ideje i da je u tom duhu zatražio do papa Franje da "olakša i ojača" dijalog

  • 3

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro izjavio je da je pisao papi Franji zatraživši od njega pomoć u podsticanju dijaloga.

U intervjuu za italijansku televiziju "Skah TG24", Maduro je rekao da se nada da je pismo "na putu ili je već stiglo u Vatikan".

Maduro je sebe opisao kao čoveka koji je u službi Hristove ideje i da je u tom duhu zatražio do papa Franje da "olakša i ojača" dijalog.

Istakao je da se nada "pozitivnom odgovoru", prenela je agencija AP.

Predsednik Venecuele je apelovao na Evropu da "ne bude uvučena u ludost" američkog predsednika Donalda Trampa koji je nagovestio mogućnost strane intervencije.

Tramp je juče rekao da postoji mogućnost slanja vojske u Venecuelu i da je odbio zahtev venecuelanskog predsednika za sastanak.

"To je svakako opcija", rekao je Tramp u intervjuu televiziji Si-Bi-Es, govoreći o slanju vojske u Venecuelu.

Foto: Tanjug/AP

Pre dva dana je predsednik venecuelanskog parlamenta, opozicioni lider Huan Guaido, koji se proglasio za privremenog predsednika zemlje, izjavio je da se nada da će papa Franja uskoro da se preciznije odredi prema krizi u Venecueli.

Guaido je u intervjuu za italijansku "Stampu" na pitanje šta Vatikan ili papa mogu da učine da bi se izbeglo pogoršanje političke krize u Venecueli, odgovorio:"Nadamo se da ćemo uskoro čuti šta papa ima da kaže".

Papa Franja je nedavno rekao da je "prestravljen zbog krvoprolića" u Venecueli, ali da ne želi da bira strane u političkoj krizi jer to, istakao je, nije njegova uloga kao sveštenika.

Papa je rekao da podržava celokupan venecuelanski narod.

- Ako bih došao i rekao "uradite ovo" tim zemljama, ili drugim zemljama, stavio bih sebe u ulogu koju ne znam da obavljam. To bi, s moje strane, bila sveštenička nepromišljenost i to bi nanelo štetu - naveo je papa Franja.

Papa Franja. Foto: Tanjug/AP

On je pozvao na "pravedno i mirno" rešenje krize u Venecueli, kojim bi se poštovala ljudska prava i izbegle patnje naroda.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA