≫ 

"Ako ovako nastavim, sumnjam da ću doživeti 25. rođendan": Britanci u panici jer masovno umiru od ovog leka, koji može da se kupi i u Srbiji

Imitacija ovog leka lako može da se nabavi putem interneta ili da se kupi na ulici

  • 1

Najmanje 204 smrtna slučaja zabeležena su u Velikoj Britaniji u poslednje četiri godine, a povezana su sa zloupotrebom leka Ksanaks, piše BBC.

U Škotskoj je u periodu od 2015. do 2017. godine bilo 126 takvih slučajeva.

Imitacije leka Ksanaks često se prodaju po ulicama, a policija je u poslednje tri godine zaplenila u brodskim lukama i aerodromima količinu ovog leka čija je ulična vrednosti veća od milion funti.

Farmaceutska kompanija koja prizvodi Ksanaks, i to isključivo kao lek koji se kupuje na recept, saopštila je da je uznemirena porastom prodaje imitacija i da nastavlja da sarađuje sa policijom kako bi se rešio taj problem.

Kompanija je naglasila kako je Ksanaks kao lek "podložan strogim propisima i proverama" i da ga "treba koristiti samo u propisanim količinama i pod nadzorom lekara".

Inače, Ksanaks se prepisuje za lečenje anksioznosti i napada panike, a može da se kupi na recept i u Srbiji. Takođe, nije redak slučaj ni kod nas da dolazi do njegove zloupotrebe, kao i ostalih lekova za smirenje.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alexandre Jacques

U Velikoj Britaniji taj lek se ne može dobiti na recept preko Nacionalne zdravstvene službe (NHS), ali ga mogu propisati lekari privatne prakse.

Imitaciju Ksanaksa C kategorije mnogi mogu da nabave putem interneta ili na ulici u Britaniji, zbog čega često dolazi do tragičnih posledica.

U periodu od 2015. do 2018. godine, u Engleskoj i Velsu je prijavljeno 35 smrtnih slučajeva povezanih sa zloupotrebom ovog leka, a od njega su u Severnoj Irskoj između 2015. i 2017. godine umrle 43 osobe.

Muškarac Endi (22) iz Belfasta ispričao je kako se plaši prerane smrti. Naime, on je postao zavisnik od Ksanaksa i uzima do 20 nelegalno nabavljenih tableta dnevno.

Foto: Pixabay

On je u razgovoru za BBC opisao scenu kako je nedavno skoro preminuo zbog prekomerne upotrebe ovog leka

- Srce je prestalo da kuca. Lekari su mi isekli i ugurali neke cevčice u mene. Bio sam na aparatima koji su me održavali u životu. Imao sam sreće jer sam se ipak probudio - izjavio je Endi iz Belfasta.

Mladić je dodao da i dalje uzima Ksanaks.

- Ne umem drugačije da živim. Ako ovako nastavim, sumnjam da ću doživeti 25. rođendan. Imaću sreće ako poživim još godinu dana - zaključio je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bern

    5. februar 2019 | 13:22

    Šta je sada opasno uzimanje leka ili imitacije-falsifikata ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA