≫ 

Maduro poručio da ne planira da pobegne iz Venecuele: Neću da me istorija pamti kao izdajicu

On se osvrnuo i na prirodne rezerve nafte, gasa i zlata koje Venecuela poseduje i istakao je da je to glavni razlog zašto SAD traži smenu režima

  • 3

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro je izjavio da ne planira da neće napustiti svoju zemlju i da popusti želji Vašingtona za promenom režima u Karakasu. On je za RT rekao da neće da dozvoli da u istoriji ostane upamćen kao izdajica.

- Ne zanima me kako će me istorija pamtiti ali neću biti izdajica, slab čovek koji je okrenuo svojim istorijskim obavezama prema svom narodu - rekao je on u intervjuu za RT na španskom jeziku.

- Iskoristio sam svako sredstvo komunikacije kako bih tražio od čitavog sveta da osudi i zaustavi ludilo Donalda Trampa. Venecuela nikada neće popustiti - rekao je za RT.

On je dodao će talas tolerancije iz čitavog sveta dovesti do odbacivanja američkog predsednika.

Maduro se osvrnuo i na prirodne rezerve nafte, gasa i zlata koje Venecuela poseduje. On je istakao da je to glavni razlog zašto SAD traži smenu režima.

Foto ilustracija: Telegraf/Tanjug/Ap/Profimedia/Alamy

- Šta je glavni razlog da se Donald Tramp okrene protiv Venecuele? U pitanju je nafta, naše bogatstvo, gas, zlato, gvožđe, dijamanti i druga materijalna bogatstva - istakao je Maduro u intervjuu za RT.

On je osudio kao "suludu ideju" izjavu američkog predsednika Donalda Trampa o eventualnom slanju vojnika u Venecuelu.

- Govoriti o ratu u 21. veku je suludo. Čak i pomisao da pošaljete svoju vojsku u zemlju koja ima ljude da je zaštite je suluda, gospodine Tramp - rekao je Maduro u govoru u venecuelanskom Ministarstvu spoljnih poslova, objavljeno je na Tviter nalogu ministarstva, prenosi agencija TAS S.

Maduro je rekao da je narod Venecuele spreman da brani zemlju od američke invazije, ali je naglasio da se moli bogu da se takav sukob nikada ne desi.

Trampova vojna agresija mora da bude obačena kako bi mir prevladao, rekao je on.

Foto: Tanjug/AP

STRUČNJACI TVRDE: MADURO IPAK RAZMIŠLJA O BEKSTVU

Naredne dve godine biće odlučujuće za Venecuelu i Nikolada Madura, a stvari će se možda odigrati vrlo brzo, ocenjuje nemački stručnjak za Latinsku Ameriku Suzan Krojcman, Prenosi Bild.de.

- Maduro razmišlja o bekstvu, sasvim sigurno planira bekstvo i u svakom trenutku može da napusti zemlju. Od izjave generala ratnog vazduhoplovstva znamo da ga uvek spremno čekaju dva aviona s punim rezervoarom - kaže Krojcman za nemački "Bild".

General Francisko Janez u subotu je javno rekao da priznaje Huana Guaida kao privremenog predsednika države i osudio Madura zbog "diktatorskog" upravljanja zemljom.

Ultimatum koji su sedam zemalja EU postavile Maduru - ili će organizovati slobodne izbore, ili će one priznati Guaida kao privremenog predsednika - Maduro je već okarakterisao kao "bezobrazluk" i slabi su izgledi da će se povinovati njihovim zahtevima, ocenjuje Krojcman.

Ona smatra da će o Madurovoj sudbini odlučivati drugi faktori, od kojih su dva posebno bitna:

1. američke sankcije venecuelanskom državnom naftnom koncernu, zbog korupcije;

2. humanitarna pomoć, koja sada iz SAD stiže u zemlju kopnenim i pomorskim putem, uključujući i preko potrebne lekove.

Foto: Tanjug/AP

- Ovo je presudno, jer narod s protestima povezuje nadu u bolji život. Opozicija je shvatila da tu treba da deluje - kaže Krojcman, prenosi Bild.de.

Krojcman je okarakterisala Madurov predlog za organizovanje prevremenih parlamentarnih izbora kao trik.

- Ponavljanje parlamentarnih izbora uopšte nije u skladu sa zahtevima opozicije i međunarodne zajednice - uvek je bilo reči samo o predsedničkiom izborima. Parlamentarni izbori su uglavnom odgovarali međunarodnim standardima. Taj predlog je samo taktika kojom pokušava da skrene pažnju kako bi dobio u vremenu - kaže ona.

Krojcman smatra da u slučaju eskalacije krize Maduro neće rizikovati angažovanjem vojske protiv narodnih protesta. Umesto toga će poslati tzv. "Kolektivos", naoružane kriminalne bande na motorima, koji u njegovo ime terorišu čitave gradske četvrti i uz primenu sile guše proteste.

- Ti kriminalci su nepokolebljivo na njegovoj strani - kaže ona.

Foto: Tanjug/AP

"NEĆE BITI GRAĐANSKOG RATA"

Venecuelanski opozicioni lider Huan Guaido negirao je upozorenja predsednika Nikolasa Madura da politička kriza u toj zemlji može da preraste u građanski rat.

Guaido je sebe proglasio privremenim predsednikom, zadobivši podršku glavnih svetskih sila, uključujući veliki deo EU, SAD, Brazil i Australiju, prenosi N1.

Maduro je upravo "ludilo" SAD i njenih saveznika u intervjuu koji je dao u nedelju jednoj španskoj televiziji označio kao moguće podstrekače eventualnog rata.

- Sve zavisi od nivoa ludila i agresivnosti severnog carstva (SAD) i njenih zapadnih saveznika. Ne želimo da iko interveniše u našim unutrašnjim pitanjima... i spremamo se da branimo svoju zemlju - rekao je Maduro.

Guaido je u ponedeljak to odbacio kao izmišljotinu svog političkog rivala. On je, takođe, optužio Madurovu vladu da pokušava da prebaci 1,2 milijardi dolara javnih sredstava u Urugvaj, ali za to nije ponudio nikakve dokaze.

Guaido, koji pokušava da organizuje da humanitarna pomoć dođe do mnogih ugroženih u zemlji, rekao je u ponedeljak da će se vojska suočiti sa "ključnim izborom" kada pomoć stigne na granice.

Njegovi predstavnici bi trebalo da budu domaćini hitnih razgovora o distribuciji humanitarne pomoći na konferenciji koja će biti održana 14. februara u Vašingtonu, prenosi Frans pres.

Maduro je zabranio da humanitarna pomoć uđe u zemlju, navodeći da je to uvod u vojnu intervenciju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    5. februar 2019 | 13:37

    Ako ga Vojska ne izda nemogu mu Amerikanci ništa. Mogu samo da mu pljunu pod prozor

  • joakim1

    5. februar 2019 | 13:13

    Najbolje da ide izgubio je podrsku naroda oficiri ga stite ali to nije dosta.

  • Milorad Vujicic

    6. februar 2019 | 06:14

    Isto tako Merkelevu i Makrona

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA