≫ 

Donald Tusk doliva ulje na vatru: U paklu postoji posebno mesto za ljude koji se zalažu za Bregzit

Sve strane još uvek pokušavaju da postignu neki dogovor do 29. marta, za kada je naznačeno da će Britanija napustiti EU

  • 6

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je "dolio ulje na vatru" kada su u pitanju pregovori o Bregzitu i istakao je da postoji "posebno mesto u paklu" za one koji su se borili da Ujedinjeno Kraljevstvo izađe iz EU, prenosi Dejli Mejl.

Dok se u Briselu zastoj u pregovorima dramatično produbio, predsednik Evropskog saveta je napao aktiviste koji nisu imali predstavu kako će izgledati ovaj rastanak sa EU.

Njemu je irski premijer Leo Varadkar rekao da će mu Britanci zadati veliku glavobolju zbog ovog poraza.

Oni koju su se tako strastveno zalagali za Bregzit, su u jednom trenutku zapretili da će pustiti da pregovori propadnu. Optužili su Tuska da ima "zapaljiv jezik" i insitirali su da imaju plan za izgradnju "globalne Velike Britanije".

Tusk i Varadkar su se sastali danas u Briselu pre nego što stigle i britaska premijerka Teraza Mej, kako bi nekako uspeli da se dogovore i naprave sporazum samo 50 dana pre nego što je određeno da Britanije izađe iz EU.

Premijeri Velike Britanije i Irske Foto: Tanjug/AP

Mejova je danas u Severnoj Irskoj, gde sastaje sa pet glavnih stranaka kako bi se dogovorili oko graničnog prelaza prema Irskoj.

Postojale su tvrdnje da se Angela Merkel sprema da interveniše u poslednjem trenutku i da izvrši pritisak na Dablin da prihvati rešenje za irsku granicu ako Britanija može da ga ponudi.

Britanska premijerka je razbesnela pristalice Bregzita ističući da zastaj u razgovorima ne može da otkloni novi sporazum, već samo izmena već postojećeg.

U poruci koju je Donald Tusk poslao Terezi Mej navodi se sledeće: "Dajte nam garancije za mir u Severnoj Irskoj, a Velika Britanija će napustiti EU kao prijatelj od poverenja".

- Nadam se da ćemo sutra nakon poslednjeg glasanja u Donjem domu od premijerke Mej čuti realnu sugestiju o tome kako da se izađe iz ovog ćorsokaka - izjavio je Tusk.

Britanski parlament nije podržao sporazum o povlačenju dogovoren sa EU Foto: Tanjug/AP

Tusk je dodao da je pitanje granice Irske i potreba da se očuva mirovni proces i dalje "prioritet" EU.

- EU je prije svega projekt mira - rekao je on.

On je istakao da se EU priprema i za mogući ishod bez dogovora, a onda je zaključio da "sigurno postoji posebno mesto u paklu za one koji su promovisal Bregzit, čak i bez jasnog plana da ga izvedu kako treba".

Premijer Irske je rekao da i dalje ostaje otvoren za pregovore sa vladom Velike Britanije, ali da Sporazum o povlačenju i dalje ostaje najbolji mogući dogovor.

VIDEO: Britanija se suočava sa najvećom političkom krizom u 21. veku

(Telegraf.rs/Dejli Mejl/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad Vujicic

    6. februar 2019 | 15:57

    Samo ljudi bez mozga mogu biti clanovi EU-e.

  • Mihailović

    6. februar 2019 | 15:55

    Pa, Britanija svojom politikom nastojala da oslabi EU, da ne bude nezavisna i jaka što ne želi ni SAD...

  • PIXY

    6. februar 2019 | 16:13

    Ne menjajte slovo iz dogovora,i ne odlazite im sat izlazak,nek postanu 53-a savezna drzava SAD-a,nije im nikad ni bilo mesto u EU

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA