Srbija je lažnog doktora raskrinkala pre tri godine: Uhapšen Italijan sa falsifikovanom diplomom na ćirilici, koji se po svetu predstavljao kao plastični hirurg (FOTO)

Uvidom u dokumentaciju tada se saznalo da je diploma falsifikovana tako što je stavljen originalni pečat na dokument koji potpisuju izvesni Petrović Marko u ulozi dekana i Jovanović Zoran kao navodni rektor

  • 6

Rumunska policija je u sredu privela italijanskog državljanina Matea Politija koji se predstavljao kao plastični hirurg u klinikama u okolini Bukurešta. On je uhapšen dok je vozom pokušavao da pobegne iz zemlje, a danas će biti izveden pred sudiju u Bukureštu. Kako prenose mediji, on je priložio lažnu diplomu tvrdeći da je završio Medicinski fakultet u Prištini, koji je izmešten u Kosovsku Mitrovicu.

Ovaj skandal je još veći jer je Mateo još 2016. godine raskrinkan u Srbiji, u slučaju falsifikovanja isprava na Medicinskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici.

Naime, Mateo se i tada kao diplomirani medicinski stručnjak prijavio da radi u Indiji.

Njegova stručnost je još onda dovedena u pitanje pa je Jelena Ulmer iz Indije, gde je navodni doktor podneo zahtev za posao, podnela zahtev za verifikaciju diplome Matea Polituja.

Uvidom u dokumentaciju tada se saznalo da je diploma falsifikovana tako što je stavljen originalni pečat na dokument koji potpisuju izvesni Petrović Marko u ulozi dekana i Jovanović Zoran kao navodni rektor, a zna se da je dekan Medicinsklog fakulteta u tom periodu bio prof dr Rade Grbić, a prof dr Srećko Milačić rektor Univerziteta u Prištini, sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Tada je počelo zbog mnogih neregularnosti da stiže sve više zahteva za proveru diploma.

Međutim, posle ovog skandala Italijan Politi (38), počeo je da koristi ime Metju Mod i tvrdio je da je Britanac, te je tako uspeo da zaposli u nekoliko privatnih klinika u Bukureštu.

Rumunske medicinske vlasti, koje su u obavezi da izdaju posebnu dozvolu lekarima, kažu da je on dobio jednu u martu 2018. godine nakon što je priložio lažnu diplomu tvrdeći da se kvalifikovao kao lekar na Medicinskom fakultetu u Prištini. Ministarka zdravlja Sorina Pintea izjavila je da sumnja da se u ovom slučaju radi o korupciji.

Diploma iz Prištine koju je podneo kao dokaz o školovanju Printskrin: Pro TV

Priča o njegovim podvizima u Rumuniji prvi put se pojavila ove nedelje u popularnom tabloidu Libertatea, koji je saopštio da je on stekao medicinske diplome na Univerzitetu Džon Hopkins u Baltimoru i Univerziteta u Prištini. Univerzitet u Prištini, kako kažu, nije se oglašavao po ovom pitanju, dok je portparolka medicinske škole iz Baltimora izjavila u sredu da nema evidenciju o studentu po imenu Mateo Politi ili Metju Mod.

Na diplomi univerziteta u Prištini na ćirilici piše da je Mateo Politi 2007. godine upisao Medicinski fakultet u Prištini, koji je završio 2013. godine.

Plastični hirurg Adina Alberts, koja je sad Politija prijavila vlastima, izjavila je da je on radio u njenoj klinici i u početku je i nju uspeo da prevari, jer je, kaže, briljantno govorio. Kod nje se, kako je rekla, u međuvremenu razvila sumnja, posebno kad je videla kako koristi špric. Ona je rekla i da je jedna pacijentkinja imala komplikacije nakon ugradnje implanata koju je uradio lažni doktor.

Uhapšen dok je bežao iz zemlje Printskrin: Pro TV

Na svojoj Fejsbuk stranici, dr Metju Mod promovisao je kozmetičke procedure, uključujući i hirurgiju na klinici u bogatm delu rumunske prestonice, a pozirao je u plavom mantilu i sa špricem botoksa.

Mediji izveštavaju da je Politi bio već suspendovan 18 meseci u Italiji zato što je radio bez licence.

Naime, sud u Italiji je 2011. godine ustanovio da se nezakonito bavio0 medicinom pod tim imenom i osudio ga na uslovnu zatvorsku kaznu.

Njegov advokat u tom slučaju, Silvia Sana, izjavila je u sredu da nije polagao ispit za licenciranje u Italiji kako bi se bavio medicinom. Nije imao medicinsku diplomu sa italijanskog univerziteta, rekla je ona, dodajući da ne zna da li je imao diplomu iz neke druge zemlje.

Ubrzo nakon što je izbio skandal, on je ugasio svoj Fejsbuk nalog.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toma

    7. februar 2019 | 18:36

    Ovaj čovek moze da bude Predsednik Srbije. Predhodni Predsednik Srbije ima kupljenu diplomu i nikom ništa !!!

  • DARKO 100%

    7. februar 2019 | 18:06

    U Srbiji ima dosta njih koji bi se trebalo podvesti pod kontrolu ponekad njihova dela opravdavaju nasu sumnju

  • Dr

    7. februar 2019 | 19:37

    nas Dr azaric ne silazi sa TV

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA