Zategnuti odnosi između Francuske i Italije: Ovakvi napadi nisu viđeni još od Drugog svetskog rata

Direktan povod za odluku o povlačenju ambasadora na konsulatcije bile su "provokacije" italijanskog vicepremijera Di Maja

  • 9

Francuske vlasti saopštile su danas da su odlučile da povuku na konsultacije ambasadora u Rimu Kristijana Masea zbog "napada bez presedana iz Italije", javlja Ansa, navodeći da je to saopšteno iz francuskog Ministarstva spoljnih poslova.

- Francuska je već nekoliko meseci meta neosnovanih napada koji se ponavljaju i nečuvenih izjava - saopšteno je iz francuskog ministarstva, prenosi Rojters.

Navodi se da Francuska ovakve napade iz Italije nije videla još od Drugog svetskog rata.

- Jedno je ne slagati se, a drugo manipulisati odnosom zarad izbornih ciljeva - piše u saopštenju.

Rojters ocenjuje da su dvojica potpredsednika italijanske vlade - Mateo Salvini iz desničarske Lige i Luiđi di Majo iz populističkog antisistemskog Pokreta pet zvezdica, kritikovali predsednika Francuske Emanuela Makrona u vezi s više gorućih pitanja.

- Sve ove akcije stvaraju ozbiljnu situaciju koja nameće pitanja u vezi s namerama italijanske valde prema Francuskoj - navodi se u saopštenju.

Direktan povod za odluku o povlačenju ambasadora na konsulatcije bile su "provokacije" italijanskog vicepremijera Di Maja, koji je u utorak na Tviteru objavio da je s poslanikom Pokreta pet zvezdica Alesandrom Di Batistom "skoknuo" do Francuske kako bi se sastali sa "vođom ''žutih prsluka'' Kristofom Šalensonom i kandidatima na izborima za Evropski parlament liste RIC Ingrid Levavaser".

- Vetar promene prešao je preko Alpa - poručio je Di Majo tada na ovoj društvenoj mreži.

Iz Ke d''Orseja je ovaj njegov potez juče ocenjen kao "neprihvatljiva nova provokacija".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sima

    7. februar 2019 | 17:14

    Sve se vraca sve se placa! Sada bi trebao Maduro da se oglasi i podrzi "zute prsluke"i proglasi Marin Le Pen za novog predsednika i da se "zahvali"Makronu na "podrsci"!

  • Gile

    7. februar 2019 | 17:05

    Bravo Italija, Marin Le Pen predsednik Francuske a Makron (penzija)!

  • Cvrle

    7. februar 2019 | 17:02

    E sada bi i Nemacka,Spanija,Rusija,Indija,Kina,trebale da krenu stopama Italije i proglase novog predsednika Francuske!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA