≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Skandal trese crkvu: Časna sestra ispričala da je morala da ima seks sa sveštenikom svako veče (VIDEO)

Vreme čitanja: oko 5 min.

I ranije se govorilo o seksualnim zlostavljanjima koje su počinili sveštanici, ali sada je papa prvi put javno priznao da ovo dešavalo i časnim sestrama

  • 5
Katolički sveštenik, pop, časna sestra Foto ilustracija: Telegraf/Profimedia/Alamy/Shutterstock

Dan nakon što je papa Franjo prvi put javno priznao da su sveštenici seksualno zlostavljali časne sestre i obećao da će se boriti sa problemom koji "još uvek postoji" unutar Katoličke crkve, dve bivše članice Crkve progovorile su o svojim iskustvima za Bi-Bi-Si.

U članku koji je nosio naslov "Svešteničko zlostavljanje u Crkvi: Bivše časne sestre dele svoja iskustva", žene su pozdravile papino priznanje skandala i otkrile da već predugo postoji kultura tišine i tajnosti unutar hijerarhije. Opisi njihovih iskustava samo pogoršavaju težinu skandala koji potresa Katoličku crkvu.

"Samokontrola seksualnosti"

Dr Rocio Figueroa je teolog i predavač u Oklandu na Novom Zelandu. Proživela je svešteničko zlostavljanje u Limi u Peruu. Za BBC je ispričala kako se kao tinejdžerka pridružila zajednici apostolskog života unutar Crkve. Živela je u vrlo siromašnom delu sveta i htela je nešto da preduzme.

- Imala sam 15 godina i upravnik mi je rekao da započnem duhovno usmeravanje sa sveštenikom. Postao je moj duhovni vodič - priča Figueroa.

- Nakon nekoliko meseci sticanja mog poverenja, rekao je meni i nekolicini mladića da ponesemo sportsku opremu kako bismo vežbali jogu. Nakon nekoliko grupnih sastanaka prebacio se na individualne sastanke. Rekao mi je kako će me naučiti vežbama koje će mi pomoći da razvijem samokontrolu seksualnosti - nastavlja teologinja.

"Sveti čovek i svetac"

- Bila sam vrlo naivna. Nisam imala seksualnog iskustva. Počeo je da me dira svuda. Pogrešno sam razmišljala kako je on dobar, a ja sam zla. Osećala sam da je sve moja krivica. Osećala sam se vrlo loše i dezorijentisano - dodaje.

- Nikad me nije silovao, ali apsolutno je počinio seksualno zlostavljanje. Prvi put sam shvatila da sam žrtva seksualnog zlostavljanja u 40. godini. Ljudi kojima sam verovala, oni koji su predstavljali Boga, bili su lažni - rekla je.

Dr Figueroa kaže kako je odlučila da progovori nakon što je čovek koji ju je zlostavljao umro. Rekla je kako je osetila da je važno istupiti i odreći ga se. On je među svojom zajednicom bio smatran svetim čovekom i svecem.


"Ovo je sveta ustanova, to je nemoguće"

Druga žena koja je iznela svoju priču je Doris Vagner-Rajsinger, bivša časna sestra iz Nemačke.

- Pre seksualnog zlostavljanja, zlostavljali su me duhovno. Nije mi bilo dopušteno da čitam knjige ili da sa drugim ljudima razgovaram o ličnim stvarima. Izgubila sam samopouzdanje i postala vrlo slaba - kaže Vagner-Reisinger.

- Nakon pet godina, muški pripadnik religijske zajednice mi je počeo prilaziti svaki put kad bih radila sama. Došao bi u moju sobi i samo stajao kraj mene i govorio. Nakon toga bi me zagrlio. U jednom trenutku, samo je došao u moju sobu uveče, skinuo me i silovao me - priča bivša časna sestra.

- To je bio šok. Razumela sam šta se događa, ali nisam mogla da verujem. Znala sam da to nije u redu. Definitivno nisam želela da se to dogodi. Ali bila sam potpuno uverena; on je sveštenik, ovo je sveta ustanova, to je nemoguće. Nisam mogla da razumem da se u svetu događaju zlostavljanja, i to u ovom savršenom svetu u kojem sam živela. Bile su potrebne godine da shvatim da sam bila silovana i da mogu početi govoriti o tome - kaže Vagner-Reisinger.

"Bog želi da ćutim"

- Imala sam veliku krizu vere. Prvo sam pomislila da ću, ako progovorim, naštetiti Crkvi. I da zato Bog želi da ćutim. Bilo je neizdrživo. Ne treba verovati u takvog Boga - kaže ona.

- Nakon toga, srela sam drugog sveštenika u zajednici. Sa njim sam mogla razgovarati i postepeno smo se zaljubili jedno u drugo. Znala sam da, ako Bog postoji, onda mi je on poslao ovu osobu, nekoga ko me voli - rekla je ona.

Doris Vagner-Rajsinger je napustila svoju religijsku zajednicu u Nemačkoj, pa je napustila religijski život u 2011. godini, piše Bi-Bi-Si.

Crkva opet usred skandala

Podsetimo, Katolička crkva se ponovo nalazi usred seksualnog skandala. Ovaj put je reč o silovanjima časnih sestara od strane sveštenika.

O tome je pre nekoliko dana konačno otvoreno progovorio i papa Franjo, koji je priznao da su sveštenici seksualno zlostavljali časne sestre, pa je naveo kako se to i dalje događa. Priznao je da je njegov prethodnik papa Benedikt morao da ugasi celu jednu kongregaciju časnih sestara koje su sveštenici zlostavljali.

Ženska kongregacija u kojoj su sveštenici časne sestre pretvorili u seksualne robinje

- Papa Benedikt je bio dovoljno hrabar da ukine celu jednu žensku kongregaciju, koja je bila na određenom nivou, i to zbog ropstva u koje su žene ulazile u toj kongregaciji, ropstva koje je išlo sve do seksualnog ropstva, i to od strane sveštenika ili od samog osnivača reda - rekao je papa Franjo novinarima u avionu tokom povratka u Vatikan sa Bliskog istoka. Ponovimo, papa je rekao da su neki sveštenici časne sestre držali kao seksualne robinje.

Istakao je i da je u temelju takvog ponašanja i opštesvetski problem gledanja na žene kao na manje vredna bića, doduše propustivši spomenuti kako to pospešuje i katolička ideologija koja žene svodi na ulogu majke i zagovara da same ne smeju odlučivati o sopstvenom telu.

Slučaj ukinute ženske kongregacije na koju se Franjo referirao je inače iz 2005. godine, kada je Benedikt XVI zatvorio francusku Zajednicu sv. Ivane. Tek sedam godina kasnije je u medije procurelo da je razlog tog poteza bio taj "što su se sveštenici ponašali na način koji ide protiv čistoće", dok je Franjo to juče opisao i kao seksualno ropstvo. No ostaje činjenica da je Katolička crkva sedam godina od Benediktovog zatvaranja te zajednice ćutala o pravim razlozima tog poteza.

Na problem svešteničkog silovanja časnih sestara prošle je godine u detaljno istraženom članku upozoravao Associated Press (AP). Vatikan već dugo zna da sveštenici i biskupi zlostavljaju i časne sestre u Crkvi, pokazala je istraga AP-a.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA