≫ 

Ovako izgleda "Madurova dijeta": Predsednik Venecuele u nekoliko poteza naterao gojaznu naciju da počne da steže kaiš (VIDEO)

Maduro se često u javnosti neslano našalio na temu gladi u njegovoj zemlji, što su mnogi građani osudili

  • 15

Situacija u Venecueli je svakim danom sve teža. Zemlja se nalazi pod ekonomskim sankcijama, proizvodnja unutar države je jako mala, nacionalna valuta svakim danom sve više slabi, vlast loše upravlja državnim novcem i bogatstvom, a sve to se odražava na živote običnih građana. Nestašice su gotovo u svim oblastima, ali građane najviše pogađa nedostatak hrane.

Tokom prethodnih nekoliko godina zbog nedostatka hrane tokom vladavine Nikolasa Madura, veliki broj građana je počeo ubrzano da gubi na težini. Kako mediji prenose, ova država je u prošlosti imala problem sa preterano gojaznim stanovništvom, a sada je otišla u skroz drugu krajnost.

Građani koji čekaju u redovima ispred prodavnica ne bi li uspeli da kupe nešto za jelo, nedostatak hrane i svoju neuhranjenost, ironično zovu "Maduro dijeta".

Ova "dijeta" je opisana kao "kolektivna i prisilna dijeta", s obzirom da veliki deo stanovništva pribegava svemu što im padne na pamet kako bi se prehranili. Neki čak jedu hranu i iz smeća, kao i divlje voće, dok drugi prodaju imovinu kako bi se prehranili.

Do kraja 2016. godine više od tri četvrtine građana je izgubilo na težini zbog neadekvatnog unošenja hrane. Veliki je i broj neuhranjene dece, što samim tim utiče na njihov rast i razvoj, pa mnoga deluju kao da su mlađa nego što zapravo jesu.

Majke su veoma zabrinute jer ne mogu da obezbede dovoljno hrane za svoju decu, kao ni hranu adekvatnog kvaliteta. Kako pate od neuhranjenosti, takvoj deci su potrebni skupi lekovi, koje roditelji takođe ne mogu da priušte. Katolička crkva vodi centar koji obezbeđuje obrok porodicama u siromašnim krajevima. Velikom broju dece to je jedina hrana koju pojedu u toku dana.

Studije iz 2017. godine su otkrile da je čak 73 odsto stanovništva primetilo da im se težina smanjila, oko 93 odsto ljudi ne može sebi da priušti dovoljno hrane, dok oko 61 odsto njih ističe da odlaze na spavanje gladni. Oko 12 kilograma je izgubio prosečni stanovnik Venecuele, što je izuzetno mnoge, a ovaj trend preti da se nastavi.

U jednoj reportaži novinar ističe da svaki građanin Venecuele provodi u proseku 8 sati nedeljno u potrazi za hranom. Rafovi su češće prazni nego puni, a i kada ima robe mnogi građani ne mogu da je kupe jer su cene previsoke. Neki čak uzimaju i slobodan dan kako bi išli po gradu od radnje do radnje u potrezi za proizvodima koji su im potrebni.

Neki su čak napravili i pravi posao od preprodavanja proizvoda. Kupe hranu ili sredstva za higijenu po nižoj ceni, a potom ih prodaju po znatno većoj.

Kada je reč o kupovini hrane po cenama koje reguliše vlada Venecuele, građanima je dozvoljeno da kupe samo određen broj proizvoda jednom nedeljno. Kako bi proveravale građane, vlast je uvela kontrolu po otiscima prstiju.

On je takođe formirao i lokalne komitete Socijalističke partije kako bi distribuirali hranu građanima. Ova tela građani zovu po skrađeno "Clap", a oni građanima jednom mesečno dodeljuju paket solidarnosti. U tom paketu se nalazi jedno mleko, kilogram pasulja, litar ulja, dva kilograma brašna, dva kilograma pirinča i jedan mali sok.

Kako bi dobili ovaj paket, građani moraju da se prijave na određeni spisak, a onda vlada vrši proveru koliko ukućana radi, gde žive, koliko soba ima kuća, koliko kupatila, da bi im paket stigao posle tri nedelje.

Predsednik Maduro često izbegava da odgavara na pitanja koja se tiču hrane, ili prekorava one koje mu takvo pitanje postave. Mnogi građani su kritikovali njegov odgovor o nacionalnoj gladi, koji je održao na državnoj televiziji.

Tokom 2017. godine, Maduro se našalio da je jedan njegov član osoblja počeo da mršavi, na šta je čovek rekao da je izgubio koji kilogram zbog "Maduro dijete". Predsednik se na to nadovezao i istakao da "Maduro dijeta" deluje kao afrodizijak.

On se tokom jednog događaja na kojem se promovisala distribucija hrane od strane komiteta Socijalističke partije, ponovo neslano našalio na temu gladi.

- Maduro dijeta vas čini čvrstim (tvrdim) i bez vijagre - rekao je on. Često javno govori o hrani u kojoj uživa, kao što je piletina kuvana u vinu, što nije dobro prihvaćeno u javnosti.

Opozicija optužuje Madura i njegovu vladu da pokušavaju da sakrijus stvarnost, ali da ne uspevaju u tome. Često se zamera Maduru da se on sve više goji, dok mu narod gladuje. On je navukao bes javnosti na sebe kada je snimljen kako jede u restoranu čuvenog turskog kuvara, gde su cene obraka paprene.

(Telegraf.rs/A.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    9. februar 2019 | 08:28

    VISE GODISNJI AMERICKI EMBARGO I UTICAJ CIJE DAJU REZULTATE -NAROD U IZUZETNO BOGATOJ ZEMLJI NAFTE GLADUJE!!! SAD CE IM AMERI UVESTI DEMOKRATIJU AKO TREBA KAO I NAMA BOMBAMA I UZIMATI MUFTE NAFTU A MARIONETU SU VEC POSTAVILI!!! SVET JE POSTAO SVE ZALOSNIJE MESTO ZA ZIVETI JER ZAKONA VISE NEMA VEC GOLE SILE!!!!

  • Dejan

    9. februar 2019 | 07:41

    Tekst vrvi od proizvoljnih i neproverenih informacija. Pisan je po nalogu onih koji ruše Madura a vi to samo prenosite? Zašto? Kakav je interes Srbije da se meša u unutrašnje poslove suverene države Venecuele?

  • Has Has

    9. februar 2019 | 09:21

    Kao SR JUGOSLAVIJA 90tih prazni rafovi i inflacija moramo im poslat dedu Avrama ili Panića Amerikanca

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA