Tramp ismejao kandidatkinju za predsednicu SAD: Pokahontas je ušla u trku za Belu kuću

On je na Tviteru napisao kako je nekada zove Pokahontas

  • 3

Američki predsednik SAD Donald Tramp oglasio se na Tviteru povodom vesti da se demokratska senatorka Elizabet Voren u subotu zvanično kandidovala za predsednicu, koristeći za nju nadimak Pokahontas, po poznatoj američkoj Indijanki koja je živela u 17. veku i ovekovečena je u istoimenom Diznijevom crtanom filmu.

Vorenova se u četvrtak po treći put za nedelju dana starosedeocima SAD izvinila zbog toga što se 1986., prilikom upisa u Advokatsku komoru Teksasa, izjasnila kao "američka Indijanka".

Ona je u oktobru prošle godine na internetu objavila video snimak kojim je otkrila rezultate DNK testa namenjene da potvrde priču o njenom poreklu iz plemena Čiroki, što su vođe Čirokija ubrzo ocenile "neodgovarajućim i pogrešnim" potezom.

 

- Danas je Elizabet Voren, koju ponekad nazivam Pokahontas, ušla u trku za predsednika. Da li će ona učestvovati kao prvi predsednički kandidat američkih starosedelaca ili je odlučila da se to, nakon 32 godine, ipak više toliko ne isplati? Vidimo se na RUTI kampanje, Liz! - poručio je Tramp na ovoj društvenoj mreži.

Da podsetimo, demokratska senatorka Elizabet Voren kandidovala se zvanično za predsednicu SAD u gradu radničke klase - Lorensu u državi Masačusets.

Svoju kampanju za 2020. zasnovala je na populističkom pozivu na borbu protiv ekonomske nejednakosti i izgradnju Amerike "koja je dobra za sve".

Najavljujući kampanju, Voren je odlučno pozvala na promene, osudila "tesnac" u kojem se našla srednja klasa, u situaciji u kojoj, prema njenim rečima, "bogati ne moraju da polažu odgovornost a svi ostali dobijaju premalo prilika za uspeh", preneo je Glas Amerike.

Voren je svoju kandidaturu najavila u Masačusetsu Foto: Tanjug/AP

Ona i njene pristalice nadaju se da će je ta poruka odvojiti od ostalih, brojnih kandidata za predsedničku nominaciju Demokratske stranke, i da će joj pomoći da prevaziđe kontroverze u vezi sa ranijim tvrdnjama o poreklu iz zajednice američkih Indijanaca.

Voren je svoju kandidaturu najavila u Masačusetsu, u siromašnom, industrijskom gradiću, i to na mestu jedne fabrike gde su pre oko 100 godina radnici, pretežno imigranti, stupili u štrajk.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • fradd

    10. februar 2019 | 15:34

    Ova je slagala da je indijanac, ne iz ljubavi prema njima, nego zato što je za njih rezervisan određen broj mesta na univeritetu. Tako je preko laži dobila mesto na prestižnom fakultetu a kasnije i profesuru, kad već nije imala sposobnosti da prođe regularno. Inače, dnk test je pokazao da ima 1/64 od 1% indijanskih gena. Koja je to inteligencija kad je ona to javno objavila, misleći da taj mizeran procenat dokazuje da ima ind. poreklo!!

  • slađa

    10. februar 2019 | 14:16

    Dubok je to "tesnac" Vorenova. Tramp je prvi zavirio u njega, zavrnuo rukave da izbavi bar deo ljudi ukopanih u nedostatku perspektive, i već ga guraju u ratove branitelji i čuvari privilegovanih kasti. Indijansko porklo nema veze sa voljom i borbom za bolje i pravednjije društvo. Čak se može shvatiti kao novi nivo populizma.

  • Cika Velja

    10. februar 2019 | 15:55

    Ni pritajeni i stabilni genije Tramp nije svestan sta je sve ovim sto je rekao...rekao!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA