≫ 

Deca masovno umiru od ove bolesti u Kongu, a situacija se svaki dan pogoršava (VIDEO)

Simptomi su: visoka temperatura, bolovi u telu, mučnina, povraćanje, proliv, a ponekad i prestanak rada jetre i bubrega, kao i krvarenje

  • 0

Gotovo stotinu dece umrlo je prošle godine u Demokratskoj Republici Kongo zbog epidemije ebole, a situacija je sve gora jer se broj novih slučajeva zaraze udvostručio prošlog meseca, rekli su iz organizacije "Spasimo decu" (Save the Children), prenosi CNN.

Od izbijanja epidemije u avgustu prošle godine od te virusne bolesti umrlo je 97 dece. Oko 65 dece bilo je mlađe od 5 godina.

No situacija se sada čini još ozbiljnijom jer je u januaru ove godine zabeleženo povećanje broja novih slučajeva, tako je broj novoobolelih porastao sa dvadeset na četrdeset nedeljno. Dakle, u samo poslednje tri nedelje u januaru evidentirano je 120 novih slučaja zaraze ebolom.

VISOKA STOPA SMRTNOSTI

Zbog ebole prosečno umire polovina zaraženih, ali u ovoj poslednjoj epidemiji stopa smrtnosti je oko 60 odsto.

Simptomi su: visoka temperatura, bolovi u telu, mučnina, povraćanje, proliv, a ponekad i prestanak rada jetre i bubrega, kao i krvarenje.

Trenutna epidemija ebole druga je najsmrtonosnija u Kongu u istoriji, odmah nakon one koja je izbila u zapadnoj Africi 2014. godine, kada je ta bolest ubila više od 11.000 ljudi.

505 SMRTNIH SLUČAJEVA

U Kongu se od avgusta prošle godine ukupno 806 osoba zarazilo ebolom, dok je 505 obolelih umrlo, prenosi Index.hr.

- Ako sada nešto ozbiljno ne preduzmemo, epidemija može trajati još šest meseci, ako ne i celu godinu - rekla je Heder Ker, direktorka organizacije "Spasimo decu".

Ali napore pri sprečavanju daljeg širenje ebole koče nesigurnost i nasilje na istoku zemlje.

Procenjuje se kako više od milion izbeglica putuje kroz pokrajine Severni Kivu i Ituri, što je dodatan potencijalni izbor rizika za širenje ebole.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA