≫ 

Protesti u Madridu: Demonstanti traže ostavku Sančesa jer pregovara s katalonskim separatistima (FOTO) (VIDEO)

Proteste su organizovale konzervativne opozicione stranke Narodna partija i Građani, a podržala ih je i krajnje desničarska partija Voks (Vox), smatrajući da Sančes mora da odstupi jer pregovara s katalonskim separatistima

  • 0

Desetine hiljade građana protestovalo je u nedelju u Madridu protiv predloga španskog premijera Pedra Sančesa o pokretanju dijaloga radi ublažavanja političkih tenzija u Kataloniji.

Demonstranti su zahtevali ostavku Sančesa.

Foto: Tanjug/AP

Proteste su organizovale konzervativne opozicione stranke Narodna partija i Građani, a podržala ih je i krajnje desničarska partija Voks (Vox), smatrajući da Sančes mora da odstupi jer pregovara s katalonskim separatistima, prenosi AP.

Učesnici protesta koji su se okupili na centralnom gradskom trgu nosili su španske zastave, prenosi Rojters i navodi da je ovo najveći protest sa kojim se do sada Sančes suočava.

Kako se navodi, slogan protesta je "Za ujedinjenu Španiju, izbori sada".

Foto: Tanjug/AP

Lider Narodne partije Pablo Kasado izjavio je da je prošlo vreme Sančesove vlade, dok je jedna od učesnica protesta rekla da učestvuje jer je za jedinstvenu Španiju.

Manjinska Sančesova socijalistička vlada predložila je prošlog utorka razgovore s liderima Katalonije kako bi se rešila kriza u toj španskoj pokrajini, što je isprovociralo opozicione stranke koje su to ocenile kao izdaju i zatražile prevremene izbore.

Ipak, Sančesova vlada prekinula je u petak pregovore s katalonskim separatistima, jer oni, kako je saopštila potpredsednica vlade Karmen Kalvo, ne odustaju od svog zahteva da se održi referendum o nezavisnosti Katalonije.

 

Sančes, koji je na mesto premijera izabran u junu prošle godine, ima svega četvrtinu mesta u parlamentu i u vladavini se oslanja na stranke Podemos, katalonske nacionalističke stranke i manje stranke.

Protesti se dešavaju svega dva dana pre početka suđenja bivšim liderima Katalonije koji se suočavaju sa kaznom do 25 godina zatvora zbog pobune i zagovaranja nezavisnosti Katalonije.

Poslednja istraživanja pokazala su da bi, da se izbori u Španiji sada održavaju, Narodna partija i Voks osvojile većinu mesta u parlamentu.

Španski premijer Pedro Sančes poručio je političkim protivnicima koji su na protestu u Madridu tražili njegovu ostavku, da je on dok je bio opozicioni lider podržavao tadašnjeg premijera Marijana Rahoja po pitanju situacije u Kataloniji.

Foto: Tanjug/AP

Na skupu socijalista na severu Španije Sančes je poručio da sada kao premijer "uvek uz poštovanje ustava, pokušava da reši nacionalnu krizu kojoj je doprinela Narodna partija" čiji je Rahoj bio lider.

On je rekao da jedinstvo Španije znači ujedinjene Špance a ne njihovo konfrontiranje "kao što to desničari danas rade na trgu u Madridu".

Sančes, koji je na mesto premijera izabran u junu prošle godine, ina čelu je manjinske vlade i ima svega četvrtinu mesta u parlamentu i u vladavini se oslanja na stranke Podemos, katalonske nacionalističke stranke i manje stranke.

ŠPANIJA SE PRIPREMA ZA SUĐENJE KATALONSKIM SEPARATISTIMA

Španija se priprema za najosetljiviji sudski proces u poslednjih nekoliko decenija, u kome se desetak katalonskih separatista suočava sa raznim optužbama, uključujući i oni za pobunu tokom neuspelog pokušaja secesije, krajem 2017. godine.

Suđenje, koji počinje sutra, biće prenošeno uživo na televiziji, a sve oči će biti upete na nepristrasnost španskog Vrhovnog suda, preneo je AP.

Katalonski separatisti su već uoči suđenja doveli u pitanje kredibilitet tog suda, tvrdeći da je on marioneta španske vlade i da će presuda biti politička, odnosno unapred odlučena.

To je, međutim, odbacio predsednik Vrhovnog suda Karlos Lesmes, rekavši da je ovaj proces najvažniji od prelaska Španije na demokratiju 1977. godine, nakon smrti diktatora generala Fransiska Franka.

U Kataloniji je 1. oktobra 2017. održan referendum o nezavisnosti, i pored zabrane koju je izrekao Ustavni sud, a 27. oktobra proglašena je nezavisnost, uprkos upozorenjima vlasti.

Kriza je nastavljena i nakon izbora održanih 21. decembra iste godine u toj španskoj pokrajini, koji su pokazali podeljenost katalonskog društva po pitanju nezavisnosti.

Očekuje se da će suđenje trajati najmanje tri meseca, a odluka će biti doneta nakoj još nekoliko meseci.

Na suđenje je pozvao više od 500 svedoka, uključujući bivšeg premijera Marijana Rahoja, zatim, zvaničnici španske vlade i pokrajinske administracije, kao i predstavnici policije i obični građani.

Održivost optužnice za pobunu zavisi od toga da li će tužilac moći da dokaže da su separatisti koristili nasilje tokom pokušaja otcepljenja, navodi AP.

Optužnica takođe obuhvata i podsticanje na pobunu, što ne podrazumeva nasilje, kao i za neposlušnost i zloupotrebu javnih fondova.

Politički gledano, ulozi su veliki, pošto bi teške kazne mogle da još više otuđe Kataloniju, čak i one koji se ne zalažu za nazavisnost, ocenjuje AP.

Početak suđenja poklapa se sa nastojanjima španskog premijera Pedra Sančesa da kroz parlament progura budžet, za šta mu je neophodna podrška stranaka katalonskih separatista. 

Foto: Tanjug/AP

S obzirom da će evropske zemlje pažljivo pratiti suđenje, Sančes je prošle nedelje posetio Evropski savet, kao i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, pošto bi ceo slučaj na kraju mogao da se nađe i pred tim sudom, dodaje američka agencija.

VIDEO: Fašista skidao golu demonstrantkinju sa bine i odmah se uhvatio za grudi

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA