Amerika više nije najdominantnija sila u svemiru? Kina i Rusija prete da joj oduzmu tron, a njihova tehnologija može da joj dodatno ugrozi moć

Od 2018. godine u orbiti je više od 1.800 aktivnih satelita, kojima upravlja više od 50 država i multinacionalnih organizacija

  • 15

Vodeća obaveštajna agencija Pentagona upozorila je da Rusija i Kina rade na tehnologijama koje će uskoro ugroziti dominaciju Sjedinjenih Država u svemiru.

Obaveštajna služba Ministarstva obrane posebno ukazuje na opasnost od lasera koji bi mogli da oštete američke satelite.

Agencija je saopštila kako su Moskva i Peking razvili tehnologije za nadzor i izviđanje u svemiru.

Ruska doktrina "uključuje korišćenje sistema na zemlji, u vazduhu i u svemiru kako bi se ciljali protivnički sateliti, od povremenog ometanja ili zaleđivanja senzora do uništenja neprijateljskih svemirskih letelica i prateće infrastrukture", navodi se u izveštaju Pentagona.

Mnogi misle da je ovde u pitanju nova trka za dominaciju u svemiru Foto: Pixabay/geralt

Iako su SAD i bivši Sovjetski Savez dominirali ranim svemirskim aktivnostima, svemirski potencijali tokom proteklih šest decenija su dobijali nove sadržaje. Sateliti pružaju važnu podršku u mnogim svakodnevnim aktivnostima društva, uključujući komunikacije, navigaciju, finansijske transakcije i praćenje vremenske prognoze.

Od 2018. godine u orbiti je više od 1.800 aktivnih satelita, koji su u vlasništvu i kojima upravlja više od 50 država i multinacionalnih organizacija.

Devet zemalja i jedna međunarodna organizacija može samostalno da lansira svemirske brodove: Kina, Indija, Iran, Izrael, Japan, Rusija,Severna Koreja, Južna Koreja, Sjedinjene Države i Evropska svemirska agencija.

Od 2018. godine u orbiti je više od 1.800 aktivnih satelita Foto: NASA

Broj objekata u orbiti nastaviće ubrzano da se povećava zbog nižih troškova, malih satelita ali i velikih sistema koji se sastoje od hiljade satelita.

Svemirske sposobnosti postale su središnje mesto mnogih vojnih operacija, uključujući upozorenje o raketama, geolokaciji i navigaciji, identifikaciji ciljeva i praćenju aktivnosti protivnika. Mogućnosti prikupljanja obaveštajnih i vojnih podataka koje pružaju državni i komercijalni sateliti, otežavaće brojnim zemljama da zadrži u tajnosti testiranja ili vojne vežbe i operacije.

Kina i Rusija razvijaju svemirske usluge, uključujući svemirsko špijuniranje, nadzor i izviđanje. Takođe, poboljšavaju postojeće sisteme, od lansiranja do navigacije čime svojim vojskama pružaju sposobnosti kontrole američkih i savezničkih vojnih snaga.

Kina i Rusija ubrzano razvijaju svoje svemirske usluge Foto: Tanjug/AP

Prema tom izveštaju, Kina je druga zemlja posle Sjedinjenih Država po broju satelita u orbiti, dok ih Rusija ima više od 140.

Iran i Severna Koreja takođe imaju sposobnosti ometanja satelita u svemiru, iako i Teheran i Pjongjang demantuju takve mogućnosti, upozorava obaveštajna agencija Pentagona.

(Telegraf.rs/SlobodnaEvropa)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goca

    17. februar 2019 | 09:00

    Amerika je jaka samo na rečima i lažima, dobro nam poznata američka propaganda kojom su vladali svetom, ali, Rusija se izdigla iz pepela i preuzela kormilo u svemu. Živela Rusija!

  • Eliot

    17. februar 2019 | 08:57

    Rusija sila broj 1 u svetu i širim galasijama

  • Damir

    17. februar 2019 | 08:55

    Amerika kubi na svim poljima, postaje polako ispušena muštikla

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA