• 15

Amerika više nije najdominantnija sila u svemiru? Kina i Rusija prete da joj oduzmu tron, a njihova tehnologija može da joj dodatno ugrozi moć

Od 2018. godine u orbiti je više od 1.800 aktivnih satelita, kojima upravlja više od 50 država i multinacionalnih organizacija

  • 15

Vodeća obaveštajna agencija Pentagona upozorila je da Rusija i Kina rade na tehnologijama koje će uskoro ugroziti dominaciju Sjedinjenih Država u svemiru.

Obaveštajna služba Ministarstva obrane posebno ukazuje na opasnost od lasera koji bi mogli da oštete američke satelite.

Agencija je saopštila kako su Moskva i Peking razvili tehnologije za nadzor i izviđanje u svemiru.

Ruska doktrina "uključuje korišćenje sistema na zemlji, u vazduhu i u svemiru kako bi se ciljali protivnički sateliti, od povremenog ometanja ili zaleđivanja senzora do uništenja neprijateljskih svemirskih letelica i prateće infrastrukture", navodi se u izveštaju Pentagona.

Mnogi misle da je ovde u pitanju nova trka za dominaciju u svemiru Foto: Pixabay/geralt

Iako su SAD i bivši Sovjetski Savez dominirali ranim svemirskim aktivnostima, svemirski potencijali tokom proteklih šest decenija su dobijali nove sadržaje. Sateliti pružaju važnu podršku u mnogim svakodnevnim aktivnostima društva, uključujući komunikacije, navigaciju, finansijske transakcije i praćenje vremenske prognoze.

Od 2018. godine u orbiti je više od 1.800 aktivnih satelita, koji su u vlasništvu i kojima upravlja više od 50 država i multinacionalnih organizacija.

Devet zemalja i jedna međunarodna organizacija može samostalno da lansira svemirske brodove: Kina, Indija, Iran, Izrael, Japan, Rusija,Severna Koreja, Južna Koreja, Sjedinjene Države i Evropska svemirska agencija.

Od 2018. godine u orbiti je više od 1.800 aktivnih satelita Foto: NASA

Broj objekata u orbiti nastaviće ubrzano da se povećava zbog nižih troškova, malih satelita ali i velikih sistema koji se sastoje od hiljade satelita.

Svemirske sposobnosti postale su središnje mesto mnogih vojnih operacija, uključujući upozorenje o raketama, geolokaciji i navigaciji, identifikaciji ciljeva i praćenju aktivnosti protivnika. Mogućnosti prikupljanja obaveštajnih i vojnih podataka koje pružaju državni i komercijalni sateliti, otežavaće brojnim zemljama da zadrži u tajnosti testiranja ili vojne vežbe i operacije.

Kina i Rusija razvijaju svemirske usluge, uključujući svemirsko špijuniranje, nadzor i izviđanje. Takođe, poboljšavaju postojeće sisteme, od lansiranja do navigacije čime svojim vojskama pružaju sposobnosti kontrole američkih i savezničkih vojnih snaga.

Kina i Rusija ubrzano razvijaju svoje svemirske usluge Foto: Tanjug/AP

Prema tom izveštaju, Kina je druga zemlja posle Sjedinjenih Država po broju satelita u orbiti, dok ih Rusija ima više od 140.

Iran i Severna Koreja takođe imaju sposobnosti ometanja satelita u svemiru, iako i Teheran i Pjongjang demantuju takve mogućnosti, upozorava obaveštajna agencija Pentagona.

(Telegraf.rs/SlobodnaEvropa)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima