≫ 

Trunuće u američkom zatvoru do kraja života! Osuđen El Čapo, najozloglašeniji narko-bos današnjice (FOTO) (VIDEO)

Hoakin Guzman je kriv po svih 10 tačaka koje su predstavljene poroti

  • 3

El Čapo, meksički narkobos, proglašen je krivim za optužbe za rasturanje droge na suđenju u Njujorku i provešće ostatak života u američkom zatvoru, piše Daily mail.

Hoakin Guzman (61) je kriv po svih 10 tačaka koje su predstavljene poroti. One uključuju sedam tački optužnice za prodaju narkotika, umešanost u kriminalne poslovne poduhvate, pranje novca i prekršaje koji uključuju vatreno oružje. U sudnici je bila i Guzmanova mlađana supruga, Ema Koronel Aispuro.

Hoakin Guzman, Foto: AP/Tanjug

ODBRANA: NAŠEM KLIJENTU JE NAMEŠTENO

Mnogi su očekivali brzu osuđujuću presudu, s obzirom na impozantnu količinu dokaza, uključujući niz svedočenja El Čapovih bivših saradnika koji su postali svedoci, snimljene razgovore i elektronske prepiske Čapa i njegovih ljubavnica i saradnika koje su američki agenti prisluškivali, kalašnjikove i kilograme zaplenjenog kokaina. Izlaganje odbrane trajalo je samo 30 minuta. Tvrdili su da je Guzmanu smešteno i da je šef kartela Sinaloa neko drugi. Prvobitno je bilo 17 tačaka optužnice. Suđenje je počelo u novembru.

LIČNO MUČIO I UBIJAO SVOJE NEPRIJATELJE

Tužioci su tvrdili da je El Čapov kartel pod njegovim vođstvom prokrijumčario najmanje 200 tona kokaina u SAD.

Na suđenju je otkriveno i da je El Čapo lično mučio i ubijao svoje neprijatelje, da je njegov plaćeni ubica Antonio "Jaguar" Maruf imao posebno prilagođenu sobu za ubijanje te da je El Čapo ustvari uhvaćen nakon što su agenti FBI-ja vrbovali njegovog bivšeg saradnika Kristina Rodrigeza, koji je za njega radio sistem tajne komunikacije.

Nakon što su upali u taj sistem, američki agenti domogli su se preko 200 sati snimljenih Čapovih razgovora. Advokati ipak tvrde da su svedoci ustvari svalili svoje zločine na El Čapa.

Foto: Profimedia/Corbis

DVOSTRUKI BEGUNAC

Pre presude stručnjaci su smatrali da je nezamislivo da El Čapo bude oslobođen za svih 10 tačaka optužnice – a osuđujuća presuda za samo jednu od njih mu je najverovatnije i donela doživotnu zatvorsku kaznu. Naravno, osim u slučaju da ne pobegne i iz američkog zatvora kao što je već dva puta iz meksičkog.

Podsetimo, El Čapo je, zahvaljujući ovom dvostrukom bekstvu i višegodišnjem skrivanju od meksičke i američke policije, dobio status ikone u narko-miljeu, ali 2016. je uhvaćen i treći put, a zatim je deportovan u SAD.

PROBLEM SA POROTOM

Od kad je doveden u SAD, Guzmana su čuvali u samici zatvora na Menhetnu i na tajnoj lokaciji, tokom suđenja. Jedan od većih problema i pre početka suđenja je bio izbor porote. Mnogi su naime priznali da bi bili u strahu za svoj život, ako bi učestvovali u donošenju presude. Bilo je i onih koji su odbijeni, kada su priznali da se dive El Čapu i tražili od čuvara da ga zamole za autogram.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko cg primorje

    12. februar 2019 | 21:37

    Capo nazivio si se kao kralj...vidji ni jedne sijede na glavu a 60 god uzivalo se ...glavu gore

  • bugi

    13. februar 2019 | 02:43

    sada ce rostiljanje biti na prvom kupanju,ovaj se sav prestravio nikakav .

  • RODJAK

    13. februar 2019 | 18:52

    ONI SU GA I NAPRAVILI SAD GA I OSUDILI

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA