Pet venecuelanskih "studentskih vođa" bilo u Beogradu kako bi počeli obuku za ustanak: Jedan od njih bio je Huan Guaido

Do pre nekoliko meseci, retko ko je čuo za Guaida

  • 0

Huan Guaido, samoproglašeni predsednik Venecuele, proizvod je desetogodišnjeg projekta nadgledanog od strane "trenera za promenu režima" u Vašingtonu. Dok se predstavlja kao zagovornik demokratije, on je proveo godine na čelu nasilne kampanje destabilizacije, pišu američki mediji.

Pre sudbonosnog dana, 22. januara, kada se Guaido proglasio za predsednika Venecuele, retko ko je znao za njega. Do pre nekoliko meseci, 35-godišnjak je bio nebitan karakter u politički marginalnoj krajnje desnoj grupi blisko povezanoj sa groznim aktima uličnog nasilja. Čak i u njegovoj vlastitoj stranci, Guaido je bio srednji član u nacionalnoj skupštini pod dominacijom opozicije.

Posle samo jednog poziva potpredsednika SAD Majka Pensa, Guaido se proglasio predsednikom, piše sajt "Gray zone project". Do tada nepoznati političar prešao je na međunarodnu scenu kao vođa nacije sa najvećim rezervama nafte, koji ima podršku SAD.

Guaido boravio u Srbiji 2005. gde se obučavao Foto: Tanjug/AP

Iako se činilo da se Guaido pojavio niotkuda, on je, zapravo, bio proizvod "fabrike promene režima" američke vlade. Pored kadrova desničarskih studentskih aktivista, Guaido je kultivisan kako bi potkopao venecuelansku socijalističku orijentisanu vladu, destabilizovao zemlju i jednog dana zauzeo vlast, piše ovaj sajt.

- Huan Guaido je lik koji je stvoren za ove okolnosti - izjavio je Marko Teruđi, argentinski sociolog i vodeći hroničar venecuelanske politike.

Od izbora Uga Čaveza 1998. godine, Sjedinjene Države su se borile za obnovu kontrole nad Venecuelom i ogromnim rezervama nafte. Čavezovi socijalistički programi možda su preraspodelili bogatstvo zemlje i pomogli da se milioni izvuku iz siromaštva, ali su mu i nacrtali metu na leđima, ističu američki novinari.

Pokojni lider Venecuele Ugo Čavez Foto: Profimedia

Dana 5. oktobra 2005. godine, s Čavezovom popularnošću na vrhuncu i njegovom vladom koja planira sveobuhvatne socijalističke programe, pet venecuelanskih "studentskih vođa" stiglo je u Beograd kako bi počeli obuku za ustanak.

- Studenti su stigli iz Venecuele uz pomoć Centra za primenjene nenasilne akcije i strategije (KANVAS). Ova grupa se uglavnom finansira kroz Nacionalnu zadužbinu za demokratiju, CIA-in ogranak koji funkcioniše kao glavna ruka američke vlade u promovisanju promene režima. Prema procurelim internim imejlovima Stratfora, obaveštajne kompanije poznate kao "CIA iz senke", KANVAS je možda finansirala CIA za obuku tokom borbe protiv Slobodana Miloševića 1999/2000 - piše u tekstu na ovom sajtu.

KANVAS je naslednik srpskog Otpora, protestne grupe koju je osnovao Srđa Popović 1998. godine na Univerzitetu u Beogradu.

Srđa Popović osnovao OTPOR Printskrin: Youtube/zeitgeistminds

Otpor je bila studentska grupa koja je stekla međunarodnu slavu - i promociju na holivudskom nivou - protestima koji su na kraju srušili Slobodana Miloševića.

Prema procurelim imejlovima Stratfora, nakon što je Milošević napustio vlast, "deca koja su vodila Otpor su odrasla, dobila odela i dizajnirala KANVAS" ili, drugim rečima, grupu" izvoza revolucija", koja je posejala seme za brojne obojene revolucije. Oni su i dalje uvučeni u američko finansiranje i praktično idu širom sveta pokušavajući da sruše diktatore i autokratske vlade (one koje SAD ne vole), navodi se dalje na sajtu "Gray zone project".

Stratfor je otkrio da je KANVAS 2005. godine "okrenuo svoju pažnju ka Venecueli", nakon što je obučio opozicione pokrete koji su vodili operacije promene režima pro-NATO u istočnoj Evropi.

Venecuelanci su preuzeli taktiku Otpora i demonstrirali je na ulicama, zajedno sa logom koji je sličan srpskoj organizaciji. Kako stoji u tekstu, u novembru 2010. godine, Guaido zajedno sa nekoliko aktivista je imao obuku u Meksiku, koja je trajala pet dana i koja je održana u tajnosti.

VIDEO: Cela Venecuela na nogama, bukte protesti i slavlje u isto vreme

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA