≫ 

Amerikanka optužena da je špijunirala za Iran: Odavala je informacije o bivšim kolegama i pomagala u hakerskim napadima na vojsku SAD

Još četiri iranska hakera su optuženi zajedno sa Monikom

  • 6

Bivša agentkinja američke vojne kontraobaveštajne službe optužena je u SAD za špijunažu za račun Irana i odavanje podataka o bivšim kolegama, javili su američki tužioci.

Monika Vit (39) optužena je da je prebegla u Iran 2013. iz "ideoloških razloga", da je davala informacije o bivšim kolegama i da je pomogla režimu u Teheranu da sprovodi sajber napade na američku vojsku.

U Iran je pobegla 2013. godine Foto: Tanjug/AP

Vit je radila kao kriptolog i istražitelj u kontraobaveštajnom odelenju američkih vazduhoplovnih snaga više od 10 godina, pre nego što je prešla da radi za privatnu firmu Buz Alen Hamilton 2008.

Prema optužnici koja je otpečaćena, ona je prebegla u Iran u avgustu 2013. i sa sobom ponela detalje o kontraobaveštajnim agentima sa kojima je radila, koji su zatim bili meta iranskih hakera.

Četiri iranska hakera su optužena zajedno sa njom. Kako se navodi, četiri Iranca radila su za Iransku revolucionarnu gardu koja je povezana sa iranskom vladom.

Još četiri hakera su optužena zajedno sa njom Foto: Tanjug/AP

- Tužan je dan za Ameriku kada jedan od njenih građana izda našu zemlju - rekao je pomoćnik ministra pravde Džon Demers.

VIDEO: Rusi usred noći lansirali novi špijunski satelit

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rambo

    14. februar 2019 | 10:29

    Amerika tuzna?!Ajde breeee,treba da vas bude sramota,ugnjetavate i unististe ceo SVET!

  • Cvrle

    14. februar 2019 | 10:35

    Prebegla je u Iran a imala je tako "lep"zivot u zemlji raja,blagostanja i demokratije😂😂😂😂

  • DARKO 100%

    14. februar 2019 | 10:24

    Za svaku je zemlju tuzan dan kad je izda svoj gradjanin ,to nijedna zemlja nevoli zato je rat obavestajnih sluzbi od 0 do24h 365 dana u godini i mi smo imali naseg generala Perisica koga su uhvatili u Saric motel,sta mu je sve to trebalo u zivotu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA