≫ 

Tinejdžerka iz Velike Britanije otišla u Siriju, gde se udala za borca ISIS-a: Sada čeka treće dete, ali želi da pobegne iz ratnog pakla i vrati se kući

Sa još dve drugarice je 2015. godine napustila Veliku Britaniju i preko Turske je otišla u Siriju

  • 2

Jedna od tri učenice koje su 2015. godine napustile London kako bi se pridružile Islamskoj državi želi da se vrati u Englesku, mada ne žali zbog svoje odluke da ode u Siriju, piše BBC.

U intervjuu za Times, Šamima Begum, koja sada imala 19 godina, ispričala je kako je na ratištu u Siriji viđala odrubljene glave u kontejnerima, ali da je to nije posebno isprepadalo.

Drugarica poginula u bombardovanju

Trenutno se nalazi u izbegličkom kampu u Siriji, u devetom je mesecu trudnoće i želi da se vrati kući kako bi tamo odgajala svoje dete.

Rekla je da je rodila još dvoje dece, ali da su ona umrla. Dodala je kako je jedna od njenih školskih drugarica, koja je sa njom napustila Veliku Britaniju, poginula u bombardovanju, a da ne zna šta se dogodilo sa drugom prijateljicom.

Udala se za borca ISIS-a Foto: Tanjug/AP

Udala se za čoveka koji govori engleski

Učenice škole Betnal Grin Akademija, Šamima Begum i Amira Abase, imale su 15, dok je Kadiza Sultana imala 16 godina kada su napustile Veliku Britaniju u februaru 2015. godine.

Roditeljima su rekle kako će na jedan dan otići negde zajedno, a zatim su avionom otišle u Tursku i kasnije u Siriju. Nakon što je stigla u Al-Raku, smestili su je u kuću sa drugim budućim nevestama.

- Odredili su mi  da se udam za borca koji govor engleski i koji je bio star između ​​20 i 25 godina - rekla je. Deset dana kasnije udala se za 27-godišnjeg Holanđanina koji se preobratio u islam.

Njen se suprug nedavno predao grupi sirijskih boraca, a ona se sada nalazi, zajedno sa 39.000 drugih izbeglica, u izbegličkom kampu na severu Sirije.

Sa još dve drugarice je napustila Veliku Britaniju Foto: AP/Tanjug

Tu i tamo je pala neka bomba

Kada ju je novinar upitao da li je život u Al-Raci, nekadašnjem uporištu Islamske države, ispunio sva njena očekivanja, odgovorila je da jeste i da je vodila sasvim normalan život, prenosi Index.hr.

- Tu i tamo je pala neka bomba, ali osim toga... - rekla je.

Opisala je kako ju nije previše prestravilo kada je prvi put videla odrubljenu glavu u kanti za smeće.

- To je bila glava jednog zarobljenika, neprijatelja islama. Mislila sam samo na ono što bi učinio muslimanki da je imao priliku - rekla je i dodala kako ne žali zbog svoje odluke da napusti Englesku, ali da smatra kako je stvar završena za Islamsku državu i da ionako ima previše korupcije unutar te organizacije.

Umrlo joj dvoje dece

Šamima Begum opisala je kako ju je jako teško pogodio gubitak dece. Prvo joj je pre nekoliko meseci umro drugorođeni sin koji je tada imao samo osam meseci. Veruje kako je preminuo zbog bolesti koja je povezana sa neuhranjenošću.

Odvela ga je u bolnicu, ali tamo nije bilo ni lekova ni dovoljnog broja medicinskog osoblja.

Njeno prvorođeno dete, devojčica, umrlo je pre nekih mesec dana, a bila je stara svega godinu dana i devet meseci.

Rekla je kako je želja da svom sledećom detetu osigura bolji život, glavni razlog zašto je odlučila da napusti Siriju.

Sada želi da se vrati kući Foto: Tanjug/AP/Metropolitan Police

Da li će moći da se vrati kući?

S obzirom na to da je Šamima Begum sada punoletna, moraće da preuzme zakonsku odgovornost za svoje odluke. Da se vratila dok je još bila maloletna, situacija bi bila drugačija, a sada je, ako odluči da ponovo živi u Velikoj Britaniji, verovatno čekaju optužnice za terorizam.

Takođe, postoji opasnost da joj socijalna služba oduzme dete jer će hteti da ga zaštite od radikalnih stremljenja majke koja nisu dobra za detetov razvoj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA