≫ 

Vaskrsava Austrougarska na granici sa Srbijom? Ovih 5 zemalja imaće zajedničke specijalne snage

Pismo namere potpisano je juče na marginama dvodnevnog sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO

  • 21

Hrvatska, Mađarska, Slovačka i Slovenija, kao i Austrija koja nije članica NATO potpisale su pismo namere o uspostavi Regionalne komponentne komande za specijalne snage (R-SOCC), koja bi trebalo znatno da poboljša sposobnosti tih snaga.

Četiri zemlje saveznice NATO, pod vodstvom Mađarske, zajedno sa Austrijom, radiće zajedno na formiranju R-SOCC-a za male zajedničke operacije, saopštio je NATO, prenela je Hina.

Pismo namere potpisano je juče na marginama dvodnevnog sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO.

- Ta komanda izuzetno će povećati sposobnosti tih pet država da efikasno koriste svoje specijalne snage. Nestalna struktura R-SOCC-a omogućuje svakoj od učesnica da svoj doprinos koristi odvojeno, a istovremeno će imati koristi od integrirane strukture R-SOCC-a, kada se aktivira za raspoređivanje - kaže se u saopštenju NATO.

Nova komanda razvijaće se u skladu sa standardima NATO, koristeći stručno znanje sedišta za NATO specijalne operacije u Monsu, u Belgiji.

Komanda je prvenstveno namenjena operacijama EU i NATO, ali će moći da učestvuje i u ostalim multilateralnim misijama, vežbama i treninzima.

Podsećamo, Austrougarska ili Austrougarska monarhija, poznata i kao Dvojna monarhija i Dunavska monarhija, bila je država koja je postojala u Evropi između 8. juna 1867. i 31. oktobra 1918. godine. U njoj su živeli Nemci, Italijani, Hrvati, Mađari, Bošnjaci, Poljaci, Rumunji, Rusini, Slovaci, Česi, Srbi, Slovenci i drugi narodi.

Posle vojnog poraza u Prvom svetskom ratu 1918. godine, Austrougarska je rasformirana, a na njenoj teritoriji je formirano nekoliko država naslednica: Austrija, Mađarska, Čehoslovačka (Češka i Slovačka), Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca (Srbija, BiH, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora i Makedonija) i Poljska, a delovi su pripojeni već postojećim državama: Italiji i Rumuniji.

VIDEO: Da li će vojska EU biti reinkarnacija armije Austrougarske?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mladen

    15. februar 2019 | 06:41

    Istorija se ponavlja , opet ce izgubiti .

  • Trta

    14. februar 2019 | 23:35

    Roditelji pazite na decicu da ne nose pistolje kao nekad Gavrilo. Moze da bude opasno I pogubno za nas.

  • Cane

    15. februar 2019 | 12:04

    Ne busajte se. Nije sada uopste realno. Pa devedesetih kada smo bili vojnicki jaci sa naoruzanjem JNA postali smo svetski rekorderi po broju izgubljenih ratova za kratko vreme.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA