≫ 

SAD i Venecuela su prešle put od ljubavi do mržnje: Početkom prošlog veka spojila ih je nafta, Kenedi je posetio Karakas, a sada Tramp preti ratom (VIDEO)

Čini se da su ove dve države sličnije nego što mnogi misle, a određen broj ljudi veruje da će se njihovi odnosi popraviti u budućnosti

  • 3

Poslednjih nekoliko godina svedoci smo sve većeg pogoršavanja odnosa između Venecuele i Amerike. Njihovi lideri imaju različite vizije kada se radi o politici i ekonomiji i ne slažu se oko najvažnijih pitanja, ali nije oduvek bila takva situacija.

Ove dve države imaju više sličnosti nego što njihovi političari žele da priznaju, a diplomatski odnosi postoje već decenijama i u početku su bili veoma dobri.  Oba naroda su uživala u blagodetima međusobne saradnje, a danas su njihovi odnosi daleko gori nego što je iko mogao i da zamisli.

Građani Venecuele su od Amerikanaca usvojili bejzbol koji smatraju nacionalnim sprotom, ljubav prema automobilima, ali i druženje i zabavu u tržnim centrima. Međutim, ono što ih najviše spaja jeste - nafta, za koju mnogi sada smatraju da je i glavni uzrok njihovih nesuglasica.

Prve naftne bušotine u Venecueli su pokrenute početkom XX veka. Tokom 1940-tih godina, Venecuela je postala treći najveći proizvođač nafte na svetu.

Na početku ovog poslovanja američke kompanije su bile u velikoj meri uključene u ovaj biznis, pa su čak i kupili veliki deo naftnih rezervi koje Venecuela poseduje.

Tokom 1961. godine, tadašnji američki predsednik Džon Kenedi je bio prvi američki predsednik koji je bio u zvaničnoj poseti Venecueli.

- Sloboda i ekonomski napredak idu ruku pod ruku - izjavio je tada Kenedi pred okupljenim narodom.

Tada su Hladni rat, nafta i trgovina utemeljili dobre odnose Venecuele i SAD, pa su tako otpočele decenije prijateljstva ove dve države.

Tokom Kubanske krize i pretnji nuklearnim oružjem, Venecuela je stala na stranu Amerike. Potom je zemlja tokom 60-tih i 70-tih godina, doživela pravi ekonomski bum.

Na hiljade američkih radnija je odlazilo u Vencuelu kako bi radili na poslovima koje su se vrteli oko nafte, pa su u ovu zemlju preselili i svoje porodice. Sa sobom su doneli i američku kulturu, hranu i modu, što su građani Venecuele rado prihvatili.

Odnosi dve zemlje se najviše vrte oko nafte Foto ilustracija: Telegraf/Tanjug/Ap/Profimedia/Alamy

Ipak, nisu svi građani tada bili na američkoj strani. Uvek je postojao dobar deo stanovnika koji se protivio SAD-u kao svetskoj sili. U to vreme iako je postojao ekonomski bum, određeni slojevi stanovništva su ostajali siromašni, dok su se oni koji su bili proamerički orijentisani, konstantno bogatili.

Sve počinje postepeno da se menja kada je Ugo Čavez postao predsednik 1998. godine. On u početku nije bio tako jasno antiamerički raspoložen. Vašington mu je uz oprez poželeo dobrodošlicu. Ipak sve se drastično promenilo 2002. godine, kada je Čavez bio svrgnut sa vlasti na 48 sati.

On je bio ubeđen da su SAD stajale iza zavere protiv njega. To je bilo dovoljno da dođe do zahlađenja odnosa između Venecuele i Amerike.

Čavez su u početku odlično slagao sa SAD-om Foto: Tanjug/AP

Ugo Čavez je o bivšem američkom predsedniku Džoržu Bušu Mlađem govorio: "Opasniji je od majmuna sa žiletom".

Lider Venecuele je prilikom svog govora u UN 2006. godine, opisao Džordža Buša kao "đavola".

- Juče je ovde bio đavo. Baš ovde. Đavo koji misli i ponaša se kao da je ceo svet njegov. Ova govornica i dalje smrdi na sumpor - oštar je bio Čavez.

Oštru retoriku prema američkim predsednicima je zadržao i kada je Obama došao na vlast. Međutim, iako je bio oštar na rečima i sarađivao sa liderima koje je amerika smatrala neprijateljima, posao oko nafte i trgovina između ove dve zemlje su se nastavili.

Kada je Čavez umro 2013. godine, na vlast dolazi Nikolas Maduro koji u potpunosti menja ton i ponašanje prema SAD-u. Amerika ga vidi kao autokratu koji je doveo zemlju na rub propasti, a narod na ivicu gladi.

Venecuela se nalazi u teškoj ekonomskoj krizi Foto: Profimdia

Na to se nadovezuje i povećan broj ubistava u državi, kao i politička izolacija građana Venecuele. Tada su počeli da uvode sankcije njegovoj vladi, priznali su Huana Guaida za privremenog predsednika i Tramp je najavio i moguću vojnu intervenciju u Venecueli.

Maduro je prekinuo sve diplomatske odnose  sa SAD-om, oterao je sve njihove diplomatske predstavnike iz zemlje i zakleo se da će ostati na vlasti. Odnosi su u ovom trenutku najgori do sada, ali čini se da tako ipak neće ostati zauvek.

Huan Guaido se proglasio za privremenog predsednika Foto: Tanjug/AP

Posle svega, ipak postoje mišljenja da bi situacija mogla da se preokrene. Amerika je i dalje najveća supersila na svetu, a Venecuela ima najveće rezerve nafte na planeti. To je čini se dovoljno da pomislimo kako ovo nije kraj priče.

VIDEO: Da li je američki zvaničnik slučajno otkrio plan za invaziju na Venecuelu?

(Telegraf.rs/BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    15. februar 2019 | 12:45

    Ускоро реприза на Косову!!!!

  • Sibin

    15. februar 2019 | 12:35

    E ovako isto ce proci I siptari!!!

  • Olja

    15. februar 2019 | 13:08

    To je jos jedan od dokaza da u politici nema vecitih prijatelja I neprijatelja vec da tu vladaju trenutni ineteresi. Zato je meni smesno kada se nasi pozivaju na vekovno prijateljstvo I saveznistvo od pre 100 godina. Sada su druga vremena, svet se promenio I ne vredi se pozivati na prijateljstvo I neprijateljstvo nasih pradedova. Gledaj sta je danas I pokusaj da predpostavis sta ce biti sutra.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA