≫ 

Na obali mora uporno se pojavljuju raspadnuta ljudska stopala: Ovde ne hara masovni ubica, već je istina potpuno drugačija

Vlasti ne brinu previše zbog ovog fenomena, zato što niti jedno stopalo nema na sebi znakova traume

  • 0

Služba mrtvozornika Britanske Kolumbije potražila je od stanovnika tog područja pomoć pri identifikaciji stopala pronađenog na obali Vest vankuver, piše Science Alert.

Možda će mnogima pronalazak stopala odvojenog od tela zvučati šokantno, ali to je zapravo iznenađujuće česta pojava na području Britanske Kolumbije.

Naime, ljudska stopala u raznim stanjima raspadanja se od 2007. godine vrlo često pojavljuju uz obalu mora Salič. Većina stopala nalazi se u patikama ili u planinarskim cipelama, a obično ih pronalaze civili.

Tako je u maju prošle godine na obali ostrva Gabriola pronađeno stopalo u čizmi za planinarenje.

Najnovije nađeno stopalo, koje se na obali pojavilo u septembru prošle godine, bilo je u patikama za trčanje.

Dakle, od 2007. godine do danas na tom je području nađeno 20 ljudskih stopala.

15 ih je nađeno u Britanskoj Kolumbiji, a preostalih pet na obali američke države Vašington, znači sa suprotne strane mora Salič ako bi se gledalo iz Britanske Kolumbije.

Vlasti nisu previše zabrinute zbog tog fenomena i ne smatraju da tim područjem hara masovni ubica koji stanovnicima reže noge jer niti jedno stopalo nema na sebi znakova traume tj. prisilnog odvajanja od tela.

Verovatno se mnogi pitaju zašto se onda pojavljuju samo stopala, a ne i drugi delovi tela, i kako su sačuvana u tako dobrom stanju, ponekad samo u ranom stadiju raspadanja.

Stručnjaci smatraju da su tome glavni razlog - cipele.

Stopala u patikama lako se odvajaju Foto: Pixabay.com

- Stopala se lako odvajaju, a kada se nalaze u predmetima koji plutaju, kao što su planinarske cipele ili patike, lako završe na obali - rekla je forenzičarka Gail Anderson sa univerziteta Simon Fraser u Britanskoj Kolumbiji.

- Ako bolje pogledamo, na obalama nećemo naći odvojena stopala u štiklama ili japankama - rekla je.

Dodatno, cipela (a ponekad i čarapa) štiti stopalo od gladnih morskih stvorenja.

Ponekad se čak dogodi da se stopala u moru preobraze u voštanu figuru tj. postanu takozvani mrtvački vosak.

Naime, trupla koja dugo leže u vodi ili vlažnom tlu znaju se pretvoriti u adipociru (ili adipoceru) - žuto-smeđu stvar koja nalikuje na vosak, a koja nastaje iz telesne masti i tkiva.

Mada se ne radi o zločinu i serijskom ubicu, identifikacija ostataka stopala ipak nije lak posao za policiju i mrtvozornike. Ponekad su stopala jako trula te je jako teško uskladiti podatke sakupljene sa stopala s nestalom osobom jer DNK može biti previše oštećen slanom vodom.

Ipak, vlasti su do sada bile dosta uspešne pri rešavanju tih misterija te su uspele identifikovati 10 od 15 stopala pronađenih u Britanskoj Kolumbiji. Većina njih pripadala su osobama koje su počinile samoubistvo ili poginule u nekoj nesreći.

VIDEO: Ko je Slavica Glišić, najveća srpska čedomorka?

(Tečegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA