≫ 

Britanski ministri zatražili od Tereze Mej da prestane sa pretnjama o izlasku iz EU bez sporazuma

Pitanje Bregzita predstavlja sve veći problem za Ujedinjeno Kraljevstvo

  • 4

Četiri ministra iz vlade britanske premijerke Tereze Mej zatražili su od nje da prestane da koristi pretnju o izlasku iz Evropske unije bez sporazuma, piše Gardijan.

Ministri pravosuđa David Gauke, penzionog sistema Amber Rud, preduzetništva Greg Klark i ministar za Škotsku David Mundel to su zatražili na jučerašnjem sastanku, uoči očekivane posete Tereze Mej Briselu u sredu, tvrdi Gardijan.

Velika Britanija je duboko podeljena Foto: Tanjug/AP

Britanija bi trebala da napusti EU 29. marta ove godine, a još je nejasno hoće li se to dogoditi sa sporazumom ili bez njega.

Britanski zastupnici nisu dali podršku sporazumu o razdruživanju koji je Mej sklopila sa EU-om, dok Unija kaže da neće ponovo pregovarati o sporazumu.

O tome su sinoć u Briselu britanski predstavnici razgovarali sa glavnim evropskih pregovaračem Mišelom Barnijeom.

Nakon Barnijeovog sastanka sa ministrom za Bregzit Stivenom Barklijem i glavnim državnim tužiocem Džefrijem Koksom nije bilo moguće doznati ikakve pojedinosti, piše dpa.

Planirano je da Britanija napusti EU 29. marta Foto: Tanjug/AP

ŽAN KLOD JUNKER O BREGZITU

Predsednik Evropske komisije Žan Klon Junker rekao je u ponedeljak da se niko ne bi usprotivio kad bi Velika Britanija zatražila odlaganje izlaska iz bloka, čime je Evropska unija poslala jedan od najsnažnijih signala dosad o tome da bi omogućila Londonu odlaganje izlaska.

Trenutna mrtva tačka u pregovorima Londona i Brisela o sporazumu o izlasku iz Evropske unije dovela je do raširenih spekulacija o odlaganju Bregzita.

Predsednik Evropske komisije Junker rekao je da bi Velikoj Britaniji najverovatnije bilo odobreno pomeranje krajnjeg roka izlaska kada bi to zatražila.

- Odluka o više vremena leži na Ujedinjenom Kraljevstvu. Ako se podnese takav zahtev, niko se u Evropi tome neće suprotstaviti - rekao je Junker.

- Ako pitate koliko se dugo izlazak iz EU-a može odlagati, nemam taj vremenski okvir na umu - rekao je Junker u intervjuu za nemačke novine Stuttgarter Zeitung.

Junker kaže da Britanija može da zatraži odlaganje Foto: Tanjug/AP

MAKRON O BREGZITU

Emanuel Makron opisaće Bregzit kao poziv na buđenje u govoru ovog meseca u kojem će istaknuti da Evropa mora pokazati više samopouzdanja u odnosu na suparničke svetske sile, navode bliski izvori francuskog predsednika.

Namera mu je uputiti "upozorenje" kontinentu, navode pomoćnici opisujući najvažniji Makronov govor nakon onoga tokom 2017. na Sorboni u Parizu gde je zahtevao temeljnu reformu Evropske unije.

- Ovo je kritično razdoblje - rekao je Roitersu izvor blizak Makronu.

- Ako mi Evropljani ne želimo još jedan Bregzit i ne želimo da ostanemo u naivnoj obrani statusa kvo, onda moramo da se probudimo.

Makronov govor poklapa se sa rastućim tenzijama na Zapadu, uzdrmanom politikom "Amerika prva" američkog predsednika Donalda Trampa i izlaskom Velike Britanije iz EU-a.

Iako će Makron koristiti izlazak Britanije iz EU-a planiran za 29. mart kao glavnu okosnicu svog govora, namera mu nije da probudi inicijativu kojom bi se deblokirala pat pozicija u pregovorima između Londona i Brisela, navodi izvor.

I Makron će govoriti o Bregzitu Foto: Tanjug/AP

- Neće komentirati pregovore ili ponuditi neku vrstu 'Makronovog plana' za rešavanje problema. Ideja je izvući lekcije iz Bregzita - rekao je bliski izvor.

Prema gledištu Makrona, Bregzit je deo istog fenomena koji je doveo Trampa na vlast i izazvao pokret Žutih prsluka u Francuskoj.

Govorom će takođe nastojati da uveri evropske kolege, koji su razvodnili njegove predloge iz 2017., da počnu da razmišljaju o Evropskoj uniji kao žilavijem geopolitičkom igraču u nemilosrdnom svetu.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad Vujicic

    19. februar 2019 | 15:33

    Makron je toliko izgubljen u hegemoniji i kapitalizmu da nevidi ljude oko sebe nego robove koji treba samo da rade i sute.

  • Milorad Vujicic

    19. februar 2019 | 15:31

    Fina demokratija.Narod izglasao a oni bogovi odlucuju.Nema tu diktature i interesa.To je sve samo demokratija nije.

  • 🇷🇸

    19. februar 2019 | 16:26

    Kosovo je ❤️ Srbije!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA