≫ 

Madurova desna ruka: Bio je odan Čavezu, ima svoju TV emisiju, a optužuju ga za korupciju i trgovinu drogom (FOTO) (VIDEO)

Venecuela je već godinama u teškoj političkoj i ekonomskoj situaciji

  • 1

Politička previranja u Venecueli privlače pažnju čitavog sveta, a njihovi glavni akteri sa obe "zavađene" strane su glavna tema svih svetskih medija. Pored aktuelnog predsednika Nikolasa Madura i njegove supruge Silije Flores, u žiži interesovanja se našao i Diosedado Kabeljo Rondon.

On je venecuelanski političar, član Narodne skupštine i bivši predsednik zakonodavnog tela, kao i aktivni član oružanih snaga države. Od 2017. godine kada je osnovana Ustavotvorna skupština, on se nalazi na čelu te ustaove. Mediji širom sveta ističu da je on drugi čovek u državi i Madurova desna ruka. On je imao ključnu ulogu u povratku Uga Čaveza na vlast nakon državnog udara 2002. godine.

Postao je vodeći član Čavezovog pokreta i ostao je jedan od vodećih članova Ujedinjene socijalističke parije Venecuele.

Bio je guvener savezne države Miranda od 2004. do 2008. godine, a na sledećim izborima ga je pobedio Henrike Kapriles. Nakon toga je postao ministar za javne radove i stanovanje. U novembru 2009. godine imenovan je za šefa Nacionalne komisije Telekoma.

Potom je 2010. godine imenovan za člana parlamenta u svojoj matičnoj državi Monagas, a 2011. godine ga je Ugo Čavez imenovao za potpredsenika vodeđe strane u Venecueli.

Godine 2012. je izabran i položio je zakletvu kao predsednik Narodne skupštine Venecuele.

Diosdado je Madurova desna ruka Foto: Tanjug/AP

MLADOST I OBRAZOVANJE

Diosdado je rođen 1963. godine u državi Monagas. Radio je u inženjerstvu, a dipomirao je sistemski inženjering na Institutu za politehniku nacionalnih oružanih snaga. Ima i diplomu za inženjerski menadžent sa Katoličkog univerziteta Andres Beljo.

VOJNA KARIJERA

Dok je studirao sprijateljio se sa Ugom Čavezom i zajedno su igrali bejzbol. Tokom Čavezovog neuspelog državnog udara 1992. godine, Kabeljo je predvodio grupu od četiri tenka koji su napali palatu Miraflores. Kabeljo je osuđen zbog učešća u puču, iako ga je predsednik Rafael Kaldera kasnije pomilovao, pa je oslobođen svih optužbi posle dve godine.

POLITIČKA KARIJERA

Posle Čavezove izborne pobede 1998. godine, Diosdado je pomogao da se formiraju pro-Čavezove organizacije civilnog društva poznate kao "bolivarski krugovi" koje su upoređene sa kubanskim odborima za odbranu revolucije i koje su postale matične organizacije za "Kolektivose".

Bio je šef telekomunikacionog regulatora Konatel u vreme kada je tržište bilo otvoreno za konkurenciju.

Važi za izuzetno moćnog čoveka Foto: Tanjug/AP

U maju 2001. godine postao je šef osoblja predsednika Čaveza, a potom ga je Čavez 2002. godine imenovao za potpredsednika smenjujući Adinu Bastidas. Diosdado je bio odgovoran predsedniku i narodnoj skupštini.

Dana 13. aprila 2002. godine, on je privremeno preuzeo dužnosti predsedništva, tokom pokušaja držanvog udara. Tada je Čavez bio zatvoren i nije mogao da obavlja svoju dužnost.

Nakon što je postao vodeći čovek u državi rekao je da preuzima predsedništvo dok se ne pojavi predsednik republike Ugo Čavez.

Nekoliko sati kasnije, čavez se vratio na posao. Kabeljovo predsednikovanje je postao drugo najkraće na svetu, nakon predsednika Meksika Pedra Laskuraina. Diosdado je nakon toga postao ministar unutrašnjih poslova, a onda i ministar za infrastrukturu.

Godine 2011. postao je potpredsednik Ujedinjene socijalističke partije, a samim tim i druga najmoćnija osoba u stranci posle Čaveza.

Za predsednika Narodne skupštine je izabran 2012. i 2013. godine. Nakon Čavezove smrti, njegov položaj je osporavan. Mnogi misle da je on trebao da obavlja dužnosti predsednika, ali je to zapravo radio Nikolas Maduro.

Bio je odan Čavezu Foto: Tanjug/AP

TV PROGRAM

Kabeljo ima svoj nedeljni tv program gde govori o stavu vlade o mnogim političkim pitanjima i iznosi optužbe protiv opozicije.

Interamerička komisija za ljudska prava je izrazila zabrinutost zbog načina na koji je ta emisija zastrašivala ljude.

Kritikovali su ga zbog korišćenja snimaka privatnih razgovara ističući da je to nelegano. Amnesti Internešenal je osudio Kabelja kada je izneo detelje o putnim aranžmanima dvojica boraca za ljudska prava. Kritikovali su ga jer promoviše kao vlada vrši nadzor nad ljudima koji se ne slažu sa politikom aktuelne vlasti.

KORUPCIJA

Kabelja pojedini medije optužuju za korupciju, pa je samim tim zaradio i nadimak "hobotnica", jer navodno svuda ima "pipke". Veoma je uticajna ličnost u vladi, vojsci, ministarstvima i provladinim milijcijama.

Stratfor je Stejt Departmentu dostavio informacije da je Kabeljo navodno bio "šef jednog od glanvih centara korupcije u Vencueli". Amerikanci su ga 2009. godine označili kao glavnu kariku korupcije, ističući da navodno "nagomilava veliku moć i kontrolu nad režimom i privatnim bogatstvom, a da pritom često koristi zatrašivanje".

U tom saopštenju se ističe da je navodno čak i Čavez bio zabrinut jer Kabeljo ima veliki uticaj, ali da nije mogao da ga umanji.

NEPOTIZAM

Kabeljo je nekoliko puta bio optuživan i za nepotizam. Njegova supruga Marlenis Kontreras je bila članica narodne skupštine, dok 2015. godine nije postala ministarka za turizam.

Kabeljova sestra Glenla je politikolog i savetnica stalne misije Venecuele pri UN. Njegov brat Hose David bio je ministar infrastrukture, a kasnije je bio zadužen za nacionalne poreze kao šef službe za prihode Venecuele. Sada je ministar za industriju.

TRGOVINA DROGOM

Kabelja su optužili i da je navodno šef međunarodne organizacije za krijumčarenje narkotika. Pričalo se i da je navodno primao mito za javne projekte u Venecueli ali da je novac koristi da nagradi prijatelje i članove porodice.

Isticalo se i da upravlja "kolektivosima", koje plaća iz naftnog fonda Venecuele. Godine 2013. Protiv njega je podneto najmanje 17 optužbi za korupciju.

Dana 27. januara 2015. godine, pojavili su se izveštaji u kojima se Kabeljo tereti za krijumčarenje narkotika.

U nizu istraga koje su sprovele SAD, navedeno je da je Kabeljo navodno učestvovao u trgovini drogom kao glavni čovek Kartela Sunca, a da je u tom takođe učestvovao i visoki general venecuelanske vojske.

Kabelje je i Fondacija za ljudska prava optužila za korupciju i trgovinu drogom.

ZAVERA ZA UBISTVO MARKA RUBIA

Sredinom jula 2017. godine, novinari iz Vašingtona su primetili pojačano obezbeđenje oko senatora Marka Rubia, koji oštro kritikuje Venecuelu i Nikolasa Madura i podržava opozicionara Huana Guaida.

Rubio je često kritikovao i Kabelja, a bilo je prilika kada mu je preko Tvitera pretio narandžastim odelom (zatvorska odeća u SAD).

Mesec dana kasnije 13. avgusta 2017. godine, američki mediji prenose da je Diosdado Kabeljo pokrenuo plan za atentat na Rubia, navodno kontaktirajući meksičke državljane kako bi razgovarali o ubistvu Rubia.

Ministarstvo za unutrašnje poslove nije moglo da proveri sve detalje pretnje, ali pošto je plan bio dovoljno ozbiljan, kontaktirano je više agencija pa je Rubiu pojačano obezbeđenje.

VIDEO: Da li je američki zvaničnik slučajno otkrio plan za invaziju na Venecuelu?

(Telegraf.rs/A.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Putin R.S

    21. februar 2019 | 09:26

    Pa da, sve su ovo istrage vrsile Americke tajne sluzbe, MI6, kao i CNN koje su poznate po "istinitim" navodima. Kao sto je Irak posedovao hemijsko oruzje, Sirija takodje, trovanje bivseg ruskog agenta u Solsberiju, Racak na Kosovu, Gadafi sponzor teroristima, mesanja Rusije u izbore u Americi... i naravno sada je na redu dosao Maduro i njegovi najblizi saradnici.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA