≫ 

Nakon što je Maduro zatvorio granicu sa Brazilom, Guaido odlučio da krene prema Kolumbiji po humanitarnu pomoć

Politička i ekonomska kriza u Venecueli je svakim danom sve gora

  • 6

Lider opozicije u Venecueli, Huan Guaido krenuo je ka granici s Kolumbijom u pokušaju da omogoći ulazak američke humanitarne pomoći, čemu se protivi predsednik Nikolas Maduro.

- Krenuo je - potvrdio je Frans presu neimenovani saradnik Guaido, kojeg je oko 50 zemalja priznalo kao privremenog predsednika Venecuele. Karakas se nalazi oko 900 kilometara od granice s Kolumbijom.

Huan Guaido je ukazom dozvolio isporuku humanitarne pomoći u Venecuelu. Istim ukazom, on je poništio ukaz legitimnog predsednika Nikolasa Madura o zatvaranju kopnene granice sa Brazilom, ostavivši na snazi odnose sa Arubom, Bonejrom i Kurasaom i potvrdio garancije za one vojnike koji pređu na njegovu stranu.

Tekst ukaza je lider opozicije objavio na Tviteru.

 

Guaido je ranije rekao da pomoć treba da stigne do granice u subotu, 23. februara, dok je Maduro u nekoliko navrata rekao da je američka humanitarna pomoć izgovor za vojnu intervenciju.

U Venecueli koja se suočava s najgorom političkom i ekonomskom krizom, vlada nestašica osnovih namirnica.

NEĆE DOĆI DO RATA SA VENECUELOM

Brazil je odbacio postojanje bilo kakvog rizika da dođe do sukoba na granici sa Venecuelom posle objave venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura da zatvara tu granicu.

- Brazilska vlada za sada nije identifikovala mogućnost sukoba zato što se radi o humanitarnoj pomoći - rekao je sinoć u Braziliji porptarol predsedništva Otavio Rego Baros.

On je dodao da Brazil namerava da pruži svoju logističku pomoć za dostavu te pomoći Venecueli u subotu. Takođe je podsetio da operacija oko humanitarne pomoći neće preći granicu i dodao da će hrana i lekovi biti preneti u venecuelanskim kamionima koje će voziti Venecuelanci.

RUSIJA SE ZALAŽE ZA DIJALOG

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov sastao se juče u Moskvi sa zamenikom ministra spoljnih poslova Venecuele Ivanom Hilom sa kojim je razmotrio trenutnu situaciju u Venecueli i izrazio podršku Rusije ideji nacionalnog dijaloga kako bi se prevazišla kriza u ovoj zemlji.

- Ruska strana je izrazila solidarnost s prijateljskim venecuelanskim narodom, dajući čvrstu podršku politici vlade Venecuele u cilju sprečavanja destabilizacije u zemlji i podržala ideju da se održi nacionalni dijalog kako bi se prevazišle razlike u venecuelanskom društvu - navelo je rusko ministarstvo u izjavi, prenosi AP.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro poručio je da će Venecuela zatvoriti granicu sa Brazilom, a da je uskoro moguće da će se slično postupiti i u slučaju granice sa Kolumbijom, pošto je vlada kategorična u odluci da ne dozvoli isporučivanje humanitarne pomoći na teritoriju te zemlje.

On je rekao da humanitarna pomoć koja se nalazi u kolumbijskom gradu Kukuti predstavlja "provokaciju".

(Telegraf.rs/Beta/Tanjug/Sputnjik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lazar

    22. februar 2019 | 10:48

    Napred Maduro. Hapsi ovu Bagru !

  • Aleksandar

    22. februar 2019 | 11:21

    Treba dobro pregledati tu humanitarnu pomoc u Bosni su tako doturali oruzije i municiju(treba svaku konzervu otvoriti)

  • DarkoBn85

    22. februar 2019 | 10:20

    E kao Kolumbija toliko jaka da moze pomoci jednoj Venecueli. Hhhaaaa. Ovo citajte ide na granicu sa Kolumbijom da preuzme oruzje od Amerike da zapocne gradjanski rat.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA